Reisverhaal «Shenzhen»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 25 Februari 2014 - Laatste Aanpassing 15 Maart 2014

Shenzhen is één van de snelst groeiende steden ter wereld, gelegen aan de grens van China en Hongkong. Meer en meer mensen uit gans China komen hier werken en wonen. De stad telde in 2011 reeds 10,5 miljoen inwoners, een mix van zakenlui, investeerders en immigranten. Ondertussen zal deze het bevolkingsaantal van gans België zeker overschreden hebben.

In 1980 werd Shenzhen de eerste SEZ (Speciale Economische Zone) op het Chinese vasteland, wat meer flexibele overheidsmaatregelen toelaat, gericht op vrije markteconomie. Vanaf dat moment ontwikkelde het kleine vissersdorp aan de Pearl rivierdelta zich zeer snel tot de meest welvarende stad van het land, ‘China’s economic miracle’ genoemd. Geografisch gezien heeft deze de perfecte ligging voor economische ontwikkeling, het werd al snel een belangrijke transport hub, met één van de meest renderende Chinese containerhavens.

De moderne zakenstad heeft geen cultureel historisch verleden. Als compensatie werden een aantal moderne themaparken uitgebouwd, waarbij uiteenlopende onderwerpen aan bod komen. Een nieuwe vorm van attracties in het ganse land, waarmee men vooral bij de Chinese toeristen hoog scoort.

Na een aangename rit met een supersnelle trein, komen we aan in het moderne noord station van Shenzhen. In minder dan 3 uren staan we 609 km verder, we reden met snelheden boven de 310 km/u en stopten onderweg 4 keer. Alle plaatsen op de rechtstreekse trein waren uitverkocht, in China moet je vaak vlug zijn.

Zoals in bijna alle moderne Chinese steden, is ook hier een uitgebreid metro netwerk beschikbaar. Zo hebben we het graag, het is de meest overzichtelijke en gemakkelijkste manier voor verplaatsingen binnen de miljoenensteden.

Het vinden van ons geboekte hotel is een ander paar mouwen. Met Google maps hebben we de adresgegevens opgezocht, maar deze hebben ons totaal op het verkeerde spoor gezet. We stappen aan een verkeerde metrohalte af en zoeken ons blauw naar de juiste straat, waarvan de naam niet overeenkomt met deze op ons Google kaartje. Dankzij een vriendelijke jonge bediende van een makelaarskantoor, die met ons meegaat, komen we uiteindelijk terecht. Ettelijke kilometers verwijderd van de start van onze zoektocht.

We bezoeken Shenzhen niet om toeristische redenen, maar omdat de eerste 180-dagen periode van ons Chinese visum bijna is verlopen. Om de tweede visumperiode in te zetten, moeten we even het land uit. En dat is nergens zo gemakkelijk als hier. Even met de metro naar Hongkong en terug, we kunnen er weerom voor 180 dagen tegen.

Tijdens ons verblijf hier gaan we op zoek naar wat extra geheugencapaciteit als back-up voor onze vele foto’s. Die vinden we zonder probleem in het Hauaqiang Bei elektronica centrum, 5 verdiepingen met al wat men kan dromen op vlak van fotografie, computers en toebehoren.

Het Civic Center is een recent modern gebouw met een speciale vorm, gelegen aan een groot plein, waarin o.a. het Shenzhen museum is gevestigd. Op een boeiende manier wordt de geschiedenis van de streek toegelicht, verspreid over 4 verdiepingen. Vooral de levensechte wassen beelden zijn prachtig, maar ook de grote collectie van opgezette wilde dieren uit Afrika en de poolgebieden is de moeite waard.

We hebben nog enkele Engelstalige reishandboeken nodig over de volgende landen op onze route, dus begeven ons naar het Futian Book City, vlakbij. Onze zoektocht loopt echter op een sisser uit. Een expat, die hier al jaren woont, weet ons te vertellen dat hij nog nooit een recent Engelstalig boek, laat staan reishandboek, heeft gevonden in Shenzhen, zelfs niet in deze grote boekhandel.

’s Avonds vullen we onze buikjes met een heerlijke schotel ‘puree met gehaktballetjes’ van Ikea. Onze favoriete maaltijd na een 10-tal maanden Azië. De ideale gelegenheid om nog een keertje het grappige winkelgedrag van onze Chinese vrienden te bewonderen.

Op weg hiernaartoe stoppen we bij ‘Windows of the World’, één van de moderne themaparken in Shenzhen. Reeds aan de straatkant zien we een aantal mooi verlichte replica’s van bekende bouwwerken uit de ganse wereld.

PROVINCIE:
Guangdong.

ACCOMMODATIE:
TODAY INNS SHENZHEN
1020, Dongmen Middle Road, Luohu district, Shenzhen
PRIJS: 179 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 3/5
E-MAIL: [email protected]
WEBSITE: /
TEL: +86 0731 8823 6001
COMMENTAAR: Kleine tweepersoonskamer met een dubbel bed, badkamer met open douche, haardroger, A/C, TV, waterkoker, gratis WIFI op de kamer, telefoon.
Raam kan worden geopend, muggengaas. Wordt dagelijks gepoetst.
Niet zeer vriendelijk, men spreekt geen Engels.
Goed gelegen, 5 min. wandelen van metrostation Hubei.
Minpunten: Niet echt proper. Zeer vochtige kamer. Niet goed onderhouden.
BOEKING: via elong, www.elong.net

ERNAARTOE:
Minibusje Hengshan stadsbusterminal – treinstation west, 10 CNY pp., 10 min. (dit lijkt meer op een gedeelde taxi, ter vervanging van een bus, soms zien we aan de buskade zelfs gewone auto’s vertrekken voor dezelfde prijs)
Trein G6019 Hengshan – Shenzhen noord station, 333,50 CNY pp., 2 u 55 min., supersnelle trein.
Metro Shenzhen Longhua line, noord station – Shekou line, station Hubei, 5 CNY pp., 30 min.

EXCURSIES:
SHENZHEN MUSEUM
Zeer interessant en mooi ingericht museum, met veel variatie, verspreid over 4 verdiepingen.
O.a. prachtige collectie opgezet wild uit Afrika en poolgebieden, oudheidkundige vondsten, de geschiedenis van de streek door de eeuwen heen, deels uitgebeeld met gebruik van levensechte wassen beelden. Een must see voor wie in Shenzhen komt en enkele uren tijd over heeft. www.shenzhenmuseum.com.cn
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro lijn Shekou, Hubei – Civil center, 2 CNY pp., 15 min.

HONGKONG
We verplaatsen ons enkel naar Hongkong omdat we even het land uit moeten om de inreisstempel te halen voor onze tweede visumperiode, zodat we opnieuw 180 dagen in China mogen verblijven.
Omdat we Hongkong reeds eerder bezochten, was verder het land inreizen geen must voor ons.
SCORE: n.v.t.
INKOM: n.v.t.
Wie vanuit China Hongkong wil bezoeken en terugkeren, moet rekening houden met visumvereisten.
Meer info betreffende Visum / Grensovergang is te vinden in onze China-teksten:
- Azië – deel 2, Grensovergang Hongkong – China dd. 11 mei 2012,
- Azië – deel 2, China Algemeen (1) dd. 8 augustus 2012,
- Azië – deel 3, Grensovergang Bangladesh – China dd. 20 september 2013 (A),
- Azië – deel 3, Grensovergang China – Hongkong – China dd. 26 februari 2013,
- Azië – deel 3, China Algemeen (2), volgt aan het einde van deze reis,
incl. info betreffende de strengere reglementering i.v.m. Chinese visumaanvragen sinds juli 2013
(deze info is voorlopig opgenomen in tekst (A)).
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro Shenzhen lijn Shekou, Hubei – Civic centrum – lijn Longhua, Futian Checkpoint, 4 CNY pp.
Aan de grens vindt men voldoende transport om zich verder in Hongkong te verplaatsen, d.m.v. metro, bus, taxi.
Er is nog een tweede grensovergang tussen Shenzhen en Hongkong, Luohu, die eveneens met de metro vanuit Shenzhen bereikbaar is, deze is gelegen aan het Shenzhen East railway station. Ook daar is voldoende openbaar vervoer beschikbaar om verder Hongkong in te reizen.

IKEA/DECATHLON – WINDOW OF THE WORLD
Winkelen in Ikea of Decathlon, onderweg een kijkje nemen bij het mooi verlichte Window of the World (WOW), met replica’s van verschillende bekende bouwwerken uit de ganse wereld. Er is zelfs een indoor skipiste, 4.000 m² groot (?). Zulke themaparken zijn in China zeer populair.
SCORE: n.v.t.
INKOM: 160 CNY pp. + 50 CNY pp. voor de avondshow
We gaan er niet naar binnen.
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro lijn Shekou, Hubei – WOW, 5 CNY pp., 40 min.
Bus B681 WOW – parking Ikea, 1 CNY pp., 10 min.

HAUAQIANG BEI – ELEKTRONICA WINKELCENTRUM
De geschikte plaats voor wie dringend elektronica nodig heeft, o.a. computers, fototoestellen, … en toebehoren. Het is goed eerst de prijs te vragen bij meerdere verkopers, sommigen geven ineens een goeie prijs, bij andere moet je afdingen. We vergelijken de prijzen met deze in de grote ketenwinkel Sundan, boven Decathlon, het scheelt merkbaar (+/- 21 %). Weet dat elektronica in China niet veel goedkoper is dan in Europa.
SCORE: n.v.t.
INKOM: n.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro lijn Shekou, Hubei – Huoqiang north, 2 CNY pp., 10 min.

FUTIAN BOOK CITY
Zeer recente moderne en grote boekhandel, maar de weinige Engelstalige boeken zijn oud. Gelegen nabij het recente Civic center en het Shenzhen museum.
SCORE: n.v.t.
INKOM: n.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro lijn Shekou, Hubei – Longhua lijn, Childrens palace, 3 CNY pp., 20 min.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Shenzhen»

Grensovergang China - Hongkong - China (1)

26 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 15 Maart 2014

  • grensovergang van Hongkong naar China

Shenzhen (9)

25 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 09 April 2014

  • Shenzhen, Window of the world, metro uitgang
  • Shenzhen, aankomst in Noord station
  • Shenzhen, Window of the world
  • Shenzhen museum, opgezette poolvos
  • Shenzhen, aan Window of the world

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking