Reisverhaal «NWT - Wood Buffalo NP»

Noord Amerika 1 | Canada | 0 Reacties 23 Juli 2016 - Laatste Aanpassing 10 Augustus 2016

Traject: 23 - 29 juli 2016     

Traject: Enterprise – Slave Route – Hay River – Wood Buffalo Route – Wood Buffalo NP – Angus Fire Tower – Nyarling River – Wetlands – Little Buffalo River Falls – Salt Plains – Fort Smith – Rapids of the Drowned – Mountain Rapids – Pelican Rapids – Wood Buffalo NP – Salt River – Pine Lake – Peace Point – Grosbeak Lake – Fort Smith – Hay River     

Great Slave Route
Aan Enterprise, een dorpje met 109 inwoners, verlaten we opnieuw een poosje de Waterfalls Route. Het plaatsje ligt er ingeslapen bij, het toerismekantoor is niet te vinden.

Via de Great Slave Route rijden we naar Hay River, een stadje aan de gelijknamige rivier, waar deze uitmondt in het Great Slave Lake. Ook provinciehoofdstad Yellowknife, die we hiervoor bezochten, ligt aan dit enorme meer. Met zijn 28.438 km² is dit het tweede grootste meer van Canada, eerder een grote inlandse zee die in de laatste ijstijd door gletsjers werd uitgehold. Het is 616 meter diep, daarmee het diepste meer in gans Noord Amerika.

Hay River is opgericht in 1858 als handelscentrum. Het heeft op heden 3.725 inwoners, een iets groter dorp dus, met alle nodige voorzieningen. Er staat zelfs 1 flatgebouw. Hier bevindt zich de grootste haven van noord Canada, al moet men zich daarbij niet al te veel voorstellen.

In dit uit de kluiten gewassen vissersdorp is niet zoveel te zien. Het richt zich vooral naar mensen die het water opgaan, met motorboot of kano. We hebben geluk, het is zaterdag, het is markt aan Fisherman’s Wharf. We kijken er al naar uit om onze diepvries nog een keer met verse vis te vullen. Na wat zoeken vinden we het marktje, maar moeten onze plannen onmiddellijk in de koelkast stoppen. Het blijken enkele kraampjes te zijn, waar de vissersvrouwen eenvoudige bereide maaltijden verkopen. Veel keuze is er niet, we laten ons verleiden tot Fish & Chips. De frietjes zijn lekker, dat is lang geleden, net als de gefrituurde locale witte vis. Verder zijn er nog wat kraampjes met handwerkjes, cake en koffie.

Wood Buffalo NP
In de uitgestrekte natuurgebieden van Canada zijn een 70.000-tal planten- en diersoorten te vinden. Natuurlijke evolutie zorgt ervoor dat gemiddeld om de 1.000 jaar één soort hiervan verdwijnt. Doch op heden wordt dit enorm versneld, vooral door menselijke impact komen er steeds meer bedreigde diersoorten bij. Het Nationale Parkensysteem zorgt ervoor dat van elke soort ecologische zone een representatief gebied bewaard blijft.

Via de Wood Buffalo Route, rijden we al vlug in het door Unesco erkende Wood Buffalo NP in. Dit enorme natuurgebied, met zijn 45.000 km² groter dan Zwitserland, vormt het meest uitgestrekte Nationale Park van Noord Amerika, werd in 1922 opgericht en bevindt zich in de provincies Northwest Territories en Alberta. Het bestaat grotendeels uit Noordelijke Boreale Taiga vlaktes en een minder grote oppervlakte aan Taiga vlaktes. Hier wordt één van de weinig overblijvende kuddes woudbizons ter wereld beschermd, met zijn +/- 3.500 dieren de grootste groep bizons die in de vrije natuur rondlopen.

Waarom men het park naar een buffel vernoemt, terwijl het bizons beschermt, is maar de vraag. Er is duidelijk een verschil tussen deze aanverwante diersoort. De bizon heeft een grotere, meer vierkante bult in zijn nek. De uitleg is echter simpel. Door de oorspronkelijke bevolking werden de dieren buffels genoemd, deze historische benaming werd behouden voor het natuurgebied.

In het park bevinden zich ook de laatste natuurlijke broedplaats van de Whooping Crane (trompetkraanvogel). In 1941 waren er noch slechts 16 van deze watertrekvogels over. Dankzij een gezamenlijke inspanning van Canada en de US, leven er op heden meer dan 180 exemplaren in de vrije natuur, horende tot het broedgebied in Wood Bufalo NP. Tijdens de herfstperiode, trekken deze vogels allen naar het Aransas National Wildlife Refuge in Texas, om in de lente terug te keren naar Wood Buffalo NP en hier te nestenen om hun jongen uit te broeden.

Andere typische dieren voor dit gebied zijn de Northern Leopard Frog (een zeldzame soort kikker), de Peregrin Falcon (slechtvalk), de woudkariboe. Bijzondere natuurverschijnselen zijn de Peace-Athabasce Rivierdelta, uitgestrekte zoutvelden wat uniek is voor Canada, bijzondere voorbeelden van de Gypsum Karst topography in Noord Amerika.

De Angus Fire Tower is een voorbeeld van de hoge uitkijktorens die hier werden opgericht om snel branden op te merken, hun uitbreiding te voorkomen. Toen bleek dat vele branden ontstonden aan deze torens, door blikseminslagen, werd het project stopgezet. Nu worden branden in dit gebied beschouwd als een deel van de natuur, ze worden zelfs niet altijd meer bestrijd. De ranke torens staan er nog, we zullen er verderop nog enkele zien in dit gebied.

Aan deze toren zien we een bijzonder natuurverschijnsel. In het bos bevindt zich een enorme ronde put, 18 meter diep, het lijkt een krater maar is het niet. Men noemt die een grondverzakking. Oorspronkelijk bevond zich hier een grote ondergrondse grot in de karstbodem, gevuld met water. Waar het kalkrots plafond is ingeklapt, liggen nog grote brokstukken.

Een stop bij de Nyarling River stelt niet veel voor. Deze rivier stroomt gedurende 15 km ondergronds. We dachten hier de rivier te zien verdwijnen, doch is ze al niet meer te zien. Aan de parking staan enkele borden met wat informatie over dit natuurfenomeen.

Bij een mooi meertje vinden we een slaapplaats, met onderweg in dit gebied reeds 1 bizon op onze teller.

De volgende rit brengt ons naar de Wetlands, waarover we een weids uitzicht hebben van op een uitzichtplatform. Hier zouden we kans hebben om twee soorten kraanvogels te zien. Doch de begroeiing is vrij hoog, we zien weinig meer dan het boreaal woud.

Even verlaat de weg het Wood Buffalo Nationale Park, al is aan de omgeving geen verschil te merken. We rijden een stukje van de weg af, om de Little Buffalo River Falls te bewonderen. Het helderbruine water valt van grote hoogte neer in een enorme rotskom met steile wanden.

Wat verder zien we een groep van 15 bizons op de weg, met twee kalfjes. Ze storen zich niet aan ons en zetten langzaam hun weg naar de overkant verder. Opnieuw blijven we kijken, tot ze in het bos verdwijnen. Verderop zien we nog een bizon in de berm stappen.

Bizons worden geboren tussen april en juli, zeer zelden wordt een tweeling geboren. Binnen de dag, springt en rent het kalfje reeds rond. Enkele dagen nadien kunnen ze reeds gras eten, doch ze blijven tot 7 maanden zogen. De moeder herkent haar eigen jong door de geur en weigert vreemde kalfjes. Een bizon is seksueel volwassen op de leeftijd van 2 of 3 jaar. Wat niet wegneemt dat mannetjes vaak niet paren voor ze 7 of 8 jaar oud zijn, door de competitie onder de stieren. Het paren vindt plaats tussen midden juli en september. Bizons leven gemiddeld 10 tot 15 jaar in het wild, terwijl ze in gevangenschap wel eens 30 jaar oud kunnen worden.

Salt Plains
Een smalle zandweg brengt ons opnieuw het Nationale Park in, tot aan de rand van Salt Plains, een immense zoutvlakte. Onderweg vliegen twee Sandhill Cranes op uit de hoge grassen, prachtige watervogels. Met hun 1,2 meter grootte en een vleugelspan van 2 meter, zijn ze iets kleiner dan de bedreigde Whooping Crane, ook in dit gebied aanwezig.

Het schitterende kleurenpalet dat we hier te zien krijgen, is de omweg meer dan waard. Kilometers ver zien we niets dan witte zoutvelden tussen felgroene en gele grassen, rode begroeiing, een helderblauwe rivier, … hier en daar een groepje donkergroene sparren. Via een smal paadje dalen we af tot we midden tussen het zout staan, niet minder mooi van dichtbij.

Al vlug is de beslissing genomen om niet verder te rijden vandaag, maar op de parking te blijven overnachten, dit is te mooi om vlug weer weg te gaan. Zo kunnen we van de zonsondergang genieten op deze prachtige locatie. ’s Avonds gaan we nog even met de verrekijker naar de vlakte kijken, tot onze verrassing zien we een zeldzame trompetkraanvogel sierlijk door de vlakte stappen. Raar, hij is alleen, normaal leven deze dieren levenslang als paar. Jammer genoeg te ver af voor een foto. Weerom beseffen we de voordelen van het reizen met onze autonome camper, Manga.

Fort Smith
In het stadje Fort Smith bezoeken we het Visitor Center met informatie over de omgeving en het Wood Buffalo NP. Samen met enkele rangers vergelijken we er de opgezette Whooping Crane met de foto’s die we twee jaar geleden maakten van de Japanse kraanvogel. Wellicht dichte familie, doch niet helemaal gelijkend. De zwarte staart- en nekvlekken van het Japanse exemplaar, ontbreken hier. Met veel informatie over de wandelmogelijkheden, gaan we op stap.

Vandaag zullen we enkele wandelingen maken langs de sterk stromende, brede Slave River. Op 4 plaatsen bevinden zich wandelpaden naar de oever, met volop uitzicht op stroomversnellingen en rotseilanden. We wandelen er op zandstrandjes, over en tussen rode afgeronde rotsplaten. Mooie oranje vlinders fladderen om ons heen. Bovendien zijn hier pelikanen te bewonderen, in hun meest noordelijke nestplaats. Leuk om zien hoe ze tegen de stroming in trachten een maaltijd te vissen, hoog door de lucht cirkelen of in groep verpozen op eilandjes.

Wood Buffalo NP
Opnieuw rijden we het Wood Buffalo NP in. Ditmaal tot diep in het land van de bizons, die we dan ook regelmatig tegenkomen, alleen, in kleinere of grote groepen. Vaak zijn er kalfjes te bewonderen, soms nog vrij klein, ze stappen onwennig op hun dunne pootjes. De onverharde weg wordt de ganse tijd omzoomd door de typische noordelijke bossen, vaak met een brede grasstrook ervoor. Daar komen de dieren grazen, in diepe zandkuilen rollen ze zich om de vele insecten van hun huid te verwijderen. Het stof vliegt dan om hen heen.

Salt River
Aan de Salt River stoppen we om onze benen te strekken op de voorziene wandeltrajecten.
Eerst wandelen we de Karstland loop, door een prachtig bos met diepe kuilen. Informatieborden vertellen over deze ondergrond gypsum, de zachtste steensoort op aarde. Een rotssoort die sterk genoeg is om huizen, wegen en auto’s te dragen, zolang het water er geen vat op krijgt en hij wordt opgelost door het doorsijpelende vocht. Dit zorgt ervoor dat een soort netwerk van grotten en gangen ontstaat. Ideaal als schuilplaats tijdens de bitter koude winters, voor squirrels en slangen, die anders niet in deze bitter koude omgeving zouden kunnen overleven. Wanneer de ondergrondse holen te groot worden, ontstaan er verzakkingen of stort de bodemlaag in. Dit is wat we reeds eerder zagen aan de Angus Fire Tower, een immense kuil in de vorm van een krater.

Een tweede rondwandeling, Salt River Meadows, brengt ons door het bos naar de rivieroever. Daar volgen we eventjes een smal stroompje. In feite moeten we dat kruisen, maar het houten bruggetje is verdwenen. Zonder natte voeten kunnen we hier niet overheen geraken, daarom verkiezen we om door het hoge gras met wilde bloemen het pad af te snijden.

Pine Lake
Aan het enorme azuurblauwe Pine Lake stoppen we voor de lunch. Een korte wandeling brengt ons van de parking naar de rand van het meer met zijn mooie witte zandstrandjes. Hier zouden we een wandeling kunnen maken, langs het meer. Doch de dichte wolk van muggen en vliegjes doet ons al vlug terugkeren naar Manga om onze weg verder te zetten, op zoek naar meer bizons.

Peace Point
Vanaf Pine Lake versmalt de zandweg merkelijk, geen probleem want voertuigen rijden er amper in dit weinig bezochte natuurgebied. Maar bizons komen we regelmatig tegen. Telkens stoppen we om de indrukwekkende dieren te bewonderen, of ze nu alleen zijn of in groep, het blijft boeien.

Aan het einde van de weg bereiken we Peace River, een brede rivier die langzaam voortkabbelt door het mooie landschap. Kort na ons landt een helikopter, die enkele rangers afzet en terug opstijgt. Zij keren terug van Sweetgrass, een gebied dat niet via de weg bereikbaar is, met veel wolven en bizons. Na zich te excuseren voor het tumult, stellen ze zich voor en vertellen enthousiast over hun verblijf daar. Via de rivier kan men een wandelpad bereiken dat ernaartoe loopt, onderweg moet een nacht gekampeerd worden. Klinkt aantrekkelijk, mochten we over een kano beschikken.

Omdat de omgeving zalig rustig en mooi is, beslissen we hier aan Peace Point te overnachten, langs de oever van de rivier.

Grosbeak Lake
Op terugweg zien we slechts 8 individuele bizons, geen grotere groepen. Verder komen we nog 3 Canadese kraanvogels tegen en een mooie slechtvalk.

Onderweg wandelen we naar Grosbeak Lake, met zijn schitterende zoutvlakte erlangs. We kuieren rond over de witte zoutbodem, waarop verspreid grote geërodeerde rotsen liggen. Ze zijn prachtig, met verschillende kleur en vorm. Jammer van de vele muggen op het pad, nooit tevoren hadden we daar zoveel last van als deze zomer in het noorden van Canada.

Opnieuw vinden we een schitterende locatie aan een mooi meertje, omringd door een prachtige natuur. Hier zullen we overnachten, omringd door de geluiden van de natuur. Een bever zwemt heen en weer naar zijn burcht, leuk om zien. Regelmatig verdwijnt hij onder water, om een stuk verder weer op te duiken. Hij neemt lange groene stengels mee, vermoedelijk om aan zijn burcht te werken. Wat gaat hij snel vooruit. Verder zijn er groepen eenden op het water.

Terugweg
En zo komt aan ons bezoek van bizonland een einde. We keren terug via Fort Smith, waar we even binnenspringen in het Visitor Center om onze mails te downloaden. Daarna rijden we onmiddellijk de lange saaie Wood Buffalo Route af, tot in Hay River. In dit stadje kunnen we ons weerom voorzien van de ‘verse’ voeding en de sani-dump opzoeken (vuile watertanks legen, drinkwatertank bijvullen). We zouden hier ook de was doen, doch de wasserette bevalt ons niet. Er zijn zeer weinig machines, in werking, deze zien er echt oud en vies uit. Een dame raadt ons zelfs spontaan af hier te wassen.

OVERNACHTINGEN:
WOOD BUFFALO ROUTE – KM 140
Coördinaten: 60.235603 – 113.877348
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine open plek aan de rand van een wegparking en een meertje. Zeer rustig, nochtans vrij dicht bij de weg (amper verkeer). Geen voorzieningen.
Minpunten: /

WOOD BUFFALO NP – SALT PLAINS
Coördinaten: 59.966608 – 112.404897
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Parking met schitterend uitzicht op de zoutvlakte. Zeer rustig. Toiletten, vuilnisbakken, picknickbanken en tafels, vuurplaatsen. In een Nationaal Park mag men normaal gezien niet vrij kamperen, mensen met een auto van het park komen hier picknicken, ze maken er geen probleem van en bieden zelfs thee en geroosterde koekjes aan.
Minpunten: /

WOOD BUFFALO ROUTE – MOUNTAIN RAPIDS
Coördinaten: 59.957772 – 111.782515
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Groot plein langs de smalle zandweg naar Mountain rapids. Rustig, al horen we soms het geluid van de hoofdweg nabij. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

WOOD BUFFALO NP – PINE LAKE CAMPGROUND
Coördinaten: 59.534596 – 112.233144
PRIJS: 15,7 CAD per nacht
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Basis camping in het bos, met droge toiletten en vuilnisbanken, picknicktafels en –banken, vuurplaatsen en gratis hout. Niet zeer aantrekkelijk, midden in het bos, donker. We zien hier geen andere kampeerders. Zelf blijven we hier niet, maar rijden verder naar Peace Point, waar we mogen blijven overnachten aan de rivier (zie verder).
Op wandelafstand van het mooie azuurblauwe Pine Lake met zijn zandstrand, speeltuin, picknickplaatsen, … aantrekkelijk om in te zwemmen.
Minpunten: Enorm veel muggen.

WOOD BUFFALO NP – PEACE POINT
Coördinaten: 59.123981 – 112.448229
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Prachtige locatie aan de oever van de Peace River, uiterst rustig en mooi. Grasveldje met picknicktafels en –banken, BBQ plaatsen, vuilnisbakken, toilet. Hier kan men met een kano of boot de rivier op gaan.
Normaal gezien moet men in Nationale Parken steeds de voorziene campings gebruiken, doch dit gebied wordt zeer weinig bezocht en men is hier blijkbaar zeer soepel. De rangers die we hier ontmoeten vinden het helemaal geen probleem dat we hier blijven, men is hier gewend dat er mensen overnachten.
Minpunten: /

WOOD BUFFALO NP – PARKWEG KM 4
Coördinaten: 59.957370 – 111.865278
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Klein plaatsje aan de rand van een prachtig meer, op het einde van een kort zandbaantje. Zeer rustig. Geen voorzieningen. Een camper draaien op het einde van het straatje is niet mogelijk, te smal.
Minpunten: /

HAY RIVER – DORPSRAND
Coördinaten: 60.747188 – 115.825969
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Rustige plaats op het einde van een (nog) niet gebruikt straatje in een recente verkaveling, met zeer weinig bewoning. Niet zichtbaar van de hoofdstraat. Midden in het groen, met zeer veel geluiden van verschillende vogelsoorten. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Hay River: dumpstation aan de zijkant van het Visitor Center, met drinkwatervoorziening.
Prijs: Gratis.
Ligging: Langs de hoofdweg door Hay River.

Little Buffalo River Falls: dumpstation op de camping, geen water.
Prijs: gratis.
Ligging: Op de parking aan het einde van de camping.
Coördinaten: 60.048346 – 112.701496

GEREDEN TRAJECT:
Waterfalls Route, km 87 – Enterprise – Great Save Route – Hay River – Wood Buffalo Route – Wood Buffalo NP – Angus Fire Tower – Nyarling River – km 140, 264 km.
Waterfalls Route, Highway n° 1 – Great Slave Route, Highway n° 2 – Hay River dorp – Great Save Route, Highway n° 5 – Wood Buffalo Route, Highway n° 5
Mooi traject door een groene (boreal forest) omgeving, al is er weinig variatie. De geasfalteerde Great Slave Route ligt vrij goed, met slechts op enkele plaatsen beschadigingen van het wegdek. Het eerste korte deel van de Wood Buffalo Route ligt niet goed, opnieuw veel potholes. Nadien wordt de weg onverhard en ligt er zeer goed bij.

Wood Buffalo Route, km 140 – Wetlands – Little Buffalo River Falls – Salt Plains, 106 km.
Wood Buffalo Route, Highway n° 5 – zijweg, Salt Plains Overlook Access
Mooi traject door een groene (boreal forest) omgeving, al is er weinig variatie. Tot km 171 een vrij goede onverharde weg. Nadien een vrij goede asfaltweg, wel op te letten voor regelmatig enkele potholes en oneffenheden. De zijweg naar de zoutvlakte (11 km) is een smalle zandweg die er zeer goed bij ligt.

Salt Plains – Wood Buffalo Route – Fort Smith – Provincie Alberta – Rapids of the Drowned – Mountain Rapids – Pelican Rapids – Mountain Rapids, 72 km.
Zijweg, Salt Plains Overlook Access – Wood Buffalo Route, Highway n° 5
Mooi traject door een groene omgeving, al is er weinig variatie. De Wood Buffalo Route is een vrij goede asfaltweg, wel op te letten voor regelmatig enkele potholes en oneffenheden. Goede zandweg naar Mountain Rapids, gedurende 2 km, misschien minder goed berijdbaar bij hevige regenval.

Mountain Rapids – Wood Buffalo NP – Salt River – Pine Lake – Peace Point, 132 km.
Wood Buffalo Route, Highway n° 5 – Parkweg in het Wood Buffalo NP
Mooie rustige route, door een typisch noordelijk bosgebied, met hier en daar een rivier en meer. Vrij eentonige omgeving, doch de bizons maken de rit boeiend. De zandweg ligt vrij goed, met hier en daar wat putten, vanaf Pine Lake versmalt deze. Behalve enkele pick-up trucks van het park zelf, zien we op het ganse traject 2 privévoertuigen.

Peace Point – Salt River, Grosbeak Lake – Wood Buffalo NP, Parkweg km 4, 115 km.
Parkweg in het Wood Buffalo NP
We keren terug via dezelfde weg, er is geen alternatief.

Wood Buffalo NP, Parkweg km 4 – Fort Smith – Hay River, 286 km.
Parkweg in het Wood Buffalo NP – Wood Buffalo Route, Highway n° 5
Terugweg via dezelfde weg als heenweg. Rustige route door een groene omgeving, vrij eentonig.

EXCURSIES:
HAY RIVER – FISHERMANS WHARF MARKET
Het openluchtmarktje aan de rivier oever richt zich vooral naar de locale mensen, die er iets komen eten. Er zijn kraampjes met fish & chips, brood en cakes, wat sierraden, dranken, … We eten er fish & chips, de locale witte vis is lekker.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
Gaat in de zomer door op zaterdag, van 10 AM – 2 PM.
Een schotel frietjes met gefrituurde vis: 11 CAD.
PARKING:
Aan het marktje.
Coördinaten: 60.849550 – 115.735367
LOCATIE:
Vissershaventje aan de rivier, langs een zandbaan, op het Hay River eiland.

WOOF BUFFALO NP
Het door Unesco erkende Wood Buffalo NP is een immens natuur gebied waar vooral bizons in vrijheid leven, maar ook een aantal andere bijzondere diersoorten, o.a. wolven, slangen, slechtvalken, trompetkraanvogels.
In het mooie natuurpark zijn een aantal wandelpaden voorzien. We vinden het jammer dat deze niet beter zijn onderhouden, enkele zijn zelfs overwoekerd omdat er geen onderhoud wordt gedaan. Er zitten enorm veel muggen, wat waarschijnlijk als gevolg heeft dat de langere paden weinig worden bewandeld.
WAT IS ER TE ZIEN:
Veel typische boreale bossen, rivieren, moerassen en mooie meren. Een zoutvlakte.
Wild: vooral bizons, wolven, Sandhill (Canadese) en Whooping kraanvogels, slangen, zwarte beren, bevers.
Een aantal vogelsoorten, waaronder de slechtvalk.
Het uitzicht langs de wegen in het park is vrij eentonig, de wegen worden door bossen omzoomd. Maar eens men van deze wegen weggaat, zijn er schitterende plaatsen te bewonderen. De bossen op zich zijn prachtig, met een grote variatie aan onderbegroeiing.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
ACCOMMODATIE: Een basis camping is voorzien in het bos aan Pine Lake.
Men is echter vrij soepel wat betreft het overnachten op andere plaatsen met een camper, zoals aan Peace Point, Salt Plains.
INFORMATIE: Visitor Information Center in Fort Smith, waar men een mooi overzichtskaartje heeft en wat uitleg over de wandelmogelijkheden. Ook informatie over eventuele wegen in het park die zouden afgesloten zijn.
ROUTES IN HET PARK:
- De Wood Buffalo Route, Highway n° 5 loopt door een stuk van het park, met een aantal aandachtspunten onderweg (Angus Fire Tower / sinkhole, Nyarling River, wetlands, Little Buffalo River Falls). Deze route is grotendeels onverhard, gedeeltelijk geasfalteerd.
- Een zijroute hiervan, de Salt Plains acces road, gaat naar een zoutvlakte, een schitterend gebied. In deze regio leven enkele zeldzame kraanvogels, de Whooping Crane.
- Langs deze zijweg start de Parsons Lake Road, die uitkomt op de parkweg, ergens midden in het park. Deze smalle zandweg is niet haalbaar voor brede voertuigen (smalle doorgang in een dicht bos) en kan onmogelijk gereden worden wanneer hij nat ligt, deze wordt op dat moment gesloten. Wanneer wij in het park zijn, is deze met hoog gras begroeide weg gesloten omwille van erosie (sinds 30 juni 2016, voor onbepaalde tijd). We hebben min of meer het vermoeden dat de route niet meer zal geopend worden.
- Verder is er de onverharde parkweg, die diep het park inloopt, vertrekkende net voorbij Fort Smith tot aan de oever van de Peace River. Ook hier zijn enkele stopplaatsen voorzien, met picknickplaatsen, een primitieve camping en wandelpaden (Salt River, Pine Lake, Peace Point).
- Vlak voor men het eindpunt aan Peace River bereikt, kan men een zijweg inrijden, die de loop van de Peace River volgt. Ook deze kan enkel worden gereden wanneer hij droog ligt, anders wordt hij afgesloten. Na +/- 50 km komt men aan Carlsons Landing, waar de weg overgaat in een winter ijsroute, die uiteraard in de zomer niet open is.
WANNEER TE BEZOEKEN: Het ganse jaar door mogelijk, in de winter zijn er extra mogelijkheden via de ijsroads. Het moet dan wel zeer koud zijn.
Wij zijn hier eind juli, het is 28 °C tijdens de dag, ’s nachts koelt het af tot 15 °C. Er zitten op dit moment enorm veel muggen en andere bloeddorstige insecten, wat tijdens lange wandelingen vrij lastig is.
WEBSITE: www.parkscanada.pch.gc.ca
TEL: (867) 872-7960

WOOD BUFFALO NP – ANGUS FIRE TOWER
Naast de hoge brandtoren is hier ook een bijzonder natuurfenomeen te zien, dat verder in het park nog zou voorkomen. Een grote ronde put bevindt zich in het bos, men noemt het een verzakking.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Parking in het bos, met voorzieningen en picknickbanken.
LOCATIE:
Wood Buffalo Route, km 107

WOOD BUFFALO NP – NYARLING RIVER
Het riviertje stroomt hier gedurende 15 km ondergronds, er is niets van te zien. We lezen de informatieborden hierover.
SCORE: 2/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan de ondergrondse rivier, waar informatieborden staan.
LOCATIE:
Wood Buffalo Route, km 120,8.

WOOD BUFFALO NP – WETLANDS
Uitzicht op de moerassen waar kraanvogels zouden nesten. Een smal paadje brengt ons naar een houten platform, doch het uitzicht stelt wat teleur, we zien enkel de typische bossen, met moeite een beetje water van een meertje er tussenin, laat staan watervogels. Het korte wandelpad vertrekt aan het begin van de parking, doch men moet hiervoor enkele meters door het gras (?).
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Langs de wegkant.
LOCATIE:
Wood Buffalo Route, km 201,4.

WOOD BUFFALO ROUTE – LITTLE BUFFALO RIVER FALLS
Korte zijweg naar een (verlaten) camping. Een kort zandpaadje leidt langs de rand van de helling, waar men een mooi uitzicht heeft op de mooie hoge waterval.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
Camping is te betalen aan een brievenbus, prijs ?.
PARKING:
Aan het einde van de camping.
LOCATIE:
Wood Buffalo Route, km 214,6.

WOOD BUFFALO NP – SALT PLAINS
Schitterende zoutvlakte, met daartussen typische begroeiing voor zoute ondergrond. Een smal paadje daalt af tot op de vlakte, +/- 500 m. Het is mogelijk om in de vlakte rond te wandelen, om alles van wat dichterbij te bekijken. Een eindje naar rechts staan de typische rode stoelen (Canada), maar we kunnen er niet bij omdat de vlakte hier zeer modderig is, waarschijnlijk door de felle regen van gisteren.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het uitzicht. Toiletten, vuilnisbakken, picknicktafels en stoelen, vuurplaatsen.
Coördinaten: 59.966608 – 112.404897
LOCATIE:
Aan het einde van een 11 km lange zandweg, zijweg van de Wood Buffalo Route, aan km 230.

WOOD BUFFALO ROUTE – SLAVE RIVER RAPIDS
Op 4 plaatsen kan worden gewandeld naar uitzichten op de stroomversnellingen van de Slave River. Het is mooi om zo’n wandeling te maken, doch we vinden ze goed op elkaar lijken. Bij de derde houden we het voor bekeken, aan een smalle modderstroom die we moeten kruisen.
1. Rapids of the Drowned: korte wandeling over een zandweg door het bos, vrij steile afdaling, nadien terug via dezelfde weg. Mooie stroomversnellingen, we zien hier enkele pelikanen. Eentje zit aan de rand van de rivier, vlakbij waar we staan op de rotsen.
Coördinaten: 60.006955 – 111.866084
2. Mountain Rapids: zeer steile afdaling naar de waterkant, daar kan een eind over rotsen en strandjes worden gewandeld langs de rivier, eventueel pootje baden in het water. Terug via dezelfde weg. Veel oranje vlinders. Veel pelikanen op de eilanden midden in de rivier, verder af dan op locatie n° 1. Bereikbaar via een 2 km lange zandweg door het bos, goed te rijden met een gewoon voertuig, best niet bij hevige regenval. Beperkte parking op het einde, mogelijkheid om te draaien (niet aan te raden voor zeer grote campers). Populaire plaats voor watersporters.
Coördinaten: 59.961992 – 111.756003
3. Pelican Rapids: 1 km lange bosweg die met gras is overgroeid, veel muggen, terug via dezelfde weg. Op het einde moet een modder riviertje worden gekruist. Zelf stoppen we daar onze wandeling, we vinden het pad niet voldoende leuk om er modderige schoenen aan over te houden, en keren terug. Volgens de dame in het Visitor Center zouden de stroomversnellingen allemaal op elkaar gelijken, dus daarvoor moeten we niet verder gaan. Het zijn de wandelingen ernaartoe die verschillend zijn. Aan het einde van deze wandeling hier zouden rotsplaten in het water uitsteken, een mooie locatie.
Coördinaten: 59.933426 – 111.728849
4. Cassette Rapids: minder grote stroomversnellingen, rondwandeling gelegen in Fort Fitzgerald. We gaan hier niet naartoe.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Telkens aan het begin van de wandelpaden, het ene al langer dan het andere. Zie hoger.
LOCATIE:
Langs de Wood Buffalo Route, verspreid over het traject, van Fort Smith tot Fort Fitzgerald.

WOOD BUFFALO NP – SALT RIVER
Parking aan de Salt River, waar enkele mooie wandelingen vertrekken.
1. Karstland Loop Trail: 4/5, 750 meter rondwandeling, vrij mooie natuur. Start op de parking.
2. Salt River Meadows: 3/5, 2 km rondwandeling, vrij mooie natuur, bos en rivieroever. Het pad is niet onderhouden, bij een riviertje is de brug weg, oversteken kan niet zonder natte voeten. Start aan de overkant van de weg.
3 – 4. Wandeling n° 3 en n° 4 kunnen gecombineerd worden als rondwandeling, in totaal 16 ½ km.
We plannen deze rondwandeling te maken, hebben er echt zin in. Doch wanneer we merken dat een brug ontbreekt tijdens de Salt River Meadows wandeling, vragen we ons af in hoeverre het pad van deze rondwandeling is onderhouden. We beslissen een stuk van beide paden te wandelen, te vertrekken van het eindpunt naar meertjes.
3. South Loop: 9 km. Start samen met de Salt River Meadows wandeling (n° 2) en eindigt 2,4 km verder langs de parkweg.
Mooi alternatief: 5/5, +/- 1 km, van het eindpunt tot Grosbeak Lake. Langs het meer bevindt zich een mooie zoutvlakte. Anders dan Salt Plains, liggen hier mooie geërodeerde rotsblokken verspreid in de witte vlakte. Het pad loopt door een prachtig bos, maar is verderop minder goed onderhouden. Het stikt er van de muggen, waardoor we een langere wandeling sowieso niet aangenaam vinden.
4. North Loop: 7 ½ km. Start samen met de Karstland Loop Trail (n°1) en eindigt 2,4 km verder langs de parkweg.
Alternatief: 3/5 (misschien mooier verderop) we zijn het wandelen tussen de muggen beu en beslissen slechts een klein eindje van dit pad te doen, het laatste deel naar een uitzicht op het gebied in plaats van verder te gaan tot aan het Salt Pan Lake. Doch door de bomen is dit uitzicht beperkt, we keren al vlug terug.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Iets voorbij de brug over de rivier is een mooie parking, wat hoger, met uitzicht op de rivier. Picknicktafels en –banken, toilet, vuilnisbak. Informatieborden.
Coördinaten: 59.817590 – 111.969410
Tweede parking, waar de lange rondwandeling kan worden opgepikt. Eindpunt van wandelingen n°3 en n° 4, wanneer men deze apart wandelt.
Coördinaten: 59.796512 – 112.026493
LOCATIE:
Wood Buffalo NP, langs de Parkweg net voorbij de brug over de Salt River.

WOOD BUFFALO NP – PINE LAKE
Zeer mooi azuurblauw meer met witte zandstrandjes, het water is geschikt voor zwemmen of watersport (geen motorbootjes).
1. Wandelmogelijkheden langs de oever van het meer (6 km), van op de dagparking of de camping.
2. Lane Lake Trail: 13 km, door het boreaal woud, langs een aantal meertjes. Het pad zou niet onderhouden zijn volgens de mensen van het toerismekantoor, de begroeiing hoog. Ze raden deze niet aan, maar het zou mogelijk zijn mits hoog schoeisel en lange broek. Gezien de vele insecten, beslissen we deze wandeling niet te maken. Wellicht zeer mooi.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Dagparking aan het meer, met picknicktafels en –banken, vuurplaatsen, vuilnisbakken, toiletten,
Coördinaten: 59.535890 – 112.229458
Dagparking aan het vertrekpunt van de Lane Lake Trail.
Coördinaten: 59.524440 – 112.220486
LOCATIE:
Wood Buffalo NP, langs de Parkweg.

WOOD BUFFALO NP – PEACE POINT
Prachtige rustige locatie aan de Peace Rivier. Hier kan men met bootjes de rivier op. Ideaal voor een picknick, of als overnachtingplaats.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Op het grasveld met picknicktafels en –banken, BBQ plaatsen, toilet, vuilnisbakken.
Coördinaten: 59.123981 – 112.448229
LOCATIE:
Aan het einde van de Wood Buffalo NP Parkweg, op de oever van de Peace Rive.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Wood Buffalo road km 140»

NWT - Wood Buffalo NP (55)

23 Juli 2016 | Noord Amerika 1 | Canada | Laatste Aanpassing 10 Augustus 2016

  • Wood Buffalo NP, Salt Etched Rocks, zoutvlakte met
  • Wood Buffalo Route, Salt Plains - planten die tege
  • Wood Buffalo NP, bizon
  • Wood Buffalo Route, slaapplaats aan meertje
  • Wood Buffalo Route, bizons op de weg

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking