Reisverhaal «Xiahe»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 05 December 2013 - Laatste Aanpassing 27 December 2013

Xiahe, voorheen Labrang genoemd, is een kleine stad (130.000 inwoners), gelegen aan het noordoostelijke uiteinde van het Tibetaanse plateau, op een hoogte van 2.940 meter. Men spreekt hier van een continentaal hoogvlakte klimaat, met een gemiddelde temperatuur op jaarbasis van 2,6°C en slechts 56 vorstvrije dagen per jaar. We bevinden ons in een bergachtig gebied, met veel landbouw en veeteelt, vooral yaks en schapen.

De busrit van Tongren hiernaartoe is zoals verwacht adembenemend mooi. We vertrekken om 8 u ’s ochtends, bij zonsopgang, in de ijzige vrieskou. Gelukkig is de bus comfortabel en recent, zodat we al vlug opgewarmd zijn. Enkel de ramen blijven steeds weer aanvriezen langs de binnenzijde, een kijkopening vrijmaken heeft weinig nut, binnen de kortste keren is het zicht weerom benomen. Dankzij onze vroege boeking, zitten we op de eerste rij en kunnen met de chauffeur meekijken door de grote voorruit. De smalle weg kronkelt doorheen de velden en langs kleine dorpjes, soms niet meer dan een boerderij. Riviertjes en watervallen zijn bevroren. De berghellingen zijn hier en daar lichtjes besneeuwd. Eenmaal over het hoogste punt, 3.643 meter, verandert het landschap van dorre berghellingen in open grasvlaktes. Wilde paarden, yaks en kuddes prachtige schapen met zwarte kop, lange krulharen en brede horens lopen te grazen. De weg ligt er glad bij door het koelsysteem van de vrachtwagens, bij het dalen stroomt water over de remmen en wielen. Dit vriest onmiddellijk aan op het bevroren wegdek. Gelukkig hebben we een voorzichtige chauffeur !

Xiahe, waar we dagelijks overheerlijke verse yak yoghurt kopen als ontbijt en Tibetaanse melkthee aangeboden krijgen.

Het Labrang klooster is een van de grootste Tibetaanse boeddhistische kloosters buiten Tibet. Net als in Tongren is dit een klooster van geelkappen.
In het plaatsje Xiahe heerste een zeer aangename, gezellig drukte. Alles draait rond het klooster, we zien monniken, nonnen en bedevaarders alom. Overal in de straten wandelt men met een kralenketting in de handen te bidden. De vele kleine winkeltjes richten zich naar de bedevaarders. Toeristen zien we niet, waarschijnlijk omdat het winter is. Dit maakt dat we hier de pure bedevaartsfeer kunnen proeven.
Eerst maken we een rondwandeling op het enorme kloosterdomein en bewonderen de vele prachtige tempelgebouwen in Tibetaanse stijl. Daarna wandelen we mee met de locale gelovigen, monniken, nonnen en bedevaarders, rondom de muren van het klooster. Ze draaien aan ontelbare beschilderde gebedsmolens, groot en klein. Dit kunnen we vergelijken met wat we zagen in Tongren, al vinden we het daar mooier omdat de gebedsmuren de heuvel op klimmen. Men bekijkt ons vreemdelingen, groet ons vriendelijk.
Voorbij het klooster is een Tibetaanse woonwijk, waar ook vele monniken en nonnen wonen. We nemen een smal paadje tussen de huisjes en wandelen naar boven, tot we een mooi uitzicht op de vallei hebben.

Om wat meer van de omgeving te zien, verlaten we het stadje en maken een wandeling door de natuur. We volgen hierbij de droge bedding van een smal riviertje stroomopwaarts. Niet veel verder spelen wat jonge mannen met een voetbal op een vlak stuk rivierbedding. Ze roepen en nodigen ons uit om mee te spelen. Wat hogerop komen we langs een klein tempeltje, met enkele huisjes ernaast. Enkele bochten verder zien we in de verte een Tibetaans dorpje in de smalle vallei. Wanneer we dichterbij komen, beginnen wat honden te blaffen. Onze komst is gemeld !
Veel mensen zien we er niet, een man is aan het werk met wat schapen op zijn erf, een andere staat voor een huisje naar ons te kijken en maant zijn hond tot stilte. Kindjes komen naar ons kijken en schaterlachen als we hen begroeten. Wat is het hier rustig.
Het afgelegen dorpje langs de helling is slechts bereikbaar via een breed zandpad. Verder wordt het wandelen door de droge rivierbedding. De herinneringen komen boven, aan Mantet, ons favoriete bergdorp in de Pyreneeën.
We wandelen door het dorpje en volgen de stenige rivierbedding. Hier en daar bedekt met een grote ijsplek, waar wat water overbleef. Het valleitje wordt smaller en smaller, zoekt zich een weg omhoog tussen de berghellingen, we komen meer en meer ijsplekken tegen. De uitzichten op de omgeving en omringende bergen zijn prachtig. Hier zien we niemand meer, zelfs niet de paarden, schapen en yaks die we verwacht hebben.
En dan is het plots uit met de pret … het bevroren riviertje verspert ons de weg, een dikke laag ijs reikt van de ene naar de andere steile wand in de smalle kloof.

Wanneer we ’s ochtends vroeg naar de bus wandelen om Xiahe te verlaten, zien we overal in het donker, op het asfalt van de verlaten hoofdstraat, moedige pelgrims hun ritmische tocht naar de tempel maken. Eén stap vooruit, op de knieën, uitgestrekt gaan liggen, op de knieën, rechtop staan, één stap vooruit, op de knieën, … zo herhaalt het zich eindeloos tijdens hun lange bedevaartstocht. Eigenlijk is dit zeer gevaarlijk, ze hebben geen enkel licht bij zich, de straten zijn donker, toch passeert er af en toe een auto. Verderop wordt op een donker pleintje ijverig gedanst op de tonen van luide muziek, de manier waarop menig Chinees zijn dag aanvangt. Zelf hebben we het zeer koud, ondanks al onze laagjes kledij, ’t is ongeveer – 14 °C.

PROVINCIE:
Gansu.

ACCOMMODATIE:
CRYSTAL HOTEL
In de hoofdstraat, tussen de busterminal en het Labrang klooster.
PRIJS: 138 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 4/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: +86 0941 712 1878
COMMENTAAR: Tweepersoonskamer met een dubbel bed, kleine badkamer met open douche, vloerverwarming wordt centraal geregeld, TV, waterkoker, gratis WIFI op de kamer, gratis telefoon. Proper, wordt dagelijks gepoetst. Raam kan worden geopend, met muggengaas, aangenaam om de koele lucht binnen te laten en de kamer tijdens de dag even te verfrissen.
Matig vriendelijk, spreken amper enkele woorden Engels.
Centraal gelegen, in de hoofdstraat, op wandelafstand van de busterminal.
Minpunten: Keiharde matras, voelt aan als een plank. Geen stoel. Open douche. Enkel 2 grote badhanddoeken voorzien.
BOEKING: Ter plaatse.

ERNAARTOE:
Bus Tongren – Xiahe, 26,5 CNY pp., 3 ¼ uren onderweg. Er rijdt slechts 1 bus per dag, om 8 u ’s ochtends. Tickets worden best op voorhand geboekt, de bus zit vaak vol. Prachtige rit door het gebergte, de weg evolueert van goed naar slecht en slechter !

EXCURSIES:
LABRANG MONASTERY
Groot klooster van geelkap boeddhisten, waar veel monniken en nonnen resideren en op bezoek zijn. Het is ongelooflijk hoeveel gelovigen hier naartoe komen om te bidden. Prachtige Tibetaanse stijl.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Men kan tussen de kloostergebouwen rondwandelen zonder een ticket te kopen. Bij enkele tempels wordt een ticket gevraagd om naar binnen te kunnen. Slechts bij de gouden stoepa vroeg men een ticket te kopen van 20 CNY pp., waarmee men de stoepa kan beklimmen tot op het terras rondom.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet.

WANDELING OMGEVING
Mooie wandeling door de bedding van een droog riviertje, met onderweg een klein Tibetaans dorpje en uitzichten op de bergen rondom.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
Voor het klooster slaan we rechtsaf, we volgen het droge kanaaltje bergop. Wat verder wordt het pad smaller, het droge stroompje eveneens. We wandelen tot het bevroren water van het riviertjes over de ganse breedte van de smalle kloof ons de weg verspert.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Xiahe»

Xiahe (34)

05 December 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 27 December 2013

  • Xiahe, uitzicht op het stadje
  • Xiahe, Tibetaans huis in bergdoropje
  • Xiahe, Labrang monastery
  • Xiahe, tijdens wandeling in de omgeving
  • In het restaurant

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking