Reisverhaal «Jiayuguan»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 16 November 2013 - Laatste Aanpassing 22 December 2013

Jiayuguan is gelegen op 1.640 meter hoogte op een vlakte in de Gobi woestijn. De kleine nederzetting langs de zijderoute werd in 1958, samen met een staalfabriek, uigebouwd tot een ware stad, die in 1965 als zodanig werd erkend. Momenteel tel deze 300.000 inwoners.

Bij aankomst in deze grote stad, valt ons onmiddellijk op dat hier geen echte oude gebouwen te zien zijn. Jiayuguan werd dan ook pas opgericht in de jaren 1960, op de vlakte van de Gobi woestijn. Een verhaal dat ons herinnert aan Brasilia, de hoofdstad van Brazilië. Deze werd opgericht eind de jaren 1950 en officieel als nieuwe hoofdstad erkend in 1960, gebouwd uit het niets, op een hoogvlakte. We zien grote verschillen.
Het grondplan van prestigeproject Brasilia heeft de vorm van een vliegtuig, met vele prachtige gebouwen die onder andere door de toparchitect Niemeyer zijn ontworpen. De centrale as, cockpit van het ‘vliegtuig’, is een open groene strook met daarin de belangrijkste officiële gebouwen.
Jiayuguan werd luchtig en functioneel gehouden. We zien er vooral betonnen blokken, langs zeer brede straten die ons het gevoel geven op toekomstige uitbreiding te zijn voorzien. De stad telt meerdere immense, zorgvuldig aangelegde groene parken en pleinen, die dienen voor recreatie en amusement van de bevolking. Het is een vrij moderne stad, die vooral een gevoel van ruimte creëert. We verblijven hier graag. Doch missen we er de sfeer die in andere Chinese steden heerst. Hier is alles groots opgevat, de straten breed, afstanden lang ... een stad ‘op de groei’.

We bevinden ons hier aan het westelijke uiteinde van de Chinese muur.

Het Fort op de Jiayuguan pass werd opgericht gedurende de Ming Dynastie in 1372, bij de start van de bouw van de Chinese muur op deze locatie, op het smalste punt van de Hexi corridor. Deze smalle strook van oases tussen het desolate Tibetaanse plateau, de Gobi woestijn en de graslanden van Mongolië, vormde een belangrijke doorgang voor de zijderoute. In combinatie met een stuk van de grote muur, zorgde het fort dat de Hexi corridor volledig werd afgesloten. In het fort bevond zich een kleine nederzetting waar locale handel werd gedreven. Daarbij werd ook in de voeding en andere noden van de militaire vestiging voorzien.
Een bezoek aan Jiayuguan pass toont ons een volledig vernieuwd fort, aan een park met grote vijver. Deze laatste ligt er bevroren bij. We maken een wandeling in de winterse omgeving en proberen wat verder te geraken door langs of op de muur te lopen. Deze is echter volledig afgesloten met prikkeldraad.

Dan gaan we maar een bezoek brengen aan het museum van de Grote Muur. Het is een mooi opgezet museum, met een maquette van de omgeving, dat de geschiedenis van de muur toelicht. De Chinese Grote muur alleen is 8.851,8 km lang, maar eigenlijk werden in totaal zo’n 25.000 km dergelijke verdedigingsmuren gebouwd in China.
Om over voldoende soldaten te kunnen beschikken om de muur te bemannen, werd een soort dienstplicht opgezet. Alle mannen die 23 jaar oud werden, moesten gedurende 1 jaar in het leger. Overal werden militaire ‘landbouwers’ ingezet om in de voedselbehoeftes van de soldaten te voorzien. Zij bekleedden een bevoorrechte positie, moesten enkel taksen betalen op hun oogst als ze het zaaigoed van de overheid hadden gebruikt. Alle gronden die ze veroverden, mochten privé worden behouden, gedurende 3 jaren taksvrij. Maar in oorlogstijd moesten ze mee in de strijd deelnemen.
De zijderoute bracht veel etnische minderheden samen, zodat er een kleurrijke mengbevolking ontstond.

Een tweede belangrijke locatie aan het westerse einde van de Grote Chinese muur, is de Overhanging Great Wall gebouwd in 1539, tijdens de Ming Dynastie. Hier klimt de muur kronkelend de bergen in. Een stuk van 700 meter werd mooi gerestaureerd, gebruik makend van klei en stro. Toch ziet het er zeer nieuw uit.
We nemen de steile trappen tot de toren op het uiteinde van dit stuk muur. Boven komen we aan een kruising met de zijderoute, ook deze werd opnieuw aangelegd, zodat we ze kunnen volgen om af te dalen. Een leuke ervaring waarbij we ons proberen voor te stellen hoe het vroeger was.

