Reisverhaal «Xiamen»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 31 Maart 2014 - Laatste Aanpassing 18 Mei 2014

Xiamen (> 3,5 miloen inwoners) is gelegen aan de straat van Taiwan, slechts 2 kilometer verwijderd van het Taiwanese eiland Kinmen. De grote stad is verspreid over meerdere eilanden en een gedeelte vasteland, deze zijn onderling verbonden door tunnels en bruggen. 

In 1980 werden in China grote economische hervormingen doorgevoerd. De havenstad kreeg, samen met 3 andere steden, het statuut van Special Economic Zone (SEZ). Ze bekwamen de toelating om handel te drijven met buitenlandse investeerders. Vanaf toen kende men hier een enorme groei.

Xiamen is onze laatste stopplaats voor we het land verlaten. Hier zullen we wat winkelen, de zomer komt er aan. We willen onze winterkledij naar huis verzenden, opdat de rugzakken opnieuw ‘draagbaar’ worden. Binnenkort moeten we enkele keren vliegen naar nieuwe bestemmingen. Vele vliegtuigmaatschappijen beperken tegenwoordig het gewicht van de bagage tot 20 kg. Willen we niet telkens moeten opleggen voor overgewicht, moeten we sowieso iets doen.

Het kost ons wat moeite (lees: veel tijd), maar uiteindelijk vinden we een internationaal verzendkantoor van EMS in een postkantoor, waar men ook verpakkingsmateriaal ter beschikking heeft.

EMS is een betrouwbare en betaalbare manier om pakketten te verzenden. We kiezen voor de langzame manier, per schip, moeten dan ook rekening houden dat het 2 maanden kan duren voor onze doos zijn bestemming zal bereiken. Een vorige ervaring leert ons dat zo’n verzending niet echt voorzichtig gebeurt, dus we tapen alle zijkanten en hoeken van de op zich al stevige doos extra in, zodat ze niet scheuren.

Deze locatie zullen we ons altijd herinneren als tijdrovend. Xiamen is een enorme grote stad, verspreid over de kust en een aantal eilanden ervoor. Het openbaar vervoer is prima, maar de complexe stadsstructuur maakt het niet evident om zich vlot te verplaatsen.
Misschien zal dit verbeteren wanneer het metro netwerk af is. Maar dat zal niet voor morgen zijn, al wordt overal in de stad naarstig gewerkt aan de constructie van de 3 lijnen. Hiervan voorziet men de eerste te kunnen openen in 2017. In totaal zijn 6 lijnen gepland.

Momenteel kent men enkel het BRT (Bus Rapid Transport) systeem. Dit bestaat uit bussen die op een afgezonderd baanvak rijden. Wanneer de weg niet voldoende breedte heeft, wordt dit vaak opgelost door een soort viaducten, boven de normale rijweg. Er zijn sinds 31 augustus 2008 zo 3 lijnen beschikbaar, voor een totale lengte van 115 km. De maximale snelheid van deze bussen bedraagt 60 km/u, wat niet wegneemt dat het een snelle vorm van openbaar vervoer is, want er is nergens vertraging, geen verkeerslichten, geen files. Het aantal halteplaatsen is beperkt.

PROVINCIE:
Fujian.

ACCOMMODATIE:
DREAM HOTEL (of ROSE BOUTIQUE HOTEL)
243, Hubin North rd., Siming district, Xiamen
PRIJS: 334 CNY per nacht (Superior room A), 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
We betalen deze kamer met de punten die we op bookingsite Elong hebben vergaard (zie ook China algemeen). Persoonlijk zouden we nooit kiezen voor een dergelijk hotel, de foto’s op het internet schrikken ons wat af. Dankzij onze kamerkeuze valt het al bij al mee. Het had anders gekund, er zijn ook hele donkere en ongezellige kamers.
SCORE: 4/5
E-MAIL: /
WEBSITE: www.xm-dreamhotel.com
TEL: +86 0592 397 2199
COMMENTAAR: Kleine tweepersoonskamer met een dubbel bed, goede matras, badkamer met afgeschermde douche, haardroger, centrale A/C (individueel te regelen), TV, koelkast, waterkoker, gratis LAN en WIFI op de kamer, telefoon, kluisje, bureautje. Raam kan worden geopend.
Proper, goed onderhouden. Lift.
Vriendelijk, men spreekt geen Engels.
Hotel met een ‘andere’ aanpak. Elke kamer is ingericht volgens een verschillend thema. Bij aankomst wordt ons een fotoboek voorgelegd, we mogen een kamer kiezen. Onze keuze wordt een lichte ‘blauwe’ kamer, met het onderwerp ‘zee’. Deze kamer op de eerste verdieping (floor 2)heeft grote ramen die uitkijken op de drukke straat.
Let wel: er zijn een aantal kamers zonder raam, dit zijn vooral de kamers die met donkere kleurencombinatie, rood/zwart, zijn ingericht, vb. onderwerp ‘casino’.
Centraal gelegen, aan een druk kruispunt waar vele stadsbussen passeren.
Minpunten: Weinig verlichting. Vasttapijt. Door de graafwerken aan een ‘metro’ voor het hotel, hebben we veel lawaai op de kamer, niet alleen tijdens de dag.
BOEKING: via elong, www.elong.net

JINJIANG INN HOTEL – JIAGENG GYMNASIUM
N° 62 – 3, Sunban south road, Jimei district, Xiamen
PRIJS: 139 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 5/5
E-MAIL: [email protected]
WEBSITE: www.jinjianginns.com
TEL: +86 0592 259 6566
COMMENTAAR: Tweepersoonskamer met een dubbel bed, badkamer, douche met gordijn, haardroger, A/C, individueel te regelen centrale verwarming, TV, waterkoker, gratis LAN op de kamer, telefoon, bureautje.
Raam kan worden geopend, muggengaas. Proper, wordt dagelijks gepoetst. Lift.
Restaurant beschikbaar.
Vriendelijk, men spreekt beperkt Engels.
Gelegen in een zeer rustige kantorenbuurt. Doch wat ver van het stadscentrum, al is het openbaar vervoer prima beschikbaar (10 min. te voet naar BRT 1 – Chengyi college, stadsbussen vlakbij), men verliest veel tijd bij verplaatsingen.
Minpunten: Ligging.
BOEKING: via Agoda, www.Agoda.nl

ERNAARTOE:
Stadsbus n° 21 hotel (universiteitsbuurt Quanzhou) – New Busstation, 1 CNY pp., 10 min.
Stadsbus n° 202 New Busstation – Railway station, 2 CNY pp., 45 min.
Trein D6221 Quanzhou – Xiamen, 20,50 CNY pp., 30 min., sneltrein tot 206 km/u
BRT n° 1 Xiamen Railway station – Lianban station, 3 CNY pp., 30 min.
Stadsbus n° 128 Lianban – hotel (2 haltes), 1 CNY pp., 5 min.

EXCURSIES:
WINKELEN SM CITY PLAZA
Zeer groot en modern shopping complex, met breed aanbod, van zeer dure en exclusieve merken tot moderne midrange (keten)winkels. Vele bekende merken. Gegroepeerd naar klasse in verschillende gebouwen die aan elkaar gelinkt zijn.
SCORE: 4/5
INKOM: n.v.t.
Centrale ligging.
ERNAARTOE EN TERUG:
BRT 1 Chengyi college – Lianban, 2 CNY pp., 30 min.
Stadsbus n° 44 Lianban – SM, 1 CNY pp., 5 min. (meerdere stadsbussen passeren hier)

WINKELEN WANDA PLAZA
Modern groot shopping complex, breed aanbod, vooral moderne midrange (keten)winkels. Vele bekende merken.
SCORE: 4/5
INKOM: n.v.t.
Ligging buiten het centrum.
ERNAARTOE EN TERUG:
BRT 1 Chengyi college – Lianban, 2 CNY pp., 30 min.
Stadsbus n° 44 Lianban – SM, 1 CNY pp., 5 min. (meerdere stadsbussen passeren hier)
Stadsbus n° 950 SM – Wanda (1ste halte over het water), 2 CNY pp., 25 min.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Xiamen»

Xiamen (6)

31 Maart 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 18 Mei 2014

  • Xiamen, straatbeeld
  • Tot ziens China !
  • Xiamen, op straat
  • Xiamen, overdekte parkeergarage
  • Xiamen, Sheraton hotel

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking