Reisverhaal «New Brunswick»

Noord Amerika 4 | Canada | 0 Reacties 14 Augustus 2018 - Laatste Aanpassing 21 Oktober 2018

14 – 23 augustus 2018      

Traject: Borden – Provinciegrens PEI / New Brunswick – Fort Beauséjour-Fort Cumberland NHS – Provinciegrens New Brunswick / Nova Scotia – Joggins – Amherst – provinciegrens Nova Scotia / New Brunswick – Moncton – Kouchibouguac NP – Campbellton – provinciegrens New Brunswick / Quebec – Miguasha NPQ – provinciegrens Quebec / New Brunswick – Campbellton – Grand Falls – grensovergang Canada / US     

New Brunswick      
De provincie New Brunswick ligt in het oosten van Canada en grenst aan Nova Scotia, Quebec, de staat Maine (USA) en de Atlantische Oceaan. Samen met Ontario, Quebec en Nova Scotia, richtte New Brunswick op 1 juli 1967 de Canadese Confederatie op.

Als hoofdstad heeft New Brunswick Fredericton, de grootste stad is Moncton. De provincie is 72.907 km² groot en heeft 761.000 inwoners. Met als officiële talen Frans en Engels, is het de enige tweetalige provincie van Canada. De regio is voor 83 % bebost en is minder dicht bevolkt dan de andere Atlantische regio’s.

De originele inwoners waren de Mi’kmaq, de Maliseet en de Passamaquoddy, waarvan nog vele afstammelingen in de regio wonen. Ook deze provincie ligt relatief dichtbij Europa. In het begin van de jaren 1600 kwamen de Fransen er als eersten aan land, de regio maakte deel uit van hun maritieme kolonie Acadie. Het conflict om de heerschappij in 1755 tussen Frankrijk en Engeland, werd ook hier uitgevochten. Nadien kwamen grote groepen Engelsen, Schotten en Fransen zich hier vestigen.

Eenmaal we vanuit Borden in de provincie PEI de Confederation brug zijn over gereden, bevinden we ons in de provincie New Brunswick.

Fort Beauséjour-Fort Cumberland NHS
Vlakbij bezoeken we Fort Beauséjour-Fort Cumberland National Historic Site.

Dit kleine stervormige Fort Beauséjour werd gebouwd door de Fransen in 1751, om de regio te beschermen tegen vijandelijke invallen. Het werd ingenomen door de Britten in 1755, van hen kreeg het de naam Fort Cumberland. In die periode werd het gebruikt als gevangenis, vóór de deportatie van de Acadiërs. In 1776 werd een aanval door aanhangers van de Amerikaanse Revolutie afgeweerd. In 1812 werd er opnieuw een oorlog gevoerd. Het fort is definitief verlaten in 1835.

Binnen de met gras begroeide aarden omwalling, bevinden zich nog de ruïnes van alle fortgebouwen. De indeling ervan is nog duidelijk te zien, de muurtjes steken een klein stukje boven de grond uit. Enkele gangen in de fortwallen zijn bewaard en kunnen worden bezocht. Het is leuk wandelen in de rustige omgeving op een grasheuvel, waar oude kanonnen gericht zijn op de vallei. Jammer dat het uitzicht wordt ingenomen door moderne windmolens …

Eenmaal het fort bezocht, rijden we opnieuw een stukje de provincie Nova Scotia in. Op een hoge klif in Joggins, vinden we weerom een super rustig slaapplaatsje.

Joggins Fossil Cliffs
Vlakbij onze slaapplaats bevindt zich het door Unesco erkende Joggins Fossil Cliffs, gelegen aan het uiteinde van de Bay of Fundy. Enkele dagen geleden bevonden we ons aan de overkant, waar we al getuige waren van de zeer grote getijdenverschillen. Hier bevinden we ons op een plaats waar enorm veel fossielen op het strand en in de klifwanden te ontdekken zijn.

In het bijhorende museum leren we dat de verschillende aardlagen van de sterk eroderende kliffen hier, dateren uit de Coal Age (Carboon geologisch tijdperk), een periode van 300 miljoen jaren geleden. Dus 100 miljoen jaren voor het tijdperk van de dinosaurussen. Er zijn prachtige fossielen te bewonderen, waarin duidelijk insecten en reptielen herkenbaar zijn. Doch deze hebben niet de grootte en vorm waarin we ze op heden in de natuur kennen. Een replica op ware grootte, van een zeer groot insect, lijkt sprekend op een libel. Alleen is deze ongeveer 1 meter lang, en griezelig. Hiervan werden afdrukken gevonden, waarop men zich baseerde. Andere fossielen lijken sterk op hagedissen, maar de meeste zijn niet definieerbaar voor ons.

Met een gids wandelen we naar het strand, waar elke rots de belofte van een fossiel inhoudt. Daar krijgen we eerst wat uitleg over de steenkoolmijnen die hier ooit waren, een schacht is nog duidelijk herkenbaar. Ook zien we een grote rottende steiger op het strand liggen. Jaren geleden bevonden de kliffen zich veel dieper in zee. Grote schepen kwamen de steenkool laden. De fossielen werden initieel door mijnwerkers ontdekt. Onze gids toont ook waar ooit een grote witte villa met baseballveld stond, bovenop de klifrand. Deze is al lang door erosie weggeveegd. De bijhorende elektriciteitspalen en leidingen staan nog net op de rand van de afgrond.

In de klifwanden zijn duidelijk vele afdrukken te zien van boomstammen, takken en wortels, alsook holtes waarin versteende boomstammen hebben gezeten. De rotskeien op het strand bevatten fossielen van allerhande diertjes, schelpjes, boomschors en –blaadjes. Opmerkelijk is een dikke ronde boomstronk, die op het strand ligt. Hoog in de klifwand zien we de holle afdruk, waar deze is uitgevallen. Na de rondleiding maken we nog een wandeling, er is heel wat te ontdekken.

We rijden naar Amherst, waar we boodschappen doen en nadien onze verdere reisroute versus timing bekijken. De vooropgestelde datum om de grens naar de USA over te steken, zullen we niet kunnen halen, wanneer we Gaspésie nog bezoeken, dit is een stukje van Quebec.

Kouchibouguac NP
Opnieuw rijden we New Brunswick in en volgen de kust van de Saint Lawrence Bay op weg naar Kouchibouguac National Park.

Vandaag is het een regendag, goed om het onderhoud van onze truck te laten uitvoeren. Bij de 3de Ford garage heeft men hiervoor de tijd. Onze zoektocht levert een leuk gesprek op met een jongedame, afkomstig uit British Colombia. Ook zij heeft de droom om ooit fulltime te gaan reizen. Het nieuws dat er weerom grote bosbranden woeden in BC, met zware rookontwikkeling in de omgeving, vinden we minder leuk. Onderweg hoorden we dat al van meerdere mensen. Het herinnert ons aan vorige zomer, toen we er middenin zaten, samen met vele geëvacueerde bewoners. Manga komt de garage uit met een prima rapport!

Het Kouchibouguac NP is een bebost gebied, gelegen aan de oostkust van New Brunswick. We laten ons adviseren in het Visitor Center en maken een aantal wandelingen.

Tijdens onze eerste wandeling, Claire Fontaine, zien we tweemaal een slangetje. Het eerste is bruin, het tweede groen. Omdat we in het Visitor Center hierover geen informatie vinden, tonen we de foto van het groene exemplaar aan de receptie. Geen van de 3 rangers weet welke soort slang het betreft. Ons fototoestel wordt meegenomen naar een bioloog, zelfs hij moet dit opzoeken. Even later komt hij ons vragen om de foto aan hem door te zenden, want dit is een zeldzaam exemplaar van de Garter Snake (Kousenbandslang). Nooit tevoren heeft men deze in het park gezien.

We maken nog enkele wandelingen (Osprey, Migmag Cedars, Salt Marsh), door mooi gevarieerd bos en zoutmoeras, doch geen van allen hebben iets unieks te bieden. Als laatste wandelen we over een plankenpad, dat ons over het water naar een smal, lang zandeiland leidt, vooraan in zee. Een mooie omgeving, met vogels en grassen, waarachter een druk bezocht zandstrand is gelegen.

’s Middags worden we uitgenodigd op een eenmalige voorstelling in het theater. Dune Moonlight Walk is normaal gezien een avondactiviteit, waarbij men om 21 u een korte wandeling op het strand maakt, onder de donkere sterrenhemel. Hierbij vertellen jongedames over het leven van 6 vrouwen uit in het plaatsje Kouchibouguac, enkele zijn nog steeds actief. Misschien hebben deze verhalen meer effect in het donker, wij vinden er alvast niet veel aan. Allereerst zijn de verhalen niets bijzonders, bovendien moeten we ons concentreren om het snelgesproken, platte Franse taaltje te verstaan.

Opnieuw volgt een regendag, we rijden wat dichter bij het volgende Nationale Park en overnachten in Campbellton.

Gaspésie – verwarring over de Natioale Parken in Quebec
Eenmaal we de provinciegrens naar Quebec over zijn, komen we in de regio Gaspésie terecht. Dit is een groot schiereiland in het oosten van de provincie, gelegen tussen de monding van de Fleuve Saint-Laurent en de St. Lawrence Gulf. Gaspésie beschikt over meerdere Nationale Parken. Die willen we bezoeken, terwijl we de kustweg omheen het schiereiland volgen, een rondrit van ongeveer 700 km. We zullen ons beperken tot het bezoeken van 4 Nationale Parken, hier maximum een week tijd doorbrengen.

Eerst stoppen we bij een toerismekantoor van Gaspésie, voor informatie over het gebied. Per National Park is een brochure beschikbaar met de gebruikelijke informatie. Hier zullen we later naar kijken, eerst rijden een stukje verder, om het Miguasha NP te bezoeken. Dit is opnieuw een door Unesco erkend park, met als thema fossielen. Een vergelijkbaar park hebben we al bezocht in Nova Scotia, Joggins. Maar aangezien we over een Nationale Parken jaarpas beschikken, willen we toch stoppen.

Wanneer we onze Nationale Parken passen aanbieden bij de receptie, reageert de dame al lachend: ‘Wij zijn een Nationaal Park van Quebec, hiervoor geldt een andere jaarpas. Het gebeurt vaak dat mensen zich vergissen.’ Ze toont ons een overzichtskaart met alle zogenaamde Nationale Parken van Quebec erop ingekleurd. Hierop vinden we een aantal parken terug, doch geen hiervan staat op de officiële kaart die we hebben van de Canadese Nationale Parken en Nationale Historische Sites. 3 van de 4 zogenaamde Nationale Parken in Gaspésie blijken geen officiële Nationale Parken te zijn (Miguasha, Percé, Gaspésie). Enkel Forillon NP maakt deel uit van de organisatie Parks Canada.

Het wordt ons al vlug duidelijk, men gebruikt dezelfde naamgeving en soort documentatie als de officiële organisatie van de Nationale Parken, terwijl het hier eigenlijk Provinciale Parken betreft. Quebec is geen ‘land’ maar een ‘Canadese provincie’ en kan dus geen eigen Nationale Parken hebben. Dit is de enige provincie in Canada