Reisverhaal «Quebec, La Mauricie »

Noord Amerika 3 | Canada | 0 Reacties 29 September 2017 - Laatste Aanpassing 15 Oktober 2017

29 september – 4 oktober 2017     

Traject: Lac Saint-Pierre, Pointe Yamachiche – Shawinigan – La Mauricie NP – St.-Louis-de-Blandford – Mont Carmel – Shawinigan – Batiscan     

Shawinigan      
Voor de middag komen we aan in het rustige stadje Shawinigan, gelegen in de regio La Mauricie, waar het gelijknamige nationale park zich bevindt.

We worden warm ontvangen door onze vrienden Chantal & Robert, die al onmiddellijk plannen maken om de komende dagen samen op stap te gaan. Ze willen ons bovendien laten kennismaken met de cultuur in de provincie Quebec. Keukenprinses Chantal bereidt een aantal zeer oude, eenvoudige maaltijden uit de regio … ‘gezonde arme mensen voeding’, noemt onze gastvrouw dit.

Dit hadden we niet verwacht, maar het kan leuk worden. We leerden elkaar kennen bij Liard Hotsprings in British Colombia, tijdens de zomer van 2016 en hielden regelmatig contact. Ook zij zijn fervente reizigers, er is veel te vertellen.

Overal zien we bomen een zwakke poging ondernemen om te verkleuren, doch het lijkt niet te lukken dit jaar. Chantal is duidelijk teleurgesteld, want dit is de ideale periode om de mooie felrode kleuren in de natuur te bewonderen, waarvoor de Canadese provincie Quebec zo bekend is. Maar dat beeld is ons niet gegund.

Later horen we van een ranger dat de abnormaal warme en droge septembermaand hier de oorzaak van is, met temperaturen van rond de 30 °C. Nu het opeens zeer sterk afkoelt, vreest hij dat de kleurfase zal worden overgelaten, de bladeren zijn al te droog en zullen ineens afvallen. Jammer!

Het worden enkele drukke dagen. We verkennen samen al wandelend het stadje en het bos in de vallei achter hun tuin, brengen een bezoek aan Sylvie en André, (schoon)zus en schoonbroer, de avonden wordt gevuld met het uitwisselen van reisverhalen en -tips.

La Mauricie NP
De volgende dag worden we meegenomen naar La Mauricie NP, waar we een stevige wandeling maken. Ondanks het gebrek aan felle kleuren, is de natuur prachtig. Het felgroen voelt eerder zomers aan. Onze picknick wordt genuttigd op de rotsen, langs een riviertje dat bijna is opgedroogd … alweer een gevolg van de lange droge en zeer warme periode. Deze plaats is bekend om zijn vele kleine watervalletjes, die normaal gezien over de opeenvolgende rotstrappen stromen.

Aan de parking worden we uitgenodigd voor een informatiesessie over het park, dit met behulp van een VR bril (Virtual Reality bril). Ons niet onbekend, we kregen hiervan enkele dagen geleden een demonstratie bij Sarah en Nicolas in Montreal. Deze bril biedt een 3-dimensionaal, interactief en 360° beeld. Je kijkt niet enkel naar de beelden, maar krijgt de indruk dat je er middenin zit en meebeleeft wat je ziet.
Meteen krijgen we een idee waarvoor deze toepassing in de praktijk zeer nuttig kan worden ingezet. Het is een leuke manier om het park voor te stellen. In de bril zien we ons omringd door de prachtige natuur, terwijl we hierover meer uitleg krijgen door een koptelefoon. We kijken om ons heen, terwijl het beeld mee beweegt en bewonderen we de ganse omgeving, zowel boven, onder en rondom ons. Een bijzondere ervaring, die we wellicht in de toekomst nog meer zullen ervaren.

Canneberge
Om ons nog meer met de streek bekend te maken, vertelt Chantal over de Canneberge teelt. Hiervoor is Quebec bekend, als tweede grootste producent ter wereld, na de Amerikaanse staat Wisconsin. De Engelse benaming is Cranberry. We kennen in België deze felrode besjes beter als veenbessen of airelles, waarvan een lekkere saus onze winterse wildgerechten begeleidt. Toevallig is de oogst net begonnen, een gelegenheid om de velden te bezoeken. In het dorpje Saint-Louis-de-Blandford wordt dit gevierd. The place to be!

We bezoeken het informatiecentrum, met uiteraard een winkeltje waar alle mogelijke producten op basis van de rode besjes worden verkocht. Veel varianten worden als proevertjes aangeboden. Dit laten we niet aan ons voorbij gaan, doch we vinden niet alles even lekker.

Een film toont ons de veenbessenteelt doorheen het jaar, een proces dat voortdurend werk vraagt, doch zeer verschillend per seizoen. Daarna is het tijd voor een rit in een oude gele schoolbus, die ons naar één van de grootste Canneberge telers brengt. Ter plaatse moeten we overstappen in een kar, achteraan een tractor, waarmee we tussen de velden doorrijden.

Hier krijgen we de planten te zien in meerdere stadia, die ze momenteel doormaken. Groene plantjes op een verhoogde bedding, omringd door kanaaltjes. Diep weggestopt tussen de blaadjes bemerken we de besjes. Verderop zijn de veldjes onder water gezet, de rode vruchtjes zijn al wat beter zichtbaar. Nog wat verder is de oogst begonnen. Men rijdt een grote machine door de velden en maakt daarmee de veenbessen los. Onmiddellijk komen die aan de oppervlakte drijven en kleurt het water felrood. De volgende fase is het verzamelen, waarbij mensen door het water lopen met netten om de bessen naar een hoek drijven. Daar worden ze uit het water opgezogen om naar de productiehal te voeren voor verdere verwerking. Jammer genoeg kan deze laatste niet worden bezocht, zou interessant geweest zijn.

Afscheid
Communicatie in het Canadese Frans vergt wat meer concentratie, moe en voldaan nemen we afscheid. Niet zonder de belofte elkaar nog weer te zien, ergens onderweg op reis.

We vervolgen onze weg richting Quebec stad, langs de Fleuve Saint-Laurent, een mooie brede rivier. Onderweg stoppen we in het rustige dorpje Batiscan. Het weer slaat om. Tijdens een gure dag werken we aan de rand van de rivier aan onze voorbereiding voor onze grensovergang naar de USA.

OVERNACHTINGEN:
BATISCAN – PARKING CENTRE COMMUNAUTAIRE
Coördinaten: 46.497193 – 72.254304
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Ruime parking aan het gemeenschapshuis en sportcomplex. Een plaats die door het toerismekantoor wordt aanbevolen om vrij te overnachten. Geen voorzieningen.
Minpunten: Enkele treinen passeren tot laat ’s avonds, op een spoor ergens in de buurt, sommige maken nogal wat lawaai.

GEREDEN TRAJECT:
Lac Saint-Pierre, Pointe Yamachiche – Shawinigan, 56 km
Chemin Louis Gatineau – Boulevard Duchesne – Autoroute Félix-Leclerc, n° 40 – Autoroute de l’Énergie, n° 55 – Boulevard Pie-XII, n° 153 – Avenue de la Station, n° 157 – Avenue Melville, n° 157 – Boulevard Shawinigan-Sud, n° 157
Vrij drukke wegen vooral rondom de stad Shawinigan, het laatste stuk ligt minder goed. Quebecois zijn ongeduldige chauffeurs en houden zich niet graag aan de verkeersregels, wie slechts weinig sneller rijdt dan de limiet, proberen ze op elke mogelijke manier voorbij te rijden, soms met gebruik van claxon om te tonen dat zo’n trage snelheid niet kan.

Shawinigan – Trois Rivières – Batiscan, 52 km
Boulevard Shawinigan-Sud, n° 157 – Route n° 157: Boulevard Thibeau, Rue Dessureault, Rue Saint-Laurent – Route n° 138, Boulevard Sainte-Madeleine, Rue Notre-Dame Est, Rue Notre-Dame, Rue Principale – Rue de la Salle
Rustige wegen.

EXCURSIES:
LA MAURICIE NATIONAAL PARK
Natuurpark met vele meren, kreken en watervallen in een omgeving van gemengd bos.
Zou prachtig moeten zijn met herfstkleuren (begin oktober), die zich dit jaar jammer genoeg niet tonen na een zeer droge septembermaand met extreme hete temperaturen.
Leent zich vooral tot kanovaren op de meren en rivieren, alsook een aantal wandelpaden voorzien. Persoonlijk vinden we dit park mooi, doch niet uniek.
Tijdens de wintermaanden zijn een aantal paden beschikbaar voor wandelen met sneeuwraketten, skitracks worden aangelegd voor langlaufen. Onderweg bij de refuges is hout voorzien, om vuur te maken en zich op te warmen of te picknicken.
We bezoeken het park via Saint-Mathieu-du-Parc en maken er een lange wandeling. Het park overtuigt ons niet voldoende om de omweg naar de andere parkingang te maken (zie verder) en er meer tijd door te brengen.
WANDELEN:
Een aantal wandelingen zijn voorzien in het park, langs meren en kreken. We maken de wandelingen aan de parking Shewenegan, koppelen deze tot een 8 km lange rondwandeling. Deze zijn mooi en afwisselend. De watervalletjes over rotstrappen staan echter zo goed als droog en geven geen mooi effect.
Het lusje plankenpad boven het moeras La Tourbière is interessant, borden geven meer uitleg over deze bijzondere natuur met zure bodem. We zien hier de pitcherplant (insectenetende plant) in bloei.
VERPLAATSINGEN IN HET PARK:
Een mooie weg leidt doorheen het park en verbindt beide ingangen.
Wanneer wij het park bezoeken is het middelste gedeelte van de parkweg afgesloten, wegens heraanleg. We kunnen aldus niet dwars door het park rijden, de omweg naar de andere parkingang maken we niet.
ACCOMMODATIE:
Aan elke parkingang bevindt zich een camping met voorzieningen, elektriciteit en dumpstation, Mistagance en Rivière-à-la-Pêche.
Een derde basis camping, Wapizagonke, bevindt zich dieper in het park.
Een aantal basis kano-kampeermogelijkheden liggen verspreid in het park.
SCORE: 4/5
INKOM: 7,8 CAD per persoon per dag (incl. tax).
Gratis voor wie over een Nationale Parkenpas beschikt, 67,70 CAD pp (in 2016). Vanaf de derde persoon is een familiepas goedkoper.
In 2017 zijn de toegangen tot de Nationale Parken in Canada gratis, ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van het land.
INFORMATIE:
Brochure met plannetje en summiere uitleg te verkrijgen aan de parkingangen en in de Visitor Centers, gelegen aan beide parkingangen.
Ranger programma’s worden aangeboden tijdens de zomermaanden.
Parkingang Saint-Mathieu-du-Parc, coördinaten: 46.648444 – 72.965861
Parkingang Saint-Jean-des-Piles, coördinaten: 46.726889 – 72.767528
Website: www.parkscanada.gc.ca/mauricie
E-mail: [email protected]
Tel.: 819-538-3232
PARKING:
Parking bij de wandelpaden en aan de Visitor Centers, bij beide parkingangen (Saint-Mathieu-de-Parc en Saint-Jean-des-Piles).

SAINT-LOUIS-DE-BLANDFORD – FÊTE DE CANNEBERGE
Bezoek aan de veenbessen velden tijdens de oogstperiode, eind september tot midden oktober. Interessante film in het informatiecentrum. Het is goed om eerst de film te zien, onze gids was niet steeds even duidelijk met het geven van de uitleg over het proces van de veenbessenteelt en –oogst. Interessant om zien hoe de bessen worden geteeld en geoogst.
We vinden het jammer dat de verdere verwerking niet open is voor publiek.
Organisatie: Canneberge.
Adres: 80, rue Principale, Saint-Louis-de-Blandford, provincie Quebec
SCORE: 5/5
INKOM:
Informatie met film en winkeltje: gratis.
Bezoek veenbessenvelden, met uitleg over de oogst: 12 CAD pp. (inclusief tax).
Inbegrepen: rit per bus naar de velden, rit over de velden per tractor, uitleg door een gids.
INFORMATIE:
Onthaal en informatie: Canneberge.
Website: www.canneberge.qc.ca
E-mail: [email protected]
Tel.: 819-364-5112
PARKING:
Bij het informatiecentrum Canneberge, achter de kerk.
Coördinaten: 46.249086 – 72.001591 (achter de kerk) 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Lac Saint Pierre»

Quebec, La Mauricie (12)

29 September 2017 | Noord Amerika 3 | Canada | Laatste Aanpassing 15 Oktober 2017

  • Saint-Louis-de-Blandford - machinale veenbessen oo
  • La Mauricie NP
  • Shawinigan - kerk die we passeren tijdens een stad
  • La Mauricie NP, Chantal & Robert krijgen parkintro
  • La Mauricie NP

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking