Reisverhaal «China - algemeen (2)»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 05 April 2014 - Laatste Aanpassing 04 Juni 2014

Centraal – Noord – Zuid China

Deze reis doorheen China, zien we als een vervolg van onze reis in de zomer van 2012. We verbleven toen een 3-tal maanden in dit immense land en konden er niet genoeg van krijgen. Toen bezochten we een aantal zuidelijke provincies, alsook Shanghai (zie ons verslag China algemeen dd. 8 augustus 2012, onder de trip Azië – deel 2).
De zomerse vakantiedrukte, de vele regendagen, deden ons beslissen om deze keer in de winter te reizen. Een rijke ervaring, waarbij we ons als westerling en zelfs als toerist vaak alleen voelen. De zon is altijd van de partij, sneeuw of regen hebben we quasi nooit. Wel krijgen we te kampen met extreme koude, waarbij we onze kledij moeten aanpassen.

Om niet in herhaling te vallen, zullen we het algemene verslag schrijven als aanvulling op het vorige. We schrijven dus enkel over de verschilpunten die we bemerken tijdens deze reis. Er is in dit land wel degelijk wat veranderd op korte tijd, de evolutie is niet te volgen.

REISROUTE PER PROVINCIE

YUNNAN: Kunming (2)
SHANGHAI: Shanghai (2)
ZHEJIANG: Xitang
SHANGHAI: Shanghai (3)
JIANGSU: Suzhou
SHANGHAI: Shanghai (4)
BEIJING: Beijing
SHANXI: Datong, Pingyao
SHAANXI: Xi’an (1)
GANSU: Tianshui, Lanzhou (1)
NINGXIA AUTONOMOUS REGION: Yinchuan, Zhongwei
GANSU: Wuwei, Zhangye, Jiayuguan, Dunhuang, Lanzhou (2)
QINGHAI: Xining, Tongren
GANSU: Xiahe, Langmusi
SICHUAN: Songpan (2), Jiuzhaigou, Chengdu (3)
GUISHOU: Chishui
HUBEI: Wudangshan
SHAANXI: Xi’an (2), Huashan
HENAN: Luoyang, Zhengzhou
BEIJING: Beijing (2)
HEILONGJIANG: Harbin
ZHEJIANG: Hangzhou
ANHUI: Huangshan, Tunxi (1), Hongcun, Tunxi (2)
JIANGXI: Wuyuan, Sanqingshan
FUJIAN: Wuyishan
JIANGXI: Jiujiang
HUBEI: Jingzhou
HUNAN: Zhangjaijie, Jishou, Fenghuang, Changsha, Hengshan
GUANGDONG: Shenzhen, Guangzhou (2), Zhapo (Hailing Island), Guangzhou (3), Meizhou
FUJIAN: Yongding, Quanzhou, Xiamen

LAND – ALGEMEEN

ENKELE WEETJES
- De Chinese munt wordt Chinese Yuan Renminbi genoemd. Renminbi betekent ‘munt van het volk’.
- Het gemiddelde inkomen in China bedraagt 5.000 CNY per maand. Iemand die maandelijks 9.000 CNY verdient, behoort tot de hogere klasse. (info CCTV, Chinese nationale TV zender)
- Sinds 2013 rijden er meer auto’s in Beijing dan in Londen of New York. (info CCTV, Chinese nationale TV zender)
- Ganse woonwijken, zelfs met torenflats, worden afgebroken. Nieuwe komen in de plaats.
- Nieuwe appartementen in flatgebouwen zijn niet meer zo klein als in het verleden, ze beschikken over alle modern comfort. Maar degelijkheid is soms nog ver te zoeken. We hebben het gevoel dat men hier niet denkt aan wonen op lange termijn. Misschien is dit wel eigen aan de Chinese cultuur, men houdt van nieuwe dingen en vernieuwingen.
- Onderweg komen we enkele volledig nieuwe steden tegen, die gewoon naast de oude zijn gebouwd. Ze worden verbonden door een smalle stadsstrook, vaak met overheidsgebouwen.
- Overal zien we grote bouwwerven, met op de omheining foto’s van het project. Het gaat hem telkens over reusachtige projecten met meerdere torenflatgebouwen, villawijken, scholen, winkelcomplexen, … kortom een volledige stad binnen de stad. Aan de rand van de werven, zijn verkoopskantoortjes opgericht, die telkens hun handen vol hebben aan potentiële klanten.

KLIMAAT
We reizen tijdens de koude wintermaanden, waarbij net als thuis de dagen kort zijn. In het centrale en noordelijke deel van het land is het bitter koud. Maar dankzij de droogte, felle zon en blauwe lucht, is het aangenaam reizen.

In het uiterste noorden bezoeken we de stad Harbin, waar het echt koud te noemen is. We hebben er temperaturen tot – 33 °C.

Enkel in het gebied van Chishui hebben we met regen te kampen. Hier vinden we een groot contrast in het subtropische klimaat, met bamboe en varens. Het is er uiterst vochtig.

LAND – HOE WIJ HET ERVAREN

BEVOLKING
De mensen in het noorden lijken ons ietwat verder geëvolueerd. Ze hebben meer westerse gewoontes overgenomen. Men heeft hier ook duidelijk meer comfort, misschien meer rijkdom.

KLEDIJ
Ook tijdens de koude wintermaanden kleden de jonge vrouwen zich graag koket. Hun korte shortjes en rokjes zijn nu uitgevoerd in dikkere winterstof, met donkere kleuren. Daaronder dragen ze een legging of dikke panty’s.

Ook plateauzolen zijn nog steeds van de partij, meestal in de vorm van korte laarsjes.

Kindjes dragen ook in de winter broekjes met open bilnaad. Het moet al erg vriezen vooraleer men er een luier onder aandoet. We hebben compassie met deze kleintjes die in de vrieskou met hun blote billetjes moeten rondlopen buiten.

GEBRUIKEN
Wanneer een koppeltje op uitstap is, wordt de handtas van de vrouw door de man gedragen.

Alle mannen roken, op die enkele uitzondering na. Vrouwen roken niet, want dat vinden mannen immers vulgair, met een rokende vrouw wil men geen relatie/huwelijk.

Stilaan worden in China ook regels uitgeschreven tegen rookgedrag in openbare gelegenheden. Op het openbaar vervoer, in wachtzalen, … zelfs hier en daar in restaurants hangen bordjes met rookverbod. Maar … als echte Chinees hecht je daar niet al te veel belang aan. En bij voorkeur onder de bordjes zit men rustig zijn sigaretje te roken, zo niet de ene na de andere op te steken.
Zelden wordt dit opgevolgd, niemand protesteert. Als het ons echt stoort en we wijzen op het bordje, krijgen we steevast een glimlach en wordt de sigaret gedoofd of weggegooid. Als reactie krijgen we gegarandeerd op dat moment spontaan van enkele mensen rondom een waarderende glimlach of gebaar.

TAAL
Enkel in de grootste steden spreken sommigen een beetje Engels. Shanghai en Beijing zijn hierop een uitzondering, hier kent de meerderheid goed Engels. Misschien dankzij de vele westerlingen die er gevestigd zijn.

Wanneer we een toilet zoeken, hoeven we maar het alom bekende gebaar met onze handen te maken: vorm een C met duim en wijsvinger, de 3 andere vingers strekken, zodat ze de 3 beentjes van een W voorstellen. Spontaan klinkt dan ‘WC’.

ARMOEDE
Ook deze keer zien we weinig of geen armoede en/of bedelaars in dit land.

HYGIÊNE – POLLUTIE – GELUIDSOVERLAST
Grote steden hebben vaak te kampen met zware smog, vooral rond vakantiedagen of –periodes.

Hiertegen worden meer en meer maatregelen getroffen:
- Zo wordt bij hoge smogwaarden in Beijing het beurtelings rijden ingevoerd, naargelang de nummerplaat even of oneven is.
- Tijdens de eindejaarsperiode wordt in Beijing de verkoop van vuurwerk aan banden gelegd, zodat er minder rook ontwikkeld wordt. Ook andere steden volgen dit voorbeeld. Deze regeling is vrij effectief, men spreekt van minstens een halvering van het opgestoken vuurwerk.

In het centrale gedeelte van het land staat men verder in verband met tegengaan van vervuiling langs de straatkant of op bussen.

Een jongeman vertelt ons over zijn droom ooit Europa te kunnen bezoeken, vooral omwille van de properheid ‘so clean’. Hij is zeer verheugd met de nieuwe Chinese regering, die wel degelijk werkt aan maatregelen tegen het rookgedrag, vervuiling en smog in China.

WINKELEN
Grappig zijn de super-apotheken, ze hebben het uitzicht van een supermarkt en zijn in sommige steden veel beter vertegenwoordigd.

Wanneer we in Shanghai aankomen, hebben we problemen met ons kleine fototoestelletje. Het moet vervangen worden. We bezoeken enkele winkels en vergelijken de prijzen met de Belgische die we vinden op het internet. Alle nieuwe modellen zijn beschikbaar, de prijzen zijn slechts een 10-tal procent lager.

Overal zijn moderne telefoonwinkels te vinden, ze maken veel reclame op straat. We gaan op onderzoek uit, misschien is het interessant om hier een smartphone aan te schaffen. Maar niets is minder waar. Een jonge verkoper die vlot Engels spreekt, geeft ons een gedetailleerde uitleg. Over de prijzen weet hij eerlijk te zeggen dat we daarvoor niet in China moeten zijn, de taksen zijn hier veel hoger dan in andere Aziatische landen.

Tijdens het winkelen zien we weinig nepproducten verkopen onder de originele merknaam/logo, zoals deze vaak in Azië worden verkocht. Meestal krijgen deze een ander logo, dat soms verwarrend veel lijkt op het originele.

Chinese buitensport merkenkledij is ietwat goedkoper dan de ons zo bekende westerse merken. De kwaliteit wordt echter geëvenaard. Dit doet ons denken aan ‘made in China’, vermeld op zoveel kwalitatieve/dure artikelen.

VOEDING
Overal in China kan men lekker, goedkoop en gezond eten.

De Chinese keuken is niet vergelijkbaar met een Chinees restaurant zoals we het kennen in België.

PRIJZEN
Prijzen in het algemeen stijgen, zeker in een land dat zo’n snelle evolutie doormaakt als China. We hebben dan ook het gevoel dat alles er ietwat duurder is geworden sinds onze vorige reis in de zomer van 2012. Misschien omdat we in het merkelijk meer welvarende centrum en noorden van het land reizen, misschien omdat er nu eenmaal verhogingen zijn doorgevoerd.

Inkomprijzen in China zijn meestal zeer duur, vooral wanneer een bezienswaardigheid door Unesco is erkend. Voor de meest populaire sites betaalt men de hoogste prijs. Dit wil niet altijd zeggen dat het de mooiste plaatsen zijn. En zelfs voor een gewone natuurwandeling moet er betaald worden, wat wij helemaal erover vinden.

Hotelovernachtingen en eten op restaurant zijn relatief goedkoop voor wat men biedt.

De prijzen van het openbare vervoer vallen ook goed mee, zeker voor het reiscomfort dat wordt geboden. Wanneer men echter een super hoge snelheidstrein neemt voor een lange afstand, staat daar een prijskaartje tegenover.

VEILIGHEID
Tijdens ons verblijf in China vinden er enkele aanslagen plaats door Oeigoerse moslimrebellen uit het noordwesten, in Beijing, Kunming en Guangzhou. Telkens vallen er enkele slachtoffers.

VERKEER
Tijdens deze reis zien we veel minder grote wegenwerken onderweg. We hebben de indruk dat men in het noorden reeds veel verder staat met het aanleggen van nieuwe autowegen.

ANEKDOTES – TOESTANDEN – SITUATIES
Elk contact, hoe kort ook, wordt door Chinese mensen zeer op prijs gesteld. Ook nu weer zijn we onder de indruk van de behulpzaamheid en gastvrijheid van de Chinezen.

- In Zhengzhou gaan we iets eten in Pizzahut. We moeten nogal lang wachten op onze bestelling. De 3 studenten aan het tafeltje naast ons vragen of ze met ons mogen praten. Belgische chocolade vinden ze heerlijk. Ze vragen zich af waarom we zo ver op reis komen.

- Bij aankomst in Fenghuang komen 2 studentjes op ons af. Ze komen met dezelfde bus aan en vragen of we weten hoe we in het stadscentrum kunnen geraken. Samen gaan we op zoek naar de juiste stadsbus. Daarna vragen ze of we al accommodatie hebben, misschien kunnen we samen iets zoeken. Uiteindelijk kiezen we voor iets met wat meer comfort dan zij. Om hun teleurstelling tegemoet te komen, stellen we voor om ’s avonds samen iets te eten. Dit maakt hen reuze blij.

- Terwijl Herlinde wacht op Marc, die accommodatie zoekt, spreekt een jonge Chinees haar aan.
Hij houdt van reizen, heeft er alles voor over. Graag zou hij eens naar Europa reizen, het is er ‘zo proper’, dat wil hij zien. Om sneller te kunnen sparen, koopt hij geen auto, woont hij bij zijn ouders.
Bij het zien van een rokende vrouw, vertelt hij dat dit in China als gemeen wordt aanzien. Chinese vrouwen die roken, vinden niet gemakkelijk een partner. Doch een zeer groot percentage mannen thuis binnenskamers te roken.

- In ons hotelletje in Zhapo worden we dagelijks uitgenodigd om mee te eten met de familie. Bezorgd dat ze zijn, omdat we niet elke avond op restaurant gaan voor een warme maaltijd. Voor ons volstaat het om 1 keer warm te eten, we zijn blij dat we hier brood en charcuterie kunnen vinden om op onze kamer te nuttigen. Elke ochtend biedt de man ons een lift aan, naar waar we maar wensen te rijden. Hij wil ons het ganse eiland tonen.

- Aan de rand van het meer te Hangzhou, zien we een man met professionele camera vogels fotograferen. We kijken geïnteresseerd toe, hij wenkt ons en toont ons zijn ‘buit’ van de dag. Engels verstaat hij niet, maar een vriendelijke uitgeweken Chinees, die uit Canada terugkwam om voor zijn zieke moeder te zorgen, vertaalt graag het gesprek. Achteraf krijgen we via e-mail een groot aantal prachtige vogelfoto’s toegezonden door de fiere fotograaf.

INDRUKKEN PER PROVINCIE/LOCATIE
We hebben de indruk dat de mensen in het centrum en het noorden van het land wat meer comfort gewend zijn. Alles is er meer geordend, we zien amper straatvuil, … we komen in ganse nieuw opgerichte steden. Accommodatie is over het algemeen wat duurder.

Shanghai:
Zie ons verslag China algemeen dd. 8 augustus 2012, onder de trip Azië – deel 2.
We verkennen ditmaal enkele minder bekende toeristische plaatsen, het is er aangenaam rustig. Tijdens de nationale feestweek is het in de stad ondraaglijk druk, overal is het eindeloos aanschuiven en drummen. Toch is het leuk om tussen de vele Chinezen op straat naar het indrukwekkende vuurwerk te gaan kijken. Nadien verloopt de terugweg met de metro ongelooflijk georganiseerd.

Jiangsu: Suzhou
Ook hier treffen we een typische Chinese woonomgeving aan, waarin verspreid wat toeristische trekpleisters te vinden zijn, vooral tuinen, maar ook musea, oude straatjes, ... We reizen hier in de Nationale feestweek, niet het goede moment. Zowat alle Chinezen reizen naar de toeristische locaties. Ook hier is het te druk om optimaal van het moois te genieten. Hier is recent een beperkte metro geopend, niet voldoende toereikend om de ganse stad te bereiken. Bussen rijden er voldoende, kwestie van de juiste nummers te vinden.

Beijing:
De hoofdstad wordt gelijkgesteld met een provincie. In vergelijking met Shanghai is dit een eerder oude stad met veel laagbouw. Het metrosysteem is eveneens ouder en wat minder goed uitgebouwd. Een groot aantal stadsbussen rijdt hier rond. Eenmaal het juiste busnummer gevonden, is het gemakkelijk om op zijn bestemming te geraken.
Voor zo’n miljoenenstad is het er nog vrij rustig. Nabij de drukkere toeristische plaatsen, zijn vaak tunneltjes voorzien om over te steken. Voor de veiligheid wordt de straatkant bovengronds afgesloten met hekken.

Zhejiang: Xitang, Hangzhou
We zien hier eerder typische Chinese woonsteden.
Ze hebben telkens wat historische straten, die zeer aantrekkelijk zijn voor de (vooral Chinese) toerist. Hangzhou heeft ook zijn bekend meer, dat druk bezocht wordt door Chinese toeristen. De huurfietsen die men er aanbiedt trekken ons echt niet aan, het is quasi onmogelijk hier te fietsen tussen de vele wandelaars. We reizen aan het einde van de winter, het meer ligt er vrij kleurloos bij in een mistige omgeving. Hier is reeds een beperkt metronetwerk voorhanden. Ook hier moeten we het aanvullen met de vele bussen, het is zoeken naar de juiste nummers.

Shanxi: Datong, Pingyao
Beide oudere woonsteden, niet aantrekkelijk voor toeristen, op de bekende bezienswaardigheden en oude stadsdelen na.

Shaanxi: Xi’an, Huashan
We bezoeken hier enkele zeer bekende toeristische bezienswaardigheden, verder lijken beide steden ons eerder gericht naar wonen. Ze zijn niet echt modern te noemen, al zijn in het centrum van Xi’an wel vele moderne merkenwinkels te vinden. De metro in Xi’an is zeer beperkt.
In beide steden hebben we aan het begin en in het midden van de winter te maken met vrij zware smog.

Gansu: Tianshui, Lanzhou, Wuwei, Zhangye, Jiayuguan, Dunhuang, Xiahe, Langmusi
Provincie die heel veel te bieden heeft, op historisch vlak en qua natuur.
Hier treffen we zowel een moslim als een boeddhistische cultuur aan.
Centraal gelegen in China, doorkruist door de zijderoute en de Chinese muur. Maar ook oude grotten met bijzondere beelden, tempels, …
Prachtige natuur, woestijngebieden, graslanden. We reizen hier in de winterperiode, steeds met een stralende zon, onder een felblauwe hemel. De winter is koud, maar quasi overal heeft men voldoende verwarming in de hotelletjes.
Hier bezoeken we traditionele Tibetaanse dorpen, waar men zeer eenvoudig en zonder veel comfort leeft. Ze bieden het echte Tibet gevoel, het zou hier sterker aanwezig zijn dan het nog is in Tibet zelf. Deze dorpen zijn toeristisch niet zo sterk uitgebouwd, de hotelletjes zijn kleiner en bieden minder comfort. Velen hebben geen vergunning om buitenlandse gasten te aanvaarden.
We treffen ook grote steden. Sommige zijn eerder oud en onaantrekkelijk, eigenaardig zijn de verouderde ondergrondse winkeltunnels, soms een heel netwerk van gangen. Andere in jaren 60 stijl, met betonnen flatgebouwen langs zeer brede straten, indrukwekkende pleinen en veel groen.

Ningxia autonomous region: Yinchuan, Zhongwei
Net als in de provincie Gansu, vinden we hier een prachtige natuur, aan de rand van een woestijngebied. Ook hier doorkruist door de historisch belangrijke zijderoute en de Chinese muur.
De steden op zich, zijn eerder functioneel, woonsteden. Opvallend en boeiend zijn enkele zeer moderne steden die hier in korte tijd werden opgericht.

Qinghai: Xining, Tongren
In deze streek wonen vrij veel moslims, dichter naar de Tibetaanse grens meer boeddhisten.
Grijze drukke woonsteden, met prachtige moskees en Tibetaanse kloosters.
Net als in Gansu, vinden we hier in een typische Tibetaanse dorpssfeer. Deze dorpen zijn toeristisch niet zo sterk uitgebouwd, de hotelletjes zijn kleiner en bieden minder comfort. Velen hebben geen vergunning om buitenlandse gasten te aanvaarden.

Sichuan: Songpan, Jiuzhaigou, Chengdu
Het oude stadje Songpan biedt amper restaurantjes en hotels met verwarming. De enige plaats waar we het in deze koude winter zonder verwarming op de kamer moeten stellen.
In deze omgeving bevinden zich prachtige natuurparken, waarvan we er in 2012 reeds enkele bezochten.
De grote typisch Chinese woonstad Chengdu heeft een beperkt metro netwerk, aangevuld met vele stadsbussen. Hier vindt men moderne winkels, torengebouwen, tussen de vele oudere stadswijken.

Guishou: Chishui
Vochtige streek met prachtige rotsformaties, rivieren, watervallen en een diepgroene subtropische begroeiing van bamboe en varens. Landbouwdorpen en een typische Chinese stad die niet gemoderniseerd is. Het leven kabbelt verder op de aloude manier. Niet zeer toeristische streek.

Hubei: Wudangshan, Jingzhou
Minder toeristische streek. Een van de Chinese traditionele bergen is te bezoeken in Wudangshan.
De plaatsen die we hier bezoeken zijn typische Chinese woonsteden/-dorpen, niet gemoderniseerd.

Henan: Luoyang, Zhengzhou
Ook hier zien de steden er alledaags uit, typische Chinese kleurloze woongebieden. We komen ernaartoe om de bekende Luoyang grotten te bezoeken, vinden de andere Chinese grotten, die we tijdens deze reis bezoeken, mooier.

Heilongjiang: Harbin
We bezoeken maar 1 plaats in deze provincie, zie verhaal Harbin.
De grote stad is vrij modern uitgebouwd, heeft vele Russische invloeden. We bevinden ons dan ook niet zo ver van de Russische grens. Moderne winkels. Zoals we reeds in het centrum van het land ondervonden, is men ook hier verder geëvolueerd en beschikt men over alle modern comfort. We hebben het gevoeld dat ook hier de mensen meer welvarend zijn dan in het zuiden van het land.
Te bezoeken tijdens de winter voor het ijsfestival.
In de zomer kan men meer noordelijk reizen en hopen het noorderlicht te zien.

Anhui: Huangshan, Tunxi, Hongcun, Tunxi
Prachtige streek met oude klassieke dorpen, waar we één van de typische Chinese bergen beklimmen. Vrij toeristisch.

Jiangxi: Wuyuan, Sanqingshan, Jiujiang
Een streek met typische Chinese woonsteden en prachtige oude dorpjes. Waar men nog woont in de oude klassieke huizen, die al dan niet gerenoveerd zijn. Jammer dat deze dorpen zo toeristisch worden uitgebouwd. Enkel in de achterafstraatjes ziet men nog iets van het alledaagse leven, met oude gebruiken. Ook de natuur heeft heel wat te bieden, enkele van de befaamde Chinese bergen bevinden zich hier.

Fujian: Wuyishan, Yongding, Quanzhou, Xiamen
Een minder toeristische provincie, die echter veel variatie biedt. Waar we in typische levendige Chinese woonsteden komen, maar ook in kleine oude steden. Hier bevinden zich een aantal oude Hakka dorpen. Bijzonder om zien, vooral deze waar men nog in de typische oude huizen woont. Verder is er de grote havenstad Xiamen, met zijn oude wijken en enorme moderne winkelcomplexen waar vele (exclusieve) westerse merken vertegenwoordigd zijn. Qua natuur vinden we er weerom een ‘berg’, eerder een groot natuur- en wandelgebied, met rivieren en watervallen, waar hoge rotspieken bovenuit torenen.

Hunan: Zhangjaijie, Jishou, Fenghuang, Changsha, Hengshan
Niet onaangename, levendige grote woonsteden, universiteitssteden. Maar ook eerder grauwe verouderde steden. Klassieke Chinese berggebieden, met prachtige rotsformaties en valleien. Zeer toeristische oude dorpen.

Guangdong: Shenzhen, Guangzhou, Zhapo (Hailing Island), Guangzhou, Meizhou
Bruisende grootsteden, met wolkenkrabbers en alle modern comfort. Oude, goed bewaarde Hakka dorpen en museum.

LAND – PRAKTISCH

VISA
Voor China moeten we als Belgen op voorhand een visum aanvragen.

In juli 2013 werd de wetgeving hieromtrent nog strenger, toeristen kunnen normaal gezien slechts een visum voor 30 dagen krijgen. De reden hiervoor is dat zeer veel westerlingen in China langdurig verblijven en werken met een toeristenvisum. Door dit visum te verkorten en het verkrijgen te bemoeilijken, tracht men dit te voorkomen.

Voorheen kon men gemakkelijk en snel in Hongkong een visum kopen (zie ons verhaal China Algemeen – 2012). Momenteel kan men ook daar nog slechts een 30 dagen visum verkrijgen, de wachttermijn is verlengd tot 4 dagen.

In Bangladesh gaan we eerst naar de ambassade om uitleg te vragen. We leggen de visumverantwoordelijke uit dat we vorig jaar het zuiden van China hebben bezocht in 3 maanden. Dat we graag deze keer langer zouden blijven om het centrum en het noorden van het land te verkennen. Hij reageert ‘dan hebben jullie meer dan 30 dagen nodig’ en vraagt hoe lang we denken er te reizen. Hij raadt ons aan de aanvraag te doen voor 180 dagen, deze heeft echter maar een kans indien we een uitnodigingsbrief kunnen toevoegen van een officiële inwoner van China, bij voorkeur een Chinees ofwel een westers familielid.
Uiteindelijk schrijft een vriend, die sinds meer dan 10 jaar in Shanghai woont en werkt, de brief voor ons. Hiermee neemt hij de verantwoordelijkheid voor ons op zich.

De visumverantwoordelijke geeft ons niet veel kans dat we de aangevraagde periode van 6 maanden zullen bekomen, gezien de uitnodiging slechts van een westerse vriend afkomstig is. Normaal gezien vereist men een uitnodiging van een westers familielid dat in China woont of een Chinese inwoner.
Maar hij belooft ons te zullen overleggen met de consul. We mogen hem in de late namiddag opbellen voor het antwoord, wat uiteindelijk positief is.

We hebben ongelooflijk veel geluk dit visum te bekomen.
Hierbij speelt het volgens ons een grote rol dat men in Bangladesh (nog) niet met een visumbureau werkt, maar de ambassade zelf de aanvragen behandelt. Daardoor kunnen we ons verzoek toelichten bij de visumverantwoordelijke, die zijn tijd neemt om naar ons te luisteren en nadien voor ons met de consul gaat overleggen.

De visumaanvragen die we reeds deden bij zo’n visumkantoren, bijvoorbeeld voor India in Sri Lanka en in Nepal, werden zonder enige flexibiliteit behandeld. We trachtten ook daar over een langere periode te onderhandelen, maar men volgt strikt de regeltjes.
Vorig jaar probeerden we eerst in Maleisië een Chinees visum aan te vragen, dat zou daar zeer lang duren, men raadde het af.

7 dagen na de aanvraag mogen we onze paspoorten met visum ophalen bij de ambassade. Een spoedprocedure is mogelijk, maar duurder.

Periode:
2 x 180 dagen, waarbij we het land mogen in reizen tot uiterlijk 6 maanden na uitgifte visum.
Dus uiteindelijk zouden we voor een periode van een jaar in China kunnen verblijven, mits één keer even over de grens te gaan naar bvb. Hongkong (trein of metro) of Taiwan (overzetboot naar Kinmen, een eiland in de nabijheid van China).
Start 1ste visumperiode: Azië – deel 3, Grensovergang Bangladesh – China dd. 20 september 2013.
Start 2de visumperiode: Azië – deel 3, Grensovergang China – Hongkong – China dd. 26 februari 2014.

Documenten:
- Ingevulde visumaanvraag op documenten die we bij de ambassade krijgen.
- Ingevuld document voor visumaanvraag in het buitenland, bij de ambassade gekregen.
- 1 pasfoto.
- Kopie paspoort.
- Kopie vorig visum China.
- Kopie vluchtticket naar China.
- Uitnodigingsbrief (voorbeeld te vinden op het internet),
+ kopie ID card van een Chinees die in China woont, of
+ kopie paspoort + kopie permanente residentie van een westerling die in China woont (bij voorkeur een familielid).

Kostprijs:
5.000 BDT (49,50 EUR, koers sept. 2013)

Tip:
Wie een langer Chinees visum wil aanvragen, doet dit bij voorkeur in eigen land.
Als dit niet mogelijk is, probeer de aanvraag in te dienen in een land zonder ‘onpersoonlijk’ visumbureau, waar de ambassade de visumaanvragen nog zelf behandelt. Hier maakt men meer kans om te kunnen praten met de visumverantwoordelijke, de reis toe te lichten en zijn aanvraag te bespreken.
We gingen eerst informeren hoe we het beste onze aanvraag indienden en namen dan een dag de tijd om alle documenten in orde te brengen, zoveel mogelijk volgens de instructies van de visumverantwoordelijke.

VALUTA
1 EUR = 8,18 CNY (Chinese Yuan Renminbi) (info dd. 20 september 2013)

We werken met een Maestro card, deze wordt lang niet bij alle banken aanvaard voor geldopname via ATM. Andere toeristen die een Visa of Mastercard gebruiken, zeggen ons hetzelfde probleem te hebben.

De banken die steeds onze kaart aanvaarden zijn ICBC en HSCB. Zij bieden bovendien de beste wisselkoersen. Wanneer we op een dag 2 x een bedrag opnemen, valt het ons op dat ABC Bank een opvallend minder goede koerst aanrekent dan ICBC.

OPENBAAR VERVOER
Het openbare vervoer in China is perfect georganiseerd en verloopt steeds zeer ongelooflijk stipt, zelfs over zeer lange afstanden. In totaal hebben we nu bijna 10 maanden rondgereisd in dit immense land, vertragingen herinneren we ons niet. Uitzonderlijk is dit wel eens gebeurd door onverwachte omstandigheden, vb. een modderstroom over de weg (2012), files door ongeval, panne, … we kunnen deze voorvallen echter op 1 hand tellen. We moeten hier vaak aan denken wanneer we lezen over de dagelijkse vertragingen op het spoor in België.

Trein
Tijdens deze reis maken we veel meer gebruik van de trein. Een relaxte en goedkope manier om ons te verplaatsen. We proberen steeds een 2de klasse ticket te kopen, met genummerde zitplaatsen. Dit lukt meestal zonder probleem, omdat we buiten het drukke seizoen reizen.

We zoeken steeds op voorhand uit wat de mogelijkheden zijn voor ons volgende traject en volgen op hoe snel de tickets verkocht geraken.

Een zeer handige website hiervoor is: http://www.travelchinaguide.com/china-trains/
Slechts af en toe moeten we op voorhand onze tickets kopen (vb. tijdens de drukke week van de nationale feestdag in oktober, voor onze reis naar Harbin in januari, ...). Men kan perfect in een ander station of in gelijk welk CITS ticketbureautje de tickets aanschaffen voor gelijk welk treintraject in het land. In de CITS bureautjes vraagt men slechts een kleine meerprijs, van 5 CNY per ticket.

Op enkele trajecten gebruiken we de zeer comfortabele hoge snelheidstrein, de Z-trein, die snelheden haalt van +/- 210 km/u. Deze is merkelijk duurder dan de normale treinen die we bij voorkeur nemen, de K-, T-, D-treinen. Een enkele keer reizen we met de supersnelle G-trein, die snelheden van +/- 310 km/u haalt. De treinen zonder letter zijn de oudste, deze zijn het minst comfortabel en enkel aan te raden voor kortere trajecten, al valt het comfort al bij al nog goed mee.

Bus
Busverkeer is per stad of regio verschillend, meestal proberen we de nodige informatie in een busterminal te verkrijgen. Dit proberen we bij aankomst in de busterminal of wanneer we er passeren tijdens het verblijf in de stad. Al spreekt men niet overal Engels.
Een nuttige website is: http://www.chinabusguide.com/

ACCOMMODATIE
Reizen in de winter
Door China reizen in de winter valt best mee. Men stelde ons op voorhand gerust, bijna alle hotels hebben verwarming op de kamer, zeker ten noorden van de Gele rivier.
Dit blijkt ook zo te zijn. Enkel in Songpan wordt ons hotel niet verwarmd, de temperatuur in onze kamer is slechts 4 °C. Aangezien we toch steeds een aantal uren ’s avonds op de kamer doorbrengen, is dit uiterst onaangenaam. Een restaurant opzoeken is ook geen optie. De weinige zaken die open zijn, sluiten vroeg ’s avonds, omdat ze ook niet over verwarming beschikken. Dit is de enige locatie waar we zulke toestanden meemaken.

Prijs/kwaliteit
Overal in het land vinden we zeer goede hotels, voor een betaalbare prijs. Wel ondervinden we dat deze in het centrum en het noorden van het land toch wat duurder uitvallen dan in 2012 in het zuiden van het land.

Comfort
De hotels in China zijn over het algemeen zeer proper en hygiënisch.
Met uitzondering van de zeer goedkope hotels, worden de kamers dagelijks gepoetst, handdoeken vervangen. Lakens worden regelmatig, zo niet dagelijks, ververst.

Alle kamers beschikken over eigen sanitair met westerse toilet en douche. Er is steeds warm water, meestal wordt een haardroger op de kamer voorzien of kan die aan de receptie worden gevraagd. Zeep/douche gel, shampoo, een tandenborstel en tandpasta, … zijn voorzien.

Ze hebben comfortabele bedden, al is het even wennen aan de matrassen, die zeer hard kunnen zijn.

Steeds wordt er een waterketel op de kamer voorzien, in de minder dure hotels is deze soms vervangen door een thermos met heet drinkwater.

Alle hotels die wij gebruiken, beschikken over internet. Meestal een LAN kabel op de kamer. WIFI steeds aan de receptie, vaak ook op de kamer. Er zijn weinig hotels in China die deze bijna onmisbare luxe niet bieden.

Meestal hebben de kamers een werkblad met stoel. Jammer dat in tweepersoonskamers vaak maar 1 stoel wordt voorzien.

TV, vaak met Engelstalige zenders.

Telefoon op de kamer, gratis voor locale gesprekken.

Hotelkeuze
In China richten we ons vooral naar de goedkopere business hotels. Jeugdherbergen, hostels en toeristische hotels met vergelijkbaar comfort, zijn meestal opmerkelijk duurder.

Tijdens deze reis maken we kennis met de Chinese hotelketen Jinjiang Inn. Deze eenvoudige, maar comfortabele business hotels worden onze favoriete keuze. Ze zijn steeds proper, bieden voldoende grote kamers, het personeel is vriendelijk, kortom, we vinden er alle comfort dat we nodig hebben. Prijs/kwaliteit is dit voor ons de betere optie. Bovendien hebben ze meestal niet-rokers kamers.

Andere ketens die vaak goede prijs/kwaliteit bieden, zijn Days Inn en Home Inn.

Reserveren
Wat we in andere landen bijna nooit doen, blijkt in China een gemak, het op voorhand boeken van een hotelkamer. We hebben dan een adres, waar we met het openbaar vervoer naartoe kunnen. Dit maakt het ons gemakkelijk om ter plaatse onze weg te vinden. In de zeer grote steden valt het niet mee om ter plaatse op zoek te gaan naar een geschikt hotel.

Meestal gebruiken we de Chinese boekingssite Elong (www.elong.net), soms valt de keuze op Agoda (www.agoda.nl). Alles hangt af van hun aanbod/prijzen.

ELEKTRICITEIT
In China zijn de elektriciteitsvoorzieningen uitstekend. We kennen niet echt problemen met stroompannes of onderbrekingen zoals in andere Aziatische landen schering en inslag is.

We kunnen overal onze gewone stekkers gebruiken, de meeste stopcontacten zijn voorzien voor meerdere soorten stekkers.

INTERNET
Quasi alle hotels beschikken over een krachtige WIFI en/of zeer stabiele LAN verbinding.

Veel hotels bieden bovendien nog één of meerdere pc’s met internet op een centrale plaats voor gebruik door de gasten.

Het aanbieden van gratis WIFI in restaurants is reeds goed ingeburgerd, al hangt dat wel wat af van de locatie waar men zich bevindt.

GEZONDHEID
Tijdens deze reis zijn we niet ziek geweest.

TIPS VOOR DE REIZIGER
Voorbereiding
Bij het reizen in China is voorbereiding van groot belang. Wat niet wil zeggen dat men zijn reis op voorhand helemaal in detail moet uitstippelen.

Op voorhand boeken we niets. Wel bekijken we ons reisschema en de Chinese kalender, want tijdens hun vakantiedagen en periodes, wordt er danig gereisd. Dan moeten vaak hotels op voorhand worden geboekt, treintickets gekocht. Sommige plaatsen worden dan beter vermeden, indien mogelijk de reisroute hieraan aangepast.

Een ruw schema maken we enkele weken op voorhand, bekijken de verplaatsingsmogelijkheden, beslissen of we met de trein of bus zullen reizen. Wanneer het treinen wordt, volgen we de verkoop van de tickets op het internet, zodat we tijdig onze tickets kunnen aanschaffen indien nodig (vooral voor lange afstanden en drukke verbindingen). Verder zoeken we alle details onderweg uit, vaak worden nog locaties tussengevoegd, routes aangepast.

Het is voor ons tijdens de reis zelf een goede routine gebleken om ’s avonds te bekijken wat we de volgende dag(en) nodig hebben. We zoeken daarom steeds een hotel met internet, wat bijna overal beschikbaar is in China.

Communicatie in China
Nog meer dan tijdens onze vorige reis door China, gebruiken we een compact fototoestel. Het toeval wil dat ons toestelletje niet meer volledig scherpstelt, dus schaffen we een nieuwtje aan bij aankomst in China. En het oude toestel gebruiken we vanaf dan onderweg als woordenboek, geheugensteun, atlas, … !

Bruikbare foto’s nemen wordt een gewoonte, waar we al vlug niet meer bij stilstaan. Alles wat we maar kunnen nodig hebben onderweg, komt op de camera terecht. Benamingen in het Engels/Chinees van bestemmingen, bezienswaardigheden. Korte zinnen, woorden, logo’s. Ook detailkaartjes uit Google maps, om bij aankomst op een locatie gemakkelijk de weg te vinden.

Regelmatig deleten we de foto’s die we niet meer nodig hebben, omdat ze enkel betrekking hadden op een vorige bestemming. Zo blijven we gemakkelijk onze weg vinden tussen alle foto’s die we stilaan verzamelen. Een aantal blijven bewaard, omdat het steeds wederkerende woorden betreft.

Zelf woorden uitspreken, we proberen het wel eens, maar worden meestal niet (of niet correct) begrepen. Als we dit doen, laten we toch meestal nog de camera met bijhorende foto zien. Vaak volgt de verbetering van de uitspraak, vergezeld van een vrolijke lach en respect voor onze poging.

Ook met de camera op zich wordt wel eens gelachen aan een hotelreceptie of ticketbalie. Toch waardeert men ons systeem, omdat we het zowel hen als onszelf gemakkelijk maken om vlot te communiceren.

INFORMATIE
Algemene informatie:
www.chinatoday.com/general/a.htm

Nuttige informatie:
www.travelchinaguide.com/essential/when-to-come.htm

Chinese vakantieperiodes:
www.chinahighlights.com/travelguide/article/avoiding-travel-dates.htm

Informatie over steden in China:
www.travelchinaguide.com/cityguides/

Reisgids Lonely Planet:
www.lonelyplanet.com/china

Reisverslagen:
www.wegwijzer.be
www.tangatanga.com

Kaartmateriaal:
www.chinatrekking.com/maps
www.chinatouristmaps.com/china-subway-maps/

Forums:
www.wegwijzer.be/forum
www.geledraak.nl
www.lonelyplanet.com/thorntree

Verplaatsingen binnen een stad:
www.google.com/maps/preview

Waar we tijdens onze vorige reis enkel de Nederlandse google maps site konden gebruiken, is het nu een beetje improviseren. Hiervoor en voor alle informatieve websites die moeilijk te openen zijn op het internet in China, proberen we dit via Google Hongkong of Bing, wat vaak lukt: www.google.com.hk/webhp?source=search_app
www.bing.com

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van China

Xiamen (6)

31 Maart 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 18 Mei 2014

  • Xiamen, straatbeeld
  • Tot ziens China !
  • Xiamen, lente
  • Xiamen, op straat
  • Xiamen, overdekte parkeergarage

Quanzhou (28)

26 Maart 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 25 April 2014

  • Chongwu, Scene of Chongwu beeldenpark
  • Chongwu, Scene of Chongwu beeldenpark, vrouw
  • Chongwu, Scene of Chongwu beeldenpark, in bloei
  • Chongwu, Scene of Chongwu beeldenpark, modern
  • Luoyang brug

Yongding (15)

24 Maart 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 25 April 2014

  • Honkeng Hakka dorp, Qingcheng lou, het leven in ee
  • Honkeng Hakka dorp, Qingcheng lou familiehuis,  de
  • Honkeng Hakka dorp, zicht op de structuur van een
  • Honkeng Hakka dorp, groot vierkant familiehuis
  • Honkeng Hakka dorp, vlaggenmasten

Meizhou (30)

21 Maart 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 25 April 2014

  • Nankou Hakkadorp, achterkant alfrond familiehuis
  • Nankou Hakkadorp, typisch halfrond familiehuis
  • Nankou Hakkadorp, Nanhua Yuolu, structuur van het
  • Nankou Hakkadorp, Yanglou familiehuis
  • Nankou Hakkadorp, Nanhua Yuolu

Guangzhou (3) (4)

17 Maart 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 25 April 2014

  • Foshan, bij Mié thuis
  • Moxibustion acupunctuur
  • Foshan, park
  • Foshan, gezellig pleintje

Zhapo town, Hailing Island (28)

02 Maart 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 23 April 2014

  • Zhapo, oude verlaten huizen
  • Zhapo town, gesorteerde vis in de vissershaven
  • Zhapo town, vissersboten
  • Zhapo, visserssloepjes in de baai
  • Zhapo Martieme zijderoute museum, Nanhai 1, archeo

Guangzhou (2) (6)

28 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 16 Maart 2014

  • Guanzhou, Xinhepu wijk, badminton op het plein
  • Guanzhou, Xinhepu wijk, koloniale huizen met Chine
  • Guanzhou, Xinhepu wijk, bamboo op het dak
  • Guanzhou, Xinhepu wijk, Spring Garden
  • Guanzhou, Xinhepu wijk

Grensovergang China - Hongkong - China (1)

26 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 15 Maart 2014

  • grensovergang van Hongkong naar China

Shenzhen (9)

25 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 09 April 2014

  • Shenzhen museum, levensechte wassen man
  • Shenzhen, Window of the world by night
  • Shenzhen, aan Window of the world
  • Shenzhen, Window of the world, metro uitgang
  • Shenzhen museum, opgezette poolvos

Fenghuang (12)

20 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 13 Maart 2014

  • Fenghuang, 's avonds vanop een brug
  • Fenghuang, net buiten de oude stad
  • Fenghuang, typische daken
  • Fenghuang, brons aan watermolen
  • Fenghuang, steltenhuizen aan de rivier

Jishou - Dehang (18)

17 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 13 Maart 2014

  • Dehang, Flowing Yarn waterval, Nine Dragons Creek
  • Aizhai suspension bridge, hoog boven de vallei
  • Aizhai suspension bridge boven het dorp
  • Dehang, in de Nine Dragons Creek
  • Dehang, uitzicht in Yuquan Creek

Zhangjiajie (34)

12 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 13 Maart 2014

  • Zhangjiajie, lift met 326 verdiepingen, dag 1
  • Zhangjiajie, drukte op Lantern festival
  • Zhangjiajie, wandeldag 2
  • Zhangjiajie, bevroren sneeuw op de bomen, dag 2
  • Zhangjiajie, bevroren botjes, dag 1

Jingzhou (3)

10 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 10 Maart 2014

  • Jingzhou museum
  • Jingzhou
  • Jingzhou museum, 2100 jaar oude mummie

Jiujiang (2)

08 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 08 Maart 2014

  • Winterkledij
  • Vroege Valentijnboeketten

Wuyishan (25)

05 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 08 Maart 2014

  • Wuyishan, langs de theeveldjes, wandeldag 2
  • Wuyishan, aan taoïstische tempel, dag 1
  • Wuyishan, de zon daalt achter de rotsen, dag 1
  • Wuyishan, bloesems langs het pad, dag 2
  • Wuyishan, wandelen in het park, dag 1

Sanqingshan (21)

03 Februari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 08 Maart 2014

  • Sanqingshan NP, rotsformaties in de mist
  • Sanqingshan NP in de mist
  • Sanqingshan NP, een weetje
  • Sanqingshan NP bevroren mist
  • Sanqingshan NP plankenpad in de mist

Wuyuan (48)

28 Januari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 02 Februari 2014

  • Qinghua nieuwjaarsverkoop
  • Qinghua, rode vissen voor 't nieuwjaarsdiner
  • Yancun, Chinese neemt foto's
  • Little Likeng, afwerking muur
  • Sixi, deuropening

Hongcun (17)

26 Januari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 02 Februari 2014

  • Hongcun, bruggetje over het meer
  • Hongcun, deur in oude hal
  • Hongcun, straatbeeld
  • Hongcun, de reusachtige boom op het pleintje
  • Hongcun, muur en dakranden

Tunxi (1) (24)

23 Januari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 02 Februari 2014

  • Shexian, spel op straat
  • Shexian, leuke meisjes
  • Tunxi, gevel
  • Shexian, de keuken aan de straatkant
  • Shexian, toegangspoort historisch stadsdeel

Huangshan (19)

21 Januari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 02 Februari 2014

  • Huangshan, de kloof in
  • Huangshan, ronde top
  • Huangshan
  • Huangshan, dichter bij huis dan gedacht ...
  • Huangshan, zonnestralen in de vroegte

Hangzhou (17)

17 Januari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 02 Februari 2014

  • Hangzhou, thee in de heuvels
  • Hangzhou, wandelpromenade rond West lake
  • Hangzhou, terrasje aan West lake
  • Hangzhou, verdroogde lotusbloemen in West lake
  • Hangzhou, zonsondergang boven West lake

Harbin (85)

08 Januari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 30 Januari 2014

  • Harbin, Ice and snow world
  • Harbin, Ice and snow world
  • Harbin, St. Sophia kerk
  • Harbin, Central street, enkele dagen nadien
  • Harbin, Ice and snow world

Beijing (2) (1)

07 Januari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 28 Januari 2014

  • Beijing, Qianmen Dajie in de winter

Zhengzhou (2)

05 Januari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 28 Januari 2014

  • Zhengzhou centrum, plein
  • Studenten in de Pizza Hut

Luoyang - Longmen caves (8)

02 Januari 2014 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 28 Januari 2014

  • Luoyang, Longmen cave, aan de grafheuvel
  • Luoyang, Longmen cave, beschadigingen alom
  • Luoyang, Longmen cave, detail
  • Luoyang, Longmen cave, detail van de rotswand
  • Luoyang, Longmen cave, de meest bekende beelden

Huashan (16)

30 December 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 28 Januari 2014

  • Huashan, uitzicht
  • Huashan, uitzicht naar het zuiden
  • Huashan, uitzicht van de zuidpiek
  • Huashan, pad tussen noordpiek en de rest van de be
  • Huashan, liefdessloten en wenswimpels

Xian (2) (5)

28 December 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 17 Januari 2014

  • Klussers bieden hun diensten aan op straat
  • Kerstsfeer in Xi'an
  • Xi'an, kersttaartje
  • Alles voor de foto ... in hartje winter, rond het
  • Xi'an, straatbeeld

Chishui (50)

20 December 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 17 Januari 2014

  • Chishui, Shizhangdong, Shizhangdong waterfall in z
  • Chishui, hangbrug naar Bing'an
  • Chishui, Red Rock Wild valley, de rode rotsgrot
  • Chishui, Red Rock Wild valley, wandelpad
  • Chishui, Sidonggou Valley, felblauwe bessen

Chengdu (4) (22)

16 December 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 16 Januari 2014

  • Chengdu, rode panda
  • Chengdu, reuzenpanda
  • Chengdu reuzenpanda's, 3-4 mnd oud
  • Chengdu, reuzenpanda's krijgen bijvoeding
  • Chengdu, rode panda

Jiuzhaigou (28)

14 December 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 16 Januari 2014

  • Jiuzhaigou NP, Arrow Bamboo lake
  • Jiuzhaigou NP, Arrow Bamboo lake, half bevroren wa
  • Jiuzhaigou NP, Arrow Bamboo lake en omgeving
  • Jiuzhaigou NP, Five-flower lake, glashelder
  • Jiuzhaigou NP, Pearl Shoal waterfall, ijs en water

Songpan (2) (5)

13 December 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 03 Januari 2014

  • Songpan, dik aangekleed tegen de koude
  • Songpan, bananenverkoopster aan de stadspoort
  • Songpan, straatbeeld
  • Songpan, Chinglish in het hotel
  • Songpan, beeld op straat

Langmusi (55)

08 December 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 02 Januari 2014

  • Langmusi, straatbeeld
  • Langmusi, grotten vooraan in Namo gorge, wandeling
  • Langmusi, uitzicht van de Rode rotsen, wandeling 3
  • Langmusi, monniken woning boven Serti Gompa
  • Langmusi, oude dorpsbuurt, Kerti Gompa, wandeling

Xiahe (34)

05 December 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 27 December 2013

  • Xiahe, Labrang monastery, op bedevaart rondom het
  • Xiahe, dierenuitwerpselen drogen in de zon tot bra
  • Xiahe, Labrang monastery
  • In het restaurant
  • Xiahe, uitzicht op het stadje

Tongren (25)

03 December 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 27 December 2013

  • Tongren, Lower Wutun Si, gebedsmolens
  • Tongren, Lower Wutun Si, klooster in Tibetaanse st
  • Tongren, Lower Wutun Si, thanka kunst op poort
  • Tongren, Lower Wutun Si, kloostergebouw
  • Tongren, achter Lower Wutun Si

Xining (20)

29 November 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 24 December 2013

  • Xining, Beichan Si & Tulou Gulan tempelgrotten, ge
  • Xining, omgeving oude stadsmuur
  • Xining, Beichan Si & Tulou Gulan tempelgrotten, te
  • Xining, Nanguan moskee, bijgebouw
  • Xining, Grote Dongguan moskee, Islam klaslokaal

Lanzhou (2) (2)

28 November 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 24 December 2013

  • Lanzhou, originele steen uit de Wei en Jin tombes
  • Lanzhou, provinciaal museum Gansu, het vliegende p

Dunhuang (20)

22 November 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 24 December 2013

  • Dunhuang, Mogao caves
  • Dunhuang, Crescent moon lake
  • Dunhuang, Singing Sand dunes, kamelen op stap
  • Dunhuang, wandeling in de Singing Sand dunes
  • Dunhuang, wandeling in de Singing Sand dunes

Jiayuguan (20)

16 November 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 22 December 2013

  • Meterologische toren
  • Fitness toestellen in het park
  • Hangbrug over de kloof aan de first beacon tower
  • Xiongguan plein
  • Artificiële skipiste aan de overhanging great wall

Zhangye (22)

13 November 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 22 December 2013

  • Danxia landform geological park
  • Bewegen op het plein, voor jong en oud
  • Dansende start van de werkdag, voor het hotelperso
  • Great Buddha tempel, stoepa
  • Great Buddha tempel, liggende boeddha

Wuwei (4)

12 November 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 17 December 2013

  • In de winkelstraat
  • Ons treingezelschap weg van Wuwei
  • Beeld met het vliegend paard op de achtergrond
  • Aan de stadsmuur

Zhongwei (17)

10 November 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 17 December 2013

  • Muziek maken op straat
  • Gao Miao tempel, de boeddhistische hel
  • Gao Miao tempel, de boeddhistische hel
  • Gao Miao tempel
  • Gao Miao tempel

Yinchuan (47)

02 November 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 13 December 2013

  • West China film studio, toiletten met sterrenlabel
  • Bayanhot, theater
  • Sanguankou Chinese muur
  • Yinchuan, stadsfietsen
  • Sanguankou overblijfselen Chinese muur

Tianshui (16)

30 Oktober 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 07 December 2013

  • Maijishan rotstempel
  • Maijishan rotstempel
  • Maijishan rotstempel
  • Maijishan rotstempel, uitzicht vanop de terrassen
  • Maijishan rotstempel, zicht op de omgeving in herf

Xi'an (1) (41)

25 Oktober 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 02 Januari 2014

  • 's avonds in de moslimwijk met al zijn eetstalletj
  • Drumtoren
  • 's avonds in de moslimwijk met al zijn eetstalletj
  • Terracotta leger - pit 1
  • Terracotta leger - pit 1

Pingyao (20)

22 Oktober 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 27 November 2013

  • dagelijkse parade in de straten van de oude stad
  • massage op straat
  • straatbeeld
  • binnenplaats van ons hotel
  • koekjesbakker op straat

Datong (38)

19 Oktober 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 24 November 2013

  • Yunang caves, beelden in de grotten
  • Yunang caves, beelden in de grotten
  • Yunang caves, bewaker
  • stadsmuur
  • Yunang caves, tempel in het omringende park

Beijing (1) (57)

13 Oktober 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 28 Januari 2014

  • CCTV tower
  • Temple of Heaven, het ronde altaar van het gebed v
  • Olympic Green
  • Verboden stad, versiering van de dakranden
  • Summer palace, meer en omgeving

Shanghai (4) (18)

06 Oktober 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 14 November 2013

  • Yu Garden
  • Yu Garden
  • City God Temple
  • City God Temple
  • City God Temple, op de nok van het dak

Suzhou (28)

01 Oktober 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 12 November 2013

  • straatbeeld tijdens de vakantie in China
  • Shan Tang old town street, amusement op straat
  • Lingering garden
  • Fenqiao scenic region + Hanshan tempel
  • Xi Yuan tempel, dansen op het plein

Shanghai (3) (38)

26 September 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 04 November 2013

  • muzikant in Nanjing wandelstraat
  • kunst in Duolun straat
  • muur Nanxiang old street
  • twin towers van Nanxiang old street
  • Guyi garden, decoratie

Xitang (12)

24 September 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 31 Oktober 2013

  • lampionnetjes verlichten de straat
  • woonhuizen langs de waterkant
  • luikjes en lampionnetjes aan de waterkant
  • allemaal bruggetjes
  • typisch zicht

Shanghai (2) (3)

21 September 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 31 Oktober 2013

  • bord aan verkeerslichten
  • modern stationsgebouw
  • zwaar bepakte fiets

Shanghai (1) (13)

02 Augustus 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 31 Oktober 2013

  • oud en nieuw rond Peoples Square
  • Pudong financieel centrum
  • uitzicht van Pudong financieel centrum op de Bund
  • skyline vanop de promenade aan de Bund
  • French concession

Chengdu (3) (1)

29 Juli 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 20 September 2012

  • straatbeeld 's avonds

Songpan (22)

22 Juli 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 20 September 2012

  • Huanglong NP, beeldjes in de waterbekkens
  • noordelijke stadspoort aan het oude stadscentrum
  • gezellige babbel op de brug
  • Huanglong NP, uitzicht op de vallei
  • Munigou nature park, ... en hier stopt onze wandel

Chengdu (2) (10)

19 Juli 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 06 Augustus 2012

  • poserende rode panda
  • op zoek naar een goede slaaphouding
  • reuzenpanda op stap
  • rode panda in het groen
  • reuzenpanda eet bamboe

Zigong (6)

17 Juli 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 06 Augustus 2012

  • kristallisatie van het zout
  • typisch dak in Ziliujing oude straat
  • zoutproductie aan Shanhai well
  • de daken van Ziliujing oude straat
  • Ziliujing oude straat

Leshan (1)

15 Juli 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 06 Augustus 2012

  • de gevolgen van de  overvloedige regenval

Luoshui - Lugu hu meer (16)

09 Juli 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 03 Augustus 2012

  • Lama tempel
  • visser op het meer
  • samen op weg
  • vrouwtje aan het werk
  • zicht op het kristalheldere meer, waarop witte blo

Zhongdian - Shangri-La (2) (6)

06 Juli 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 02 Augustus 2012

  • Edelweiss ... ook in China
  • White chicken temple boven op de helling
  • White chicken temple arbor, tempel van gebedsvlagg
  • straatbeeld
  • op weg naar White chicken temple, tussen de vlagge

Feilai Si (6)

04 Juli 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 31 Juli 2012

  • openlucht keuken op het plein
  • vallei op weg naar de Mingyong gletsjer
  • onderweg van Shangri-La naar Feilai Si
  • Mingyong gletsjer
  • wapperende gebedsvlaggetjes aan het uitzichtplatfo

Zhongdian - Shangri-La (1) (16)

01 Juli 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 31 Juli 2012

  • kudde jaks op de weg rondom het Napa meer
  • en hier is het Napa meer een echt meer
  • bouwwerf
  • in de busterminal van Shangri-La
  • weids uitzicht tijdens onze fietstocht rondom het

Bendi Wan Yongsheng - Tiger Leaping gorge (9)

30 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 31 Juli 2012

  • wandeling naar Bendi Wan Yongsheng - Halfway guest
  • wandeling naar Bendi Wan Yongsheng - Halfway guest
  • Middle Tiger Leaping stone, helemaal beneden in de
  • wandeldag 2, van Bendi Wan Yongsheng naar Tina's g
  • wandeldag 2, geiten op het pad van Bendi Wan Yongs

Qiaotou - Tiger Leaping gorge (1)

29 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 31 Juli 2012

  • traditionele kledij in de straten van Qiaotou

Lijiang (1) (27)

25 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 31 Juli 2012

  • straatbeeld
  • lampionnetjes in het straatbeeld
  • de drukte 's avonds
  • kunstenaar in Shuhe
  • rijstpapier maker

Jinghong (13)

21 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 17 Juli 2012

  • met het openbaar vervoer in Menghun
  • op de markt in Menghun
  • Xiaojie, rubberplantage
  • eetkraam in Menghun
  • typisch huis in Xiaojie

Yuanjiang (3)

20 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 17 Juli 2012

  • grondverschuivingen onderweg ernaartoe
  • vallende rotsen op de weg ernaartoe
  • we zullen doorrijden, op weg ernaartoe

Xinjie (2) (1)

19 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 15 Juli 2012

  • wandeling in de omgeving

Duoyishu (21)

17 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 11 Juli 2012

  • wandeling tussen de Bada rijstterrassen
  • typische manier om een kindje te dragen, op het ma
  • wandelen tussen de Bada rijstterrassen
  • wandeling tussen de rijstterrassen van Duoyishu
  • middagpauze aan de Bada rijstterrassen

Jianshui (9)

15 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 11 Juli 2012

  • bron met drinkwater in wijk net buiten de Westpoor
  • prachtige oude Chinese huizen
  • straatbeeld in de oude stad
  • ambachtelijke kaasproduktie in arme wijk
  • aan een kaasmakerij in een arme wijk juist buiten

Kunming (1) (5)

13 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 31 Oktober 2013

  • Yuantong temple
  • offers in Yuantong temple
  • offeren in Yuantong temple
  • beeld in Green lake park
  • samen dansen in Green lake park

Kaili (14)

11 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 10 Juli 2012

  • Langde, typische daken in het Miao minderheidsdorp
  • Langde, bloemkolen aan de dorpsvijver
  • Langde, Miao meisje speelt op straat in het dorp
  • Langde, het drogen van  maïs aan de huizen van het
  • Langde, tussen de rijstterrassen en hooioppers van

Congjiang (4)

10 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 10 Juli 2012

  • Basha, Miao vrouwen op straat
  • Basha, Miao krijger
  • Basha, dorpstoilet in het Miao minderheidsdorp
  • Basha, Miao minderheidsdorp

Zhaoxing (27)

05 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 23 Juni 2012

  • rijstvelden aan Zhaoxing
  • typische huizen, in het midden het smalste huis va
  • wandeling Xiage, dorpsbron
  • wandeling Xiage, ganzenhoedertje
  • typisch beeld in het dorp

Ma'an (17)

03 Juni 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 23 Juni 2012

  • dorpsbron met drinkwater in Yanzhai
  • badkamertje in onze hotelkamer  inventief toilet o
  • tussen de rijstvelden
  • zicht op Ma'an
  • rijstvelden aan het dorp

Guilin (2) (2)

31 Mei 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 20 Juni 2012

  • sun moon twin pagodas
  • wat op Marc's bord bleef liggen: kippenkop en chop

Tiantouzhai - Dragon Backbone rijstterrassen (21)

30 Mei 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 20 Juni 2012

  • Dragon's backbone rijstterrassen, in Tiantouzhai
  • Dragon's backbone rijstterrassen, uitzicht 9 drago
  • Dragon's backbone rijstterrassen, aan 1000 layers
  • Dragon's backbone rijstterrassen, 9 dragons en 5 s
  • Dragon's backbone rijstterrassen, rijst planten aa

Yangshuo (14)

24 Mei 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 10 Juni 2012

  • bamboevlotten aan de Yulong rivier tijdens fietsto
  • in Jiuxian village
  • in een klein dorpje tijdens fietstocht 2
  • tijdens wandeling nabij Xingping
  • uitzicht tijdens onze fietstocht

Zhaoqing (10)

20 Mei 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 10 Juni 2012

  • nog een toegangspoort van Licha Cun
  • typische daken in Licha Cun
  • de grootste bronzen pot in Dinghu Shan
  • pleintje in 8 hoekige vorm, symbool van het Taoïsm
  • leuke ontmoeting met bewoonster van Licha Cun

Kaiping (19)

16 Mei 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 07 Juni 2012

  • Zili village, frisgroene rijstvelden omringen de t
  • Jinjiangli village, typisch huis
  • Li garden, reeks huizen
  • Chikan village, aan de rivier
  • Chikan village

Guangzhou (1) (13)

11 Mei 2012 | Azië - deel 2 | China | Laatste Aanpassing 16 Maart 2014

  • 600 meter hoge Canton tv toren
  • Canton tv toren 's avonds
  • the Ancestral tempel van Foshan
  • stenen hoofdkussen in het mausoleum van de Nanyue
  • the Ancestral tempel te Foshan

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking