Reisverhaal «Guangzhou (1)»

Azië - deel 2 | China | 0 Reacties 11 Mei 2012 - Laatste Aanpassing 16 Maart 2014

Guangzhou is met 12 miljoen inwoners de grootste stad, tevens de hoofdstad, van de provincie Guangdong. Deze bruisende stad is gelegen in zuid China aan de Pearl rivier, niet ver van Hong Kong en Macau. Hier vindt men alle grote westerse merken, winkel- en restaurantketens terug. Vele westerse ex-pats hebben zich er gevestigd in hypermoderne hoogbouw. Door snelle expansie breidde de stad uit tot de grenzen van Foshan, wat de aanzet was tot het samenvoegen van een aantal openbare diensten van beide steden. Zo werden de metrosystemen gelinkt, wat zeer handig blijkt te zijn tijdens ons bezoek.

Een nieuw land, een nieuw gevoel … zoals steeds wanneer we een grens overschrijden. China voelt van ’t eerste moment goed aan.

Niet ver van ons hotel komen we een IKEA winkel tegen … na bijna 1 jaar Azië trekken de Zweedse gehaktballetjes op het menu ons wel aan. Dus op een avond gaan we er een kijkje nemen, wat we zien in de winkel is echt grappig … het ganse concept is een kopie van de winkels bij ons, maar de klanten gedragen zich ietwat anders ... ‘op zijn Chinees’. In de zetels zitten overal koppeltjes te keuvelen, ze spelen met hun GSM, … de bedden worden grondig getest … kussens en lakens liggen allemaal op een hoopje, overal zit men te poseren voor de foto …. Later horen we van onze Chinese vriendin Mié dat IKEA een geliefd uitstapje vormt op zondag, men kan er de ganse dag doorbrengen.

De Canton TV toren behoort met zijn 600 meter tot de allerhoogste gebouwen ter wereld, hij werd gebouwd in 2010 langs de oever van de brede Pearl rivier. Het is een prachtig ontworpen moderne toren, die echt boeiend is om zien door zijn ongelijke gestroomlijnde structuur. De toren is toegankelijk voor publiek, een aantal spannende attracties maken er bijna een pretpark van.
We bezoeken deze toren tijdens de dag en keren ’s avonds terug om zijn speelse verlichting te zien. Aan de overzijde van de rivier hebben we zicht op het International Finance Center, eveneens behorende tot de hoogste gebouwen ter wereld met zijn 416 meter. Dit is tevens het uiterste punt van de vele riviercruises, die hier draaien en terugkeren naar de pier aan Haizhu square.

We maken een avondwandeling aan de rivier te vertrekken bij Haizhu square, waar we een mooi uitzicht hebben op verlichte bruggen, gebouwen en de pier waar de riviercruises ’s avonds vertrekken.

Het Mausoleum van de Nanyue koning (dd. 203 – 111 vóór Chr.) was lange tijd begraven onder ‘Elephant hill’, een bijna 50 meter hoge heuvel. In 1980 begon men met het wegnemen van 17 meter heuveltop, om een plateau te creëren als basis voor appartementsgebouwen. Op dat moment werden de overblijfselen van de graftombes uit de Han dynastie ontdekt. Dit werd één van de belangrijkste archeologische ontdekkingen uit de Chinese geschiedenis. Rondom de opgravingen werd een modern gebouw geplaatst, waarin het boeiende museum is gehuisvest. Zeer uitgebreid wordt weergegeven hoe de tombes eruitzagen en welke offers erin werden gevonden. Alleen jammer dat alles werd nagemaakt en er fonkelnieuw uitziet. Een aantal foto’s geven een goed idee van de werkelijke vondsten.
In dit gebouw is ook een uitgebreide verzameling van prachtige oude ‘hoofdkussens’ ondergebracht, vervaardigd uit porselein en ceramiek … probeer daar maar eens op te slapen.

Van hieruit bezoeken we Mié en Hidero, een Chinees – Japans koppel, dat we leerden kennen in Sri Lanka. We beloofden hen toen langs te komen van zodra we in de buurt zouden zijn. Ze wonen in de nabijgelegen stad Foshan. Mié gidst ons gedurende 2 dagen door haar stad en de zuid Chinese keuken. Ze vertelt over de grote cultuurverschillen tussen China en Japan, waar ze de eerste jaren van haar huwelijk heeft gewoond. Tijdens deze 2 boeiende dagen leren we veel over China, de cultuur en gebruiken, die door Mié op een grappige manier worden vergeleken met onze ‘westerse’ wereld.

The Ancestral temple is gelegen op een uitgebreid domein. De Taoïstische tempel zelf bestaat uit meerdere gebouwen, die interessant zijn om te bezoeken. Het is meer een plaats om samen te komen, met verschillende doelen voor ogen. Zo zien we er vele oudere mensen hun tijd doorbrengen met praten en gezelschapsspellen. Dagelijks vinden er meerdere optredens plaats, door familiale groepen. We wonen één van de ‘Kungfu’ dansvoorstellingen bij en gaan daarna kijken naar de ‘dans van de leeuwen’. Het is ongelooflijk hoe behendig en op elkaar afgestemd telkens 2 jongemannen per leeuwenuitrusting hun nummer brengen, zelfs een palendans. Dit beschrijven is echt te moeilijk, we verwijzen hierbij naar een foto.

In een mooi aangelegd park maken we een boottochtje op het meer. Niet met een pedalo zoals we hadden verwacht, Mié kiest voor een elektrisch bootje dat ze in haar enthousiasme zeer verstrooid bestuurt, we vrezen soms in de kant of op een ondiepe plaats te stranden ...

Nanfeng Ancient Kiln is een soort wijk van pottenbakkers in Shiwan, gebouwd tijdens de Ming Dynastie. De twee reusachtige ovens, tweelingovens genoemd, zijn 32 meter lang en hebben 26 ovenopeningen. Het speciale hieraan is dat deze ovens nog steeds worden gebruikt. We wandelen tussen de kleine oude huisjes door, naar de grote hal waar men kan meedoen aan een workshop en een eigen keramisch steentje ontwerpen.

Xiaozhou village is een oud dorpje met bruggetjes over riviertjes, waar een aantal kunstenaars vertoeven. We bezoeken het op zondag, voor we het dorpje bereiken moeten we tussen de tafels doorwandelen, waar vele locale ‘toeristen’ op uitstap iets komen eten vooraleer een wandeling in het dorpje te maken.

 

Provincie:
Guangdong

Ernaartoe:
metro Kowloon – Lo Wu, 36 HKD pp., 45 min.
trein Shenzhen – Guangzhou, 80 CNY pp., 1 u 18 min. onderweg met een zeer comfortabele trein

Overnachtingen:
Lilac International Suites, 230 CNY per nacht voor een aangename 2 persoonskamer met sanitair (warm water), TV, A/C, waterkoker, lift, gratis WIFI in de lobby met voldoende zitruimte, vriendelijk maar onpersoonlijk zakenhotel, er wordt dagelijks gepoetst incl. propere lakens, tel. +86 (20) 6131 6888, n° 1 Taisheng road, Tianhe district, Guangzhou, zeer goed gelegen nabij East Railway, metro en busstation, www.lilacsuites.com, [email protected]. Geboekt via Agoda, www.agoda.nl, Beoordeling: 5/5.

Tip: we boekten slechts 1 nacht op voorhand via de site van Agoda, verlengden ons verblijf ter plaatse en kregen een betere prijs omdat taksen en reservatiekosten niet werden aangerekend, 198 CNY per nacht. In drukke periodes kan dit een risico zijn dat het hotel volgeboekt is.

Excursies:
- Mausoleum: boeiend museum (jammer dat de opgegraven stukken allen werden nagemaakt en niet in hun authentieke vorm getoond, tenzij soms op foto’s) + indrukwekkende collectie van oude keramische en porseleinen hoofdkussens
inkom: 12 CNY pp.
ernaartoe en terug: metro lijn 1 East station – Gongyunqian – lijn 2 Xuexiu park, 4 CNY pp., 30 min.
- Canton TV tower: indrukwekkend mooi torengebouw anno 2010, dat met zijn 600 meter tot de allerhoogste ter wereld behoort, ’s avonds schitterend verlicht, Aanrader !
ernaartoe en terug: metro lijn 1 East station – Tiyu Xilu – lijn 3 Chigan Pagoda, 3 CNY pp., 15 min. (eerste deel lijn 3 is onder constructie, in de toekomst kan dit rechtstreeks)
- waterkant, pier riviercruises (’s avonds): avondwandeling, mooi  verlichte bruggen en gebouwen
ernaartoe en terug: lijn 1 East station – Gongyunqian – lijn 2 Haizhu square, 4 CNY pp., 30 min.
- Ancestral temple Foshan: boeiend tempeldomein waar allerhande te zien is
inkom: 20 CNY pp.
ernaartoe en terug: metro lijn 1 East station – Xilang – lijn Guangfo tot Zumiao, 8 CNY pp., 1 u 30 min.
- Nanfeng Ancient Kiln te Shiwan (nabij Foshan): oude ovens in pottenbakkerswijk, deelname aan workshop mogelijk, mooi om zien
inkom: gratis
ernaartoe en terug:
metro lijn 1 East station – Xilang – lijn Guangfo tot Jihua Park, 8 CNY pp., 1 u 40 min.
bus n° 133 (of 154) te nemen aan de overkant van de uitgang van het metrostation, 2 CNY pp., 5 min.
twee haltes verder overstappen op
bus n° 120 (of 137), 2 CNY pp., tot het eindstation aan de Nanfeng Ancient Kiln
- Xiaozhou village: kunstenaarsdorpje, niet echt zeer bijzonder
inkom: gratis
ernaartoe en terug:
metro lijn 3 East station – Tiyu Xicui – lijn 1 Gongyunqian – lijn 2 Changgag – lijn 8 Kecum, 3 CNY pp., 1 uur (de rechtstreekse verbinding met lijn 3 van East station naar Kecum is onder constructie)
bus n° 252, 2 CNY pp., 45 min., afstappen aan Yingshou Ecological Park, het dorpje Xiaozhou bereikt men door de weg over te steken, rechtsaf en iets verder naar links de parking te volgen onder de brug (verhoogde weg)

Openbaar vervoer:
Metro:
In elk metrostation staan automaten waar tickets, ‘jetons’, voor een (of meerdere) enkele rit(ten) worden verkocht. Men kan hiervoor met munten of biljetten van 5 of 10 CNY betalen (max. 10 CNY), het teveel betaalde wordt teruggegeven samen met de plastic betaal jeton. Deze moet binnen de 30 minuten worden gebruikt, de tijd die men in de metro doorbrengt is beperkt tot enkele uren (jeton wordt ongeldig en men kan niet meer naar buiten).
Een handig plannetje met overzicht van de verschillende metrolijnen en hun aansluitingen op elkaar, is te vinden in elk metrostation.

Bussen:
Men betaalt 2 CNY pp. per rit op een stadsbus, ongeacht de lengte van het traject, zorg steeds voor gepast geld, want er wordt niet weergegeven op de bussen.

Betaalkaart: er bestaat een systeem met een betaalkaart (voor metro, stads- en locale bussen) die gedurende 1 maand geldig is, bij elk gebruik krijgt men 5 % korting, vanaf de 17de rit wordt deze verhoogd tot 40 %,  pas dan wordt het interessant. Omdat wij niet zo lang in deze plaats vertoefden, beslisten we deze kaart niet aan te schaffen. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Guangzhou»

Guangzhou (1) (13)

11 Mei 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 16 Maart 2014

  • Canton tv toren 's avonds
  • Pearl river aan Haizhu square
  • bij Nanfeng Ancient Kiln in Shiwan
  • aan Nanfeng Ancient Kiln  pottenbakkersoven in Shi
  • in de tuin van Nanfeng Ancient Kiln in Shiwan

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking