Reisverhaal «Grensovergang Argentinië – Chili »
Zuid Amerika 5
|
Chili
|
0 Reacties
01 Juni 2025
-
Laatste Aanpassing 20 Juni 2025
1 juni 2025
Traject: Uspallata, Argentinië – Paso los Libertadores – Los Andes, Chili
Grensovergang via een hoge pas over het Andes gebergte
In Uspallata vertrekt Ruta Nacíonal 7 (RN7) naar de Paso los Libertadores grenspost met Chili. Dit is de enige grenspost in de provincie Mendoza die gans het jaar door open blijft, dankzij een lange tunnel onder de top van de pas door. Alle andere grensposten in de provincie Mendoza worden gesloten tijdens het winterseizoen, vanaf het moment dat er teveel sneeuw ligt in het Andesgebergte, dat de grens vormt tussen beide landen. Alhoewel dit niet helemaal juist is, ook deze pas wordt regelmatig enkele dagen gesloten, omwille van sneeuwval en/of gure weersomstandigheden.
Uspallata, van waaruit we Argentinië verlaten
Vanuit Uspallata, onze laatste halte in Argentinië, klimt de bochtige RN7 het gebergte in. Het is een mooie rit, jammer genoeg met zeer veel vrachtverkeer, wat het rijden danig vertraagt.
Deze grensovergang bestaat uit 2 grenskantoren, één per land. Aan de Argentijnse kant bevindt dat kantoor zich een aantal kilometers vóór de grenstunnel, opzij van de weg. Hier worden alle formaliteiten gedaan voor de mensen die vanuit Chili Argentinië inreizen. We moeten er dus niet stoppen.
Wel stoppen we nog op 2 interessante locaties vóór we bij de tunnel komen (zie vorig verhaal). Dit gebied hoort nog bij Argentinië.
Rit door de tunnel
Voor we de tunnel bereiken, moeten we bij een tol-loket 600 ARS betalen. De tunnel is gelegen op 3.300 meter hoogte, heeft 1 rijvak per richting, is 3,1 km lang en vrij donker.
Chileens grenskantoor
Eenmaal uit de tunnel, worden de vrachtwagens en het andere verkeer gesplitst. Vrachtvervoer moet links aanhouden en verder rijden onder een halfopen overkapping. Alle andere voertuigen blijven rechts daarnaast rijden.
Al vlug komen we bij het grenskantoor. Alle handelingen qua uitreis Argentinië / inreis Chili gebeuren hier. De voertuigen worden in 2 grote hangaars geleid, waar ze in de voorziene vakken parkeren tijdens de administratieve afhandeling van de documenten. De rechtse ruimte is hoger, bestemd voor autobussen. Omdat onze camper te hoog is voor de ‘auto’ ruimte waar we normaal zouden moeten inrijden (2,80 m hoog), volgen we de bussen.
In tegenstelling tot wat we hierover lazen, is het vandaag zeer rustig aan de grens. Er zijn nergens wachtrijen. We kunnen onmiddellijk parkeren op 1 van de 4 bus-plaatsen.
Eenmaal binnen, begeven we ons naar het loket van ‘Migraciones Chili’. Daarvoor staan 2 lange wachtrijen, dat blijken de passagiers van 2 bussen te zijn. De chauffeurs komen bij ons en vragen een woordje uitleg. Onmiddellijk spreken ze met één van de migratie-agenten, die ons naar het loket naast hem verwijst, een collega ons zal komen helpen. Zelf doet hij verder met het afhandelen van de documenten voor de passagiers van 1 van de bussen.
Opnieuw leggen we uit waarom we hier zijn en niet in de ruimte van de auto’s. De agent is dit duidelijk niet gewend en wil de camper zien. Daarna gaat hij naar de andere ruimte, om te informeren of dit klopt. Inderdaad, we hebben gelijk.
Hij roept er een douanier bij, die ons een ‘Tijdelijke Invoer Permit’ document laat invullen. Dit is de eerste keer dat we dit zelf moeten doen. Voorheen werden onze gegevens steeds in de computer ingevoerd door een douanier en kregen we een print daarvan.
Eenmaal dat klaar is, mogen we terugkeren naar de migratie-agent aan het loket, die onze paspoorten in zijn computer invoert. We krijgen elk een geprint documentje met onze visum-gegevens en een stempel in onze paspoorten. Hij zal ook onze Argentijns visa stopzetten.
Na onze ervaring aan de Boliviaanse grens van enkele maanden geleden, controleren we grondig de gegevens op het documentje. Toen was Marcs paspoortnummer foutief ingegeven. Op de Argentijnse overheidwebsite vonden we geen visumticket voor hem terug.
Maar ditmaal klopt alles, dat is een opluchting.
We gaan snel nog langs bij het kantoor van de Argentijnse douane, ARCA, in dezelfde ruimte. Daar vragen we om onze Argentijnse TIP stop te zetten. Eenmaal ze haar stempel heeft geplaatst, mogen we een scan van het document maken, als bewijs.
Wanneer onze visa en TIP administratief geregeld zijn, mogen we naar de camper gaan met een douanier, voor controle. Terwijl ze Marc eerst nog meeneemt naar binnen, om het TIP document te laten afstempelen, komt een man van de ‘Sanitaire Inspectie’ met zijn hond de camper doorzoeken op verboden producten, vooral verse voeding en onbewerkt hout. Hij kijkt in alle ruimtes, koel- en andere kasten, stelt een aantal vragen, … De hond moet aan elk deurtje snuffelen … maar toont geen enkele interesse. De man vraagt nog of we toch geen bonen in blik bij ons hebben … daaraan lijkt hij enorm veel belang te hechten. Maar ook die hebben we niet. Manga wordt dus goedgekeurd.
Marc en de douanier komen terug, ook zij wil eens in de camper rondkijken ter controle.
Eenmaal daarmee klaar, moet Herlinde mee met haar naar een ander kantoor voor nog een stempel op het TIP document.
Wanneer Herlinde terugkeert naar de camper, komt ze de man van de Sanitaire Inspectie nog eens tegen met zijn hond. Hij vraagt de TIP, want ook hij wil daarop een stempel toevoegen.
En dan zijn we eindelijk klaar. Dit alles heeft ongeveer 1 ½ u in beslag genomen. Iedereen was zeer geduldig en uiterst vriendelijk. Maar … de organisatie verliep zeer moeizaam en dat wisten we van tevoren, het is algemeen bekend. Gelukkig was het vandaag rustig en kon men ons onmiddellijk helpen, zonder gestoord te worden. Men spreekt tot 5 uren om Chili in te reizen … voor ons viel het dus goed mee.
Los Andes, waar we in Chili naartoe reizen
Ruta 60-CH daalt via een 30-tal haarspeldbochten af. Onderweg kijken we nog even rond bij een skigebied, maar daarvoor ligt er nog niet voldoende sneeuw, dat opent pas binnen een maand of zo.
Beneden komen we in de drukke stad Los Andes, waar we een overnachtingsplek zoeken. Dat is niet evident.
Chili
De republiek Chili, kortweg Chili genoemd is gelegen aan de zuid-westkant van Zuid Amerika, tussen het Andes gebergte en de Grote Oceaan. Dit land grenst aan Peru, Bolivië en Argentinië, het heeft een oppervlakte van 757.000 km2. Het is een smal land, van noord naar zuid 4.500 km lang. Daardoor heeft het meerdere klimaatzones en een grote diversiteit aan landschappen: van de Atacama woestijn in het noorden, via vruchtbare valleien, uitgestrekte bossen en helderblauwe meren in centraal Chili, tot de ruige natuur van de Patagonische regio in het zuiden. Chili beweert aanspraak te maken op een gedeelte van Antarctica, een gebied dat eveneens door Argentinië is geclaimd. In dit dun bevolkte land wonen 20 mio inwoners. Spaans is de officiële taal.
Chili is het rijkste land van Zuid-Amerika, tevens het 2de minst corrupte land van Zuid Amerika, na Uruguay. Het leven is er gemiddeld 40% goedkoper dan in West-Europa. Men eet 2 warme maaltijden per dag. De bekendste snack is de empanada, met een variatie aan vullingen.
Santiago is de hoofdstad en tevens de grootste stad van het land, met 7 mio inwoners. Het is de 6de grootste van Zuid-Amerika, gelegen in de dichtst bevolkte regio van Chili.
We bezochten Chili reeds in 1996 gedurende 4 weken. Onze reis van toen was beperkt tot een aantal locaties in het centrum en het zuiden. Eén van de hoogtepunten was het bezoek aan Marcs neef Xavier, zijn vrouw Olga-Lucia en hun zoontje Ulyce. Zij woonden hier gedurende een aantal jaren. Ditmaal zullen we niet lang in het land blijven, we komen later nog terug voor een uitgebreid bezoek.
GRENSPROCEDURE:
Parkeren in de daarvoor voorziene vakken, binnen in de hangaar (indien het voertuig hoger is dan 2,8 meter, uitzonderlijk toegestaan bij de bussen).
1. MIGRATIE CHILI:
- gezamenlijk loket
- paspoortcontrole
- het visum voor Argentinië zal worden stopgezet, hiervoor plaatst men geen stempels, nadien te checken via volgende link: https://www.migraciones.gov.ar/transitos/index.php... het visum voor Chili zal worden gestart voor 90 dagen, we krijgen een print met de details en een stempel in onze paspoorten
2. DOUANE ARGENTINIË:
- originele TIP afgeven bij de Argentijnse douane in het kantoortje ARCA, om deze stop te zetten
- het document krijgt een stempel
- hiervan een foto of scan nemen als bewijs
3. DOUANE CHILI:
- douane beambte geeft een blanco TIP document + een identificatiedocument per persoon, deze moet door de passagiers van het voertuig zelf worden ingevuld, hiervoor zijn nodig:
- het inschrijvingsbewijs van het voertuig
- paspoort van de eigenaar en alle passagiers
- het document wordt afgestempeld
- men geeft een TIP voor 3 maanden
4. CONROLE VOERTUIG:
Eenmaal de documenten klaar zijn, volgt de controle van het voertuig.
- sanitaire inspectie, met hond. Controle van alle (kast)ruimtes buiten en binnenin het voertuig / de camper, … op verboden producten, o.a. verse etenswaren / melkproducten / fruit / groenten / vlees / onbewerkt hout …
- douane controle.
- na deze controles worden nog enkele stempels geplaatst op de TIP
PRAKTISCH:
Officiële koers:
1 EUR = 1.070 CLP (Chileense Pesos)
ATM:
Bij geldopname aan een automaat worden kosten aangerekend.
Er zouden kostloze automaten zijn bij de Scotiabank, Banco del Estado.
Bij onze eerste transactie aan een ATM van Scotiabank, moeten we 8.000 CLP extra betalen.
Betalen:
In Chili kan men bijna overal betalen met Debet- of Creditkaart.
Internet:
We kopen een Movistar SIM-kaart bij een Movistar winkel. Sinds kort is er een anti-corruptiewet, waardoor het voor buitenlanders moeilijk wordt om nog een SIM-kaart aan te schaffen. De Movistar verkoper heeft daarvoor een oplossing, hij registreert de kaart op zijn ID.
SIM-kaart, inclusief 40 GB, geldig voor 30 dagen (andere opties zijn ook mogelijk).
Herlaad beurt: meerdere keuzemogelijkheden.
Herladen:
1. een bedrag op het telefoon nummer storten, dit kan via de website dmv een betaalkaart, ofwel in een winkel met een ‘Caja Vecina’ label
2. opstarten van een pakket naar keuze, op de website (of App) van Movistar, daarvoor gebruik je het bedrag (of een deel daarvan) dat op je telefoonnummer staat
Tolwegen:
Tol in Chili wordt geheven langs de nationale routes en op bruggen.
Rond en in de hoofdstad Santiago geldt een automatisch tol-systeem, door middel van een TAG in het voertuig. Het is een vrij complex systeem, waarbij de tolwegen in privé beheer vrij duur kunnen zijn. Hier kan niet aan een loket worden betaald. De rekening ontvang je later, deze moet betaald worden met een Chileense Creditkaart of cash in een Caja Vecina in Chili.