Voor ons de mooiste ‘muur’ locatie in deze omgeving is de First Beacon Tower of the Great Wall, gebouwd in 1539 gedurende de Ming Dynastie. In de omgeving bevonden zich 54 dergelijke bakentorens (allen van verschillende grootte), waarvan dit de eerste is. Ze werden gebruikt om boodschappen door te seinen met gebruik van vuur en rook. Deze toren staat echt aan het westerse uiteinde van de Chinese muur.
We komen aan bij de diepe kloof waarin een smal, half bevroren riviertje kronkelt. Van hieruit hebben we een mooi overzicht op de woestijnomgeving, met besneeuwde bergtoppen in de verte.
Wat verder, op de rand van de loodrechte afgrond, prijkt wat over is van de eerste bakentoren van de Grote muur, ooit een 14 meter hoge vierkante toren met zijdes van eveneens 14 meter lang bij de basis, de hoge muren liepen lichtjes naar binnen toe. Mochten we het niet weten, het zou evengoed een zandrots kunnen zijn.
Het beginpunt van de muur, naast de toren, is echt authentiek. Slechts de eerste meters zijn opnieuw gebouwd en tonen hoe deze er ooit uitzag.
Wat dieper in de kloof, ligt een replica van het oude legerkamp. De ronde huizen van de generaals worden bewaakt door de eenvoudige rechthoekige onderkomens van de soldaten. Eromheen zijn allerhande voorwerpen uit de tijd van de Muur opgesteld en toegelicht, kwestie van volledigheid.
Een lange hangbrug brengt ons van daaruit naar de overkant van de kloof, waar een historische rijkeluiswoning te zien is, de gebouwtjes liggen binnen een muur, omheen een binnenpleintje.

Het bijhorende museum loont de moeite van een bezoek. Vooral de fotoreportage over de Chinese muur is bijzonder. Een Brit zocht 150 verschillende plaatsen op, waarvan foto’s uit de jaren 1900 beschikbaar zijn. Zijn recente exemplaren, zo’n 100 jaar later vanuit dezelfde positie genomen, worden hiermee vergeleken. De niet onderhouden stukken muur zijn merkbaar verder vervallen, andere locaties werden volledig heropgebouwd.

De Wei Jin tombes, zijn in totaal 1.400 bakstenen tombes, daterend uit de Wei en Jin dynastieën, periode 220 – 589. Binnenin deze tombes werden wat grotere stenen kleurrijk beschilderd met taferelen uit het leven van de begraven individuen, in de grotere tombes betreft het families, vaak meerdere generaties ver.
Men noemt dit de grootste ondergrondse kunstgalerij ter wereld. De tombes bevinden zich midden in de woestijn, een 20-tal kilometer verwijderd van de stad Jiayuguan. Er zijn nog maar een 13-tal tombes blootgelegd.
Enkel tombe n° 6 is toegankelijk voor publiek. Hiervoor moeten we een lange trap nemen die ons diep onder de grond brengt. Er hangt een vochtige keldergeur. De tombe is niet heel groot, bestaat uit 3 kleine kamers achter elkaar, met een breedte van 2 meter en totale lengte van 20 meter. De bewaker blijft de ganse tijd bij ons, opdat we geen foto’s kunnen nemen.
De tombe is mooi, maar naar ons gevoel ziet alles er zeer ‘nieuw’ uit. We vragen ons af of dergelijke schilderingen zo goed bewaard kunnen blijven gedurende zo’n lange tijd onder de grond.

Vanuit onze hotelkamer kijken we uit op het Xiongguan plein, het grootste plein van de stad met 118.000 m². Het is mooi aangelegd, met verschillende thema’s. Rondom het plein bevinden zich het Stadsmuseum en het Sportstadium, beiden opvallende gebouwen met een moderne architectuur.
Op het plein wordt veel aan beweging en amusement gedaan, naar Chinese gewoonte. Op muurtjes en banken zit men muziek te maken en te zingen, de gebruikelijke fitness toestellen zijn beschikbaar, ‘s ochtends en ‘s avonds wordt aan volksdansen gedaan door meerdere grote groepen, ... Als het donker is, wordt de kleurrijke verlichting aangestoken.

Het sportstadium biedt plaats voor 5.165 toeschouwers en wordt gebruikt voor wedstrijden, o.a. basketbal, volleybal, badminton, handbal, turnen, …

In het boeiende stadsmuseum wordt toegelicht hoe de stad in de Gobi woestijn werd opgebouwd vanaf 1958, men toont de evolutie sindsdien. De grote maquette van de stad is echt indrukwekkend. De alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de beginperiode van de stad roepen herinneringen op uit onze prille jeugd, zeer vergelijkbaar met wat wij in die tijd ook in Europa kenden.

Aan het uiteinde van het plein, grenst een groot ecologisch park met een meer, het wordt gebruikt als oefenterrein en voor internationale triatlonwedstrijden. De meteorologische toren, in de vorm van een dolfijn met een bal op zijn neus, staat daar middenin. Ook deze is te zien vanuit ons kamerraam, ’s avonds is hij prachtig verlicht.
Wanneer we ernaartoe wandelen, komen we door een stadswijk die een zeer verlaten gevoel geeft. Winkeltjes zijn gesloten, geen mens op straat … toch lijkt alles hier niet echt oud. We vermoeden dat de buurt ’s avonds, na de werkdag wellicht tot leven komt.

Tijdens onze laatste dag, een rustdag, maken we nog een wandeling in één van de groene stadsparken. Het is een aangenaam rustig park met wat beelden. Een wandelpad omringt de grote vijver, waar middenin een typisch Chinees eilandje prijkt.

PROVINCIE:
Gansu.

ACCOMMODATIE:
HUILI BUSINESS HOTEL ***
West of Xiongguan Square, Jiayuguan
PRIJS: 208 CNY per nacht tijdens het weekend, 218 CNY tijdens de week, 2 persoonskamer, ontbijt, sanitair (warm water)
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: +86 0937 630 1000
COMMENTAAR: Zeer ruime tweepersoonskamer ‘standaard – twin’ met 2 enkele bedden, badkamer met douche, A/C, zeer goede centrale verwarming (geen individuele regeling), TV, waterkoker, gratis LAN op de kamer, gratis telefoon, zithoek, bureau. Proper, wordt dagelijks gepoetst, incl. verse lakens. Lift. Raam kan worden geopend (dubbel glas). Mooi uitzicht op het enorme Xiongguan plein.
Uitgebreid en goed ontbijtbuffet. 2 grote restaurants, goede keuken.
Vriendelijk en behulpzaam, men spreekt wat Engels.
Centraal gelegen. Stadsbussen naar de meeste locaties stoppen vlakbij.
Minpunten: Vasttapijt. Douchegordijn is niet lang genoeg waardoor de vloer nat wordt.
BOEKING: via elong, www.elong.net

ERNAARTOE:
Stadsbus 1 Zhangye drumtoren – station, 1,5 CNY pp., 25 min.
Trein T9205 Zhangye – Jiayuguan, 37,50 CNY pp., hardseat, 2 u 10 min.
Tasi Jiayuguan station – hotel aan Xiongguan square, 6 CNY, 5 min., 3 km

EXCURSIES:
JIAYUGUAN PASS OF THE GREAT WALL + FORT
Fort aan het uiteinde van de Chinese muur, het is helemaal vernieuwd. Aan het fort ligt een mooie vijver.
SCORE: 3/5
INKOM: 100 CNY pp. winter tarief – 120 CNY pp. in de zomer.
De inkomprijs voor het fort is zeer hoog. Deze geldt echter ook voor een bezoek aan de ‘Overhanging great wall’ en de ‘First beacon tower of the great wall’, op voorwaarde dat deze op dezelfde dag worden bezocht. We willen de 3 bezienswaardigheden bezoeken met openbaar vervoer/fiets, dat is moeilijk haalbaar in 1 dag tijd. We proberen een inkomticket te vragen dat enkel voor het fort geldig is, maar dit is niet verkrijgbaar. Daarom beslissen we enkel rondom het fort te wandelen en het bijhorende ‘Great wall museum’ (gratis) te bezoeken.
ERNAARTOE EN TERUG:
Stadsbus 4 Jiayuguan centrum – pass of the great wall / fort, 1 CNY pp., 45 min. Bus 4 vertrekt aan het station en maakt een rondrit door de ganse stad, het ganse traject duurt 1 u 10 min. We nemen de bus vlakbij ons hotel, aan de straat die het Xiongguan plein doorsnijdt.

GREAT WALL MUSEUM
Museum dat uitleg geeft over de bouw van de Chinese muur. Enkel de algemene teksten zijn in het Engels vertaald.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van de ingang van het fort, 5 min.

OVERHANGING GREAT WALL
Vernieuwd stuk van de grote muur, dat steil de berg opklimt. Jammer dat het uitzicht op de Gobi woestijn ook een aantal fabrieken en een artificiële skipiste toont.
SCORE: 4/5
INKOM: 21 CNY pp.
Ook hier wordt het inkom ticket van 100 CNY pp. aangeboden, 1 dag geldig voor de 3 belangrijkste bezienswaardigheden in de buurt.
ERNAARTOE EN TERUG:
Fiets Jiayuguan centrum – overhanging great wall, 1 u, gemakkelijk traject.
Huur fietsen: 20 CNY per fiets/dag, eenvoudige fietsen, goed onderhouden, geen versnellingen.
Adres: aan het rond punt op de kruising van Xinhua middle rd en Jianshe west rd., in Xinhua rd, noordelijke richting, links.

FIRST BEACON TOWER OF THE GREAT WALL
De eerste bakentoren aan het westelijke uiteinde van de Chinese muur, op de rand van een diepe kloof met kronkelende rivier. Voorstelling van hoe het militaire kamp hier in die tijd was opgezet, met veel ‘in het Engels vertaalde’ uitleg.
SCORE: 5/5
Dit vinden wij de mooiste en boeiendste locatie in deze buurt aan het einde van de Chinese muur.
INKOM: 21 CNY pp.
Het bijhorende museum is inbegrepen en loont echt de moeite, inclusief Engelse vertalingen !
ERNAARTOE EN TERUG:
Fiets Jiayuguan centrum – First Beacon tower, 45 min., gemakkelijk traject.
We keren terug via de weg die de muur kruist in de buurt van het fort, met de bedoeling daar op of langs de muur te wandelen in de richting van het fort en dit wat beter te bekijken. Een omheining belet ons dit te doen. We maken dan maar wat foto’s van de straatkant.
Huur fietsen: 20 CNY per fiets/dag, eenvoudige fietsen, goed onderhouden, geen versnellingen.
Adres: aan het ronde punt op de kruising van Xinhua middle rd en Jianshe west rd., in Xinhua rd, noordelijke richting, links.

TOMBES UIT DE WEI EN JIN DYNASTIEËN
Een woestijnachtig gebied waarin zich een aantal tombes bevinden. Een van deze tombes is open voor bezoek. Deze zijn ondergronds en gebouwd met een soort bakstenen. Tussen de stenen zijn grotere stenen verwerkt, waarop tekeningen staan over het leven van de personen die hier begraven zijn.
SCORE: 3/5
We zijn teleurgesteld in dit bezoek, dat beperkt wordt tot 1 vrij kleine tombe.
INKOM: 31 CNY pp.
De tombes liggen een eindje verder op het terrein, de taxi moet ons ernaartoe rijden. Enkel tombe n° 6 is te bezoeken. Een bewaker volgt ons in zijn Caddy om de deuren te openen, zodat we in de tombe kunnen afdalen. We worden nauwlettend in ’t oog gehouden, opdat we geen foto’s zouden nemen. Op het terrein bevindt zich eveneens een zeer beperkt museum over de tombes.
ERNAARTOE EN TERUG:
Taxi Jiayuguan – Wei Jin tombes – Jiayuguan, 80 CNY inclusief wachttijd ter plaatse, de afstand van het stadscentrum naar de tombes is 20 km.
Deze locatie is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is echt nodig eigen vervoer heen en terug te regelen, want de tombes bevinden zich in een afgelegen en verlaten gebied.
Twee keer 20 km fietsen was ons wat ver, gezien we slechts over zeer basis fietsen konden beschikken, maar het had goed alternatief geweest.

JIAYUGUAN MUSEUM
Stadsmuseum, gelegen aan het Xiongguan plein. Boeiend museum over de opbouw en evolutie van de stad in de Gobi woestijn. Maquette van de stad.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Een gratis inkomticket kan worden bekomen bij het ticket kantoortje vooraan binnen de poort.
In het museum kan een 4D voorstelling worden bijgewoond, 20 CNY pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet.

STADSPARK MET VIJVER EN METEOROLOGISCHE TOREN
Meteorologische toren in de vorm van een dolfijn, ’s avonds mooi verlicht. Deze wordt omringd door mooi groen park met grote vijver. Dit wordt gebruikt als oefenterrein voor triatlon, alsook voor internationale triatlon wedstrijden.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
Bezoek aan de meteorologische toren: 30 CNY pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet.

STADSPARK MET VIJVER
Stadspark met grote vijver en beelden, gelegen aan Yingbin West rd.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
Goed voor een wandeling als er tijd over is.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Jiayuguan»

Jiayuguan (20)

16 November 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 22 December 2013

  • Legerkamp aan de first beacon tower
  • Wandeling in de omgeving van het fort
  • Meterologische toren
  • Straatbibliotheek
  • Wandeling aan het fort

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking