Reisverhaal «Beijing (1)»

Azië - deel 3 | China | 0 Reacties 13 Oktober 2013 - Laatste Aanpassing 28 Januari 2014

Beijing, het vroegere Peking, is de hoofdstad van de Volksrepubliek China en is gelegen in het noordoosten van het land. Met zijn 20,7 miljoen inwoners hoort deze bij de steden met het hoogste aantal inwoners ter wereld, de 2de in China na Shanghai. Zijn oppervlakte is 16.411 km² groot, meer dan half zo groot als België (30.538 km²). De temperaturen in de winter kunnen dalen tot -20 °C, terwijl men in de zomer tot 30 °C haalt.

De stad is bekend om zijn problemen met pollutie. Eén van de maatregelen die hiertegen werden genomen, zijn de 5.600 stadsbussen die rijden op gas (LNG, vloeibaar natuurlijk gas). Ook het uitgebreide metrosysteem draagt zijn steentje bij, het zal in 2015 volledig klaar zijn, met 561 km lengte.
Het Tiananmen plein is gelegen midden in het stadscentrum, ten westen ervan bevindt zich de residentie van de huidige Chinese leiders. Hier rond werden 6 concentrische ringwegen aangelegd, waarvan de 2de ter hoogte van de oude stadsmuren, de 6de een aantal voorsteden met elkaar verbindt.
Door zijn rijke geschiedenis, die een grote rol speelt in deze van het land, is Beijing één van de meest populaire plaatsen ter wereld. Jaarlijks wordt de stad bezocht door 140 miljoen Chinese bezoekers en 4,4 miljoen internationale toeristen.

We reizen van Shanghai naar Beijing per stoptrein, die wel ondertussen snelheden van 248 km/u haalt. Wij zouden het durven een hogesnelheidstrein noemen. In 8 u 55 min. overbruggen we zo’n 1.318 km, de directe trein doet hierover slechts een 5 tal uren met dezelfde snelheid.
De rit verloopt wat minder aangenaam, we worden in onze coupé vergezeld van een man die gans het traject onophoudelijk snurkt … de decibels overschrijden alle grenzen. Onze oren gonzen nog uren na !

Onderweg beseffen we opnieuw dat dit zo’n ongelooflijk snel evoluerend land is. De ganse omgeving oogt nieuw, proper en geordend, de autowegen, de dorpen en steden, zelfs de natuur. We komen de meest moderne treinstations tegen, overal rijzen torengebouwen de grond uit, brede autowegen tussen duidelijk aangelegde stukken groen, …

Aangekomen in het station van Beijing, beslissen we een taxi te nemen naar ons hotel. Dat zal de eenvoudigste manier zijn, het is reeds laat en donker en de stad is uitgestrekt. Meerdere mannen spreken ons aan ‘do you need a taxi ?’, we gaan hier wijselijk niet op in. Wanneer we bij de lange rij komen van mensen die aanschuiven voor een taxi, begrijpen we waarom deze onofficiële taxi chauffeurs hier hun kans wagen. We merken op dat geen enkele Chinees hierop ingaat, wat onmiddellijk beaamd wordt door de man achter ons in de rij, deze mannen zijn niet te vertrouwen.

Onmiddellijk voelen we ook dat we een stuk noordelijker terechtgekomen zijn, wat is het hier ‘koud’, herfst. Toch spreken we hier nog van temperaturen tussen 15 °C en 18 °C, maar het vochtige klimaat doet deze koeler aanvoelen. Vanaf nu trekken we over onze T-shirt een hemdje en/of fleece pull aan. Hier zien we tevens de eerste gele blaadjes aan de bomen.

Al vlug merken we dat de stad iets drukker is dan Shanghai, doch nog steeds onverwacht rustig voor een wereldstad die bijna het dubbele aantal inwoners telt van ons ganse Belgen landje.

Via de indrukwekkende Zheng Yang poort wandelen we naar het Tiananmen plein, ook plein van de hemelse vrede genoemd, met 440.000 m² het derde grootste ter wereld. Dit wereldbekende plein speelt een grote rol in de geschiedenis van China. De belangrijkste gebeurtenis in de recente geschiedenis is wellicht de opstand van 1989 voor democratie, waarbij vele honderden burgers om het leven kwamen.
Rond dit plein bevinden zich een aantal mooie grote gebouwen, die onder andere het Chinese nationale museum en de Great Hall of the people (soort parlementsgebouw, waar wettelijke en ceremoniële bijeenkomsten plaatsvinden) herbergen.
Op het noordelijke uiteinde van het plein is de Chairman Mao Memorial Hall gevestigd, ook Mao Zedong Mausoleum genoemd. Dit is de laatste rustplaats van de Chinese staatsleider, die hier werd opgebaard. We hadden het graag een bezoek gebracht, wat ons niet lukt. Op maandag is het gesloten en bij onze 2de poging op dinsdag is dit deel van het plein volledig afgezet en niet toegankelijk voor publiek, ons Chinees reikt niet ver genoeg om de reden hiervan te ontdekken Confused.
Midden op het plein staat het reusachtige Monument to the Peoples Heroes. Deze zuil, mooi door zijn eenvoud, werd gebouwd tussen augustus 1952 en mei 1958, bereikt een hoogte van 37,94 meter en bestaat uit 413 granieten blokken.

In het noorden grenst aan het Tiananmen Plein de Verboden stad, ook Paleismuseum genoemd. Aan dit complex van 980 gebouwen op een terrein van 720.000 m², werd gebouwd van 1406 – 1420. Vanaf dan werd het 500 jaar lang gebruikt als keizerlijk paleis gedurende de Ming en de Qing dynastie. Hierin woonden de keizers met hun ganse huishouding, het deed eveneens dienst als ceremonieel en politiek centrum van de Chinese overheid. De naam ‘verboden stad’ werd eraan gegeven omdat niemand het complex kon betreden of verlaten zonder de nadrukkelijke toestemming van de keizer.
Via de grote meridiaan poort betreden we het domein. Wetende dat de limiet op het aantal bezoekers staat op max. 80.000 per dag, verwondert de drukte ons niet. Velen bevinden zich vooraan in het middengedeelte van de ommuurde oude stad, waar aan enkele grote pleinen ceremoniehallen te bewonderen zijn. Dit is het meest indrukwekkende deel van het paleismuseum. Hierachter is de echte stad te vinden, de woongedeeltes aan smalle straatjes tussen mooi rode muren. Rondom zijn goed onderhouden landschapstuinen te bezoeken, met paviljoentjes waarin oude voorwerpen worden tentoongesteld.
Zowat alle gebouwen worden getooid met ronde pannendaken, waarop een diepgele glazuurlaag is aangebracht. Op de hoeken versierd met kleine figuurtjes en drakenhoofden.
Jammer van de vele souvenirwinkeltjes. Het is bovendien ongelooflijk hoe ‘nieuw’ alles eruit ziet … we zien op meerdere plaatsen mensen naarstig aan het onderhoud werken. Dit is eigen aan China !

Naast het Tiananmen plein bevindt zich het National Center for the performing arts. We bewonderen vooral de eironde vorm van het gebouw, dat midden in een vijver is gelegen. De ingang bevindt zich aan de overkant van de vijver, waar we onderdoor gaan naar de receptiehal.

Op terugweg wandelen we aan de zuidkant van het Tiananmen plein door de zeer toeristische Qianmen wandelstraat met zijn vele typische winkeltjes. De omgeving lijkt fonkelnieuw, al probeert men de oude stijl en sfeer te bewaren. We wandelen een grote winkel binnen, die niets anders verkoopt dan Chinese eetstokjes, in zoveel verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Op meerdere plaatsen bewonderen we de bronzen beelden, die taferelen brengen uit het traditionele dagelijkse leven.

Het centrale deel van Beijing bestaat vooral uit laagbouw, dit is historisch gegroeid, aangezien geen enkel gebouw hoger mocht zijn dan de Verboden Stad. Hoe verder we ons echter naar de buitenrand van de stad verplaatsen, hoe meer hoge flatgebouwen we bemerken. Enkele wijken in de buitenrand tellen reeds een aantal moderne torengebouwen, zoals in elke grote wereldstad.
Het 234 meter hoge CCTV gebouw (nationale televisiezender), is een zeer bijzondere constructie. We lopen door de straten eromheen, zodat we deze van alle kanten kunnen bewonderen, ons afvragend hoe dit reusachtige gebouw kan blijven rechtstaan. Het bevindt zich in een buurt met meerdere glazen wolkenkrabbers.
We staan in bewondering voor de affiches van een nieuwbouwproject aan de overkant, waarmee de bouw van een enorm complex van glazen torengebouwen wordt geschetst. Hier in China pakt men alles steeds groots aan, dit lijkt wel een stad op zich. Op het ganse bouwterrein wordt gelijktijdig gewerkt met een massa hoge gele kranen. Plots stijgt boven de werf een zwarte rookpluim op die almaar groter wordt, onderaan zien we de enorme vlammen likken aan de houten kantoor- en woningbarakken van de bouwvakkers. Al vlug blijft daar niets meer van over.

Het door Unesco erkende Zomerpaleis of Yihe Yuan (betekenis: tuin van de gekoesterde harmonie) is gelegen aan het uitgestrekte, artificieel vergrote, Kunming meer. Met de aarde die beschikbaar kwam bij de uitgraving, werd de 60 meter hoge Longevity heuvel (of heuvel van het lange leven) gevormd, waarop / -langs de verschillende gebouwen van het zomerpaleis zich bevinden. Aan de voorkant zijn het voornamelijk iets grotere gebouwen, paleizen en hallen. De achterzijde en de rand van het meer, zijn getooid met eerder luchtige paviljoentjes, wandelpromenades, tempels en bruggetjes van een natuurlijke schoonheid. Het zomerpaleis werd gebouwd in de 12e eeuw. Het werd gebruikt door verschillende keizers. Keizerinweduwe Cixi woonde hier als laatste, voor de val van het keizerrijk. Zij liet het paleis vernieuwen en uitbreiden tot wat het nu is en gebruikte daarvoor het geld uit de schatkist dat eigenlijk bestemd was voor de vernieuwing van de Chinese vloot. Men beweert dat hierdoor China enkele jaren later de eerste Sino-Japanse oorlog verloor.
De gebouwen van het zomerpaleis zijn allemaal rijkelijk versierd in verschillende Chinese stijlen. Het is boeiend naar de details te kijken, in de schaduw van de omringende bomen. We beklimmen de heuvel en dalen af naar het meer, waar we de grote marmeren raderboot aan de waterkant bewonderen. Deze werd eveneens gebouwd in opdracht van keizerinweduwe Cixi.
In plaats van ons te laten verleiden door een boottochtje, beslissen we te wandelen rond het meer. Het is een mooie wandeling, die het meer oversteekt via een smalle dijk, met hier en daar mooie betonnen bruggetjes en prieeltjes. Eenmaal over de helft, wordt het rustig. De meeste mensen nemen halfweg een bootje naar de overkant.
We zien het al van ver, de beroemde gele badeend is aangekomen in Beijing en drijft hier op het meer. Het kunstwerk (alhoewel …) van de Nederlander Florentijn Hofman maakt sinds 6 jaren een toer rond de wereld, waarbij het reeds 9 landen aandeed. Sinds een tijdje toert ze rond in China. Om ons heen worden gele pluchen eenden verkocht met succes !
Begin november zullen we vernemen dat de badeend is aangekomen in Taiwan, waar ze tijdens een storm ontploft … RIP.
Voor we opnieuw de Longevity heuvel oversteken, laten we ons verleiden door een snack aan één van de vele kraampjes. Een soort Frankfurter worst op een stokje, in cakedeeg gewikkeld of hoe zoet en zout in China wordt gecombineerd.

Wanneer we ’s avonds bij Mc Donalds een hamburger eten, merken we dat velen hier hun avond komen doorbrengen, zelfs zonder te verbruiken. Dit wordt zonder probleem aanvaard. Men speelt met de kaarten, jongeren studeren of maken hun huiswerk, ...
Dit zijn mensen die de warmte opzoeken tijdens de koude herfst- en winterdagen !

De door Unesco erkende Temple of heaven (Chinees: Tian Tan – letterlijk vertaald: altaar van de hemel) werd opgericht in het begin van de 15de eeuw. Hier werd oorspronkelijk gebeden voor een goede oogst tijdens het jaarlijkse bezoek van de keizers uit Ming en Qing dynastie. Men beschouwt de tempel als taoïstisch, sommigen beweren dat het een voorloper van deze religie is.
Het tempelcomplex wordt omringd door een groot groen park. Wanneer we er aankomen, maken we eerst een wandeling en nuttigen onze picknick op een bankje in de zon. Ook in dit park word lustig muziek gemaakt, gedanst, aan sport en andere bewegingsactiviteiten gedaan, al dan niet in groep. Vogelkooitjes hangen in de bomen waaronder de baasjes zitten te socialisen.
Midden op een ommuurd plein prijkt het belangrijkste tempelgebouw ‘Hall of prayer for good harvest’ (gebedshal voor een goede oogst). Deze kleurrijke tempel is, met 36 m diameter en 38 meter hoogte, het grootste ronde houten gebouw in China. Voor de volledig houten constructie werden geen nagels gebruikt. De originele tempel brandde uit in 1889 en werd pas jaren later opnieuw gebouwd. Vanaf hier leidt een 360 meter lange verhoogde wandelpromenade naar een tweede tempel.
De ‘Imperial vault of heaven’ (keizerlijke hemelgewelf) gelijkt goed op de vorige tempel, maar is wat kleiner. Hij wordt omringd door een ronde ‘echomuur’, die klanken over grote afstand overdraagt.
Als derde op rij vinden we de ‘circular mound altar’, een kleine heuvel met leeg cirkelvormig platform, omringd door trappen en balustrades. Hier kwamen de keizers bidden voor goede weersomstandigheden. De vorm van deze gebedsplaats zorgt voor een sterke overdracht van de stemgeluiden, wat de communicatie met de ‘hemel’ zou bevorderen.

De Olympic Green is het Olympische park dat voor de zomerspelen van 2008 werd opgericht in Beijing. Hier maken we een wandeling om enkele bijzondere gebouwen te gaan bekijken. Op de brede wandelpromenade heerst een ontspannen drukte. Overal om ons heen worden vliegertjes verkocht en opgelaten, een kleurrijk spektakel.
Het meest opvallende gebouw, het Birds nest of nationale stadium, werd gebruikt voor de opening- en sluitingsceremonies van de Olympische spelen. Oorspronkelijk bood het gebouw plaats aan 91.000 toeschouwers. Dit aantal werd na de spelen teruggebracht tot 80.000. Hier werd onlangs het China Open Beijing tennis tornooi gespeeld.
Een tweede bijzonder gebouw is de Water cube, het nationale watersportcentrum. De buitenmuren lijken grote opeengestapelde waterbubbels. Vooral wanneer dit gebouw ’s avonds wordt verlicht, geeft dit een speciaal effect.
Ook de Ling Long Pagoda valt op door zijn speciale vormgeving. Dit torengebouw huisvest een multifunctionele studio, die gedeelte van de internationale sportuitzendingen verzorgt.

De 6.259 km lange Chinese muur is een brede verdedigingswal die zich kronkelt over de bergruggen in het noorden van het land. Hij doorkruist 17 provincies in noord en centraal China. De geschiedenis van de muur gaat tot 2.500 jaren terug. Ongeveer 25.000 uitkijktorens op de muur deden, door de geschiedenis heen, tevens dienst als beschutting voor de bewakers en verdedigers van het land.
We maken een uitstap naar de Chinese muur in Mutianyu, waar we na een stevige klim over vele trappen, doorheen een prachtig getint herfstbos, boven komen. Dan pas begint onze muurwandeling, over onregelmatige trappen gaan we op en af, van toren naar toren. Maar … alles oogt zo nieuw, zoals vaak in China is hier voor ons ‘over’ gerenoveerd. Toch is het een mooi plaatje. Die muur die zich zo ver het oog reikt, kronkelt over de beboste berghellingen in hun prachtige herfsttinten, hier en daar getooid met een pittoreske toren. Alleen jammer dat de mist vandaag niet wil optrekken. Omdat de laatste bus terug naar Beijing om 16 u vertrekt, moeten we ons vanaf het hoogste punt snel terug haasten, zodat we op tijd beneden zijn.

PROVINCIE:
Beijing.

ACCOMMODATIE:
SUPER 8 HOTEL BEIJING HUFANG LU
N° 106 Yong’An rd., Xichen district, Beijing.
PRIJS: 138 CNY per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water)
SCORE: 4/5
E-MAIL: /
WEBSITE: www.super8.com
TEL: +86 (010) 8316 5559
COMMENTAAR: Tweepersoonskamer met 2 ruime eenpersoonsbedden met harde maar zeer goede matrassen, centrale A/C en verwarming, TV (geen Engelstalige zenders), waterkoker, gratis LAN op de kamer, gratis telefoongesprekken in de regio, bureautje. Lift. Proper, wordt dagelijks gepoetst.
Niet echt vriendelijk aan de receptie, niemand spreekt Engels.
Goed gelegen, bus 66 rijdt in 10 min. naar de buurt van het Tianamen plein, waar aansluiting is op het metronetwerk. Enkele eenvoudige, maar lekkere restaurantjes in de buurt.
Minpunten: Vasttapijt. Kleine kamer zonder ramen, wat niet is vermeld op de boekingssite. Eén van de receptionistes laat ons en ook de mensen achter ons gewoon wachten, omdat ze geen Engels kent. Ze begint wat te rommelen met papiertjes en vermijdt het om op te kijken, zelfs niet wanneer we haar proberen aan te spreken … tot we zelf iemand vinden die een beetje Engels kent en onze vraag wil vertalen.
BOEKING: via elong, www.elong.net

ERNAARTOE:
Metro Shanghai Xinzha rd – lijn 1 People Square – lijn 2 Hongqiao Railway Station, 5 CNY pp., 55 min.
Trein D320 Shanghai Hongqiao Railway Station – Beijing South Railway Station, 408 CNY pp., 8 u 55 min., we reizen in 2de klasse, ditmaal wat minder comfortabel in een slaapwagon, waar we met 3 personen op het onderste bedje moeten zitten. Het betreft hier een hoge snelheid stoptrein, die met een snelheid van 248 km/u door het land rijdt. Een andere trein doet over dezelfde rit +/- 5 u, omdat hij slechts 2 keer stopt, de prijs is dan ook veel hoger.
Taxi Beijing South Railway station – hotel, 19 CNY, zonder vragen wordt de meter gebruikt.

TIP: In het station van Beijing is het opletten geblazen voor onofficiële taxi chauffeurs, die hun diensten aanbieden. Het is verleidelijk hierop in te gaan, om niet in de zeer lange rij op een officiële taxi te moeten wachten. Geen enkele Chinees gaat op hun voorstel in. Deze mannen zijn niet te vertrouwen, bovendien durven ze voor dezelfde rit naar het stadscentrum tot 300 CNY te rekenen !

OPENBAAR VERVOER:
In Beijing bestaat een uitgebreid en handig netwerk van metro en stadsbussen. Persoonlijk vinden we het gebruik van een metro steeds handig in zo’n grote stad, maar het is niet steeds evident om een geschikt hotel te vinden in de buurt van een halte.
Een oplaadbare transportkaart geeft korting op ritten met het openbare vervoer. We maken hiervan geen gebruik.

Metro: Een metrorit kost 2 CNY, inclusief overstappen op andere lijnen.
Een zeer handig en up-to-date Engels metroplannetje is verkrijgbaar bij een toerismekantoor.
Het metronetwerk wordt nog steeds verder uitgebreid. Een deel ervan is duidelijk wat ouder, maar alles sluit perfect aan.
Stadsbussen: Voor een rit met een stadsbus betalen we 1 CNY. Er rijden enorm veel bussen, kwestie van uit te vinden welke nummers interessant zijn. Busplannetjes of overzichten zijn niet beschikbaar bij de toerismekantoren. Via Google maps vinden we de informatie over bussen in de buurt van ons hotel, bezienswaardigheden en metrohaltes, https://ditu.google.com/.

EXCURSIES:
TIANANMEN PLEIN
Het wereldbekende plein van de hemelse vrede, indrukwekkend door zijn grootte en zijn belang in de Chinese geschiedenis.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Om het plein te mogen betreden, moet men voorbij een controlepost.
Wie het mausoleum van Mao wil bezoeken (gratis, gesloten op maandag), moet zijn paspoort tonen.
ERNAARTOE EN TERUG:
Stadsbus 66 Hufang Lu (hotel) – Qianmen, 1 CNY pp., 15 min.

VERBODEN STAD
Het paleismuseum bestaat uit een groot omwald domein met keizerlijke hallen, woongedeeltes en tuinen. Hier kan men uren in doorbrengen, zonder alles gezien te hebben. Alle gebouwen zijn in dezelfde stijl en kleuren opgetrokken als één geheel.
SCORE: 5/5
INKOM: 60 CNY pp. (gesloten op maandagnamiddag)
Eenmaal binnen de eerste poort, moet men eerst een ticket kopen aan loketten aan de linkerkant van het plein. Daarna moet men door een controlepost aan de tweede poort.
Voor het bezoek aan enkele tentoonstellingsruimtes wordt extra inkom gevraagd, eenmaal men binnen de muren van het paleismuseum is.
ERNAARTOE EN TERUG:
Stadsbus 66 Hufang Lu – Qianmen, 1 CNY pp., 10 min.
Wandeling over het Tienanmen plein, 15 min.

NATIONAL CENTER FOR THE PERFORMING ARTS
We wandelen hiernaartoe voor de speciale vorm van het gebouw, dat gelegen is naast het Tiananmen plein.
SCORE: 4/5
INKOM: 30 CNY pp. wanneer men de tentoongestelde werken binnen wil bewonderen.
We wandelen even in het omringende park rond en nemen een kijkje in de inkomhal.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van Tiananmen plein.

CCTV GEBOUW
Indrukwekkend modern gebouw, met zeer bijzondere vorm.
SCORE: 5/5
INKOM:
Men kan het gebouw slechts bewonderen van de straatkant, het terrein is afgesloten.
ERNAARTOE EN TERUG:
Metro lijn 1 Tiananmenxi – Guomao – lijn 10 Jintaixizhao, 2 CNY pp., 15 min.

ZOMERPALEIS
Paleisgebouwen op een heuvel, met wandelpaden rondom een groot meer, waarop plezierbootjes rondvaren. De wandeling rondom het meer is ongeveer 5 km lang. Wie niet graag wandelt, kan zich door een bootje laten overzetten naar enkele andere aanlegplaatsen.
SCORE: 4/5
INKOM: 30 CNY pp.
Wie met een bootje het meer op wil, betaalt hiervoor extra.
ERNAARTOE EN TERUG:
Stadsbus 66 Hufang Lu – Hepingmen, 1 CNY pp., 10 min.
Metro lijn 2 Hepingmen – Xuanwumen – lijn 4 – Beigongmen, 2 CNY pp., 40 min.
200 meter wandelen naar de hoofdingang (noord) van het zomerpaleis.

TEMPLE OF HEAVEN
Enkele bijzondere religieuze bouwwerken midden in een groot wandelpark.
SCORE: 5/5
INKOM: 35 CNY pp.
De tickets van 15 CNY pp. geven enkel toegang tot het omringende park. Nadien kan men een bijkomend ticket kopen van 20 CNY pp. om de sites binnen te gaan, wat op hetzelfde neerkomt. Dit is noodzakelijk om de ommuurde tempelgebouwen te kunnen bekijken.
ERNAARTOE EN TERUG:
Stadsbus 66 Hufang Lu – Hepingmen, 1 CNY pp., 10 min.
Metro lijn 2 Hepingmen – Chong Wenmen – lijn 5 – Tiantan Dongmen, 2 CNY pp., 20 min.

OLYMPIC GREEN
Olympisch park voor de zomerspelen van 2008, waar zich enkele bijzondere gebouwen bevinden. Er heerst een bijzondere sfeer.
SCORE: 5/5
INKOM: n.v.t.
Een toegangsprijs moet worden betaald wanneer men de gebouwen wil betreden.
ERNAARTOE EN TERUG:
Stadsbus 66 Hufang Lu – Hepingmen, 1 CNY pp., 10 min.
Metro lijn 2 Hepingmen – Guloudajie – lijn 8 – Olympic sports centre, 2 CNY pp., 30 min.

CHINESE MUUR TE MUTIANYU
We kiezen voor een wandeling op de Chinese muur te Mutianyu, gelegen op 70 km buiten Beijing. Bekend als één van de mooiste muurlocaties omwille van zijn vele torens, bovendien gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.
Wanneer we deze site bezoeken is het er vrij rustig, we reizen buiten het topseizoen en gaan er bewust niet in het weekend naartoe. Van anderen horen we dat het hier enorm druk kan zijn.
SCORE: 5/5
INKOM: 45 CNY pp.
Wie dit wenst kan gebruik maken van een kabelbaan (80 CNY pp. retour, 60 CNY pp. enkel) en een roetsjbaan (50 CNY pp.).
ERNAARTOE EN TERUG:
Stadsbus 66 Hufang Lu – Hepingmen, 1 CNY pp., 10 min.
Metro lijn 2 Hepingmen – Dongzhimen, 2 CNY pp., 20 min.
Bus 867 naar Mutianyu, 16 CNY pp., 2 u 40 min., vertrek om 7 u en om 8.30 u, eindhalte op de parking van Mutianyu. Terugkeer om 1 u en 16 u.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Beijing»

Beijing (1) (57)

13 Oktober 2013 | Azië - deel 3 | China | Laatste Aanpassing 28 Januari 2014

  • Summer palace, het meer
  • Verboden stad, dakkoepel
  • Tiananmen plein, achterkant poort
  • National center for performing art
  • Summer palace

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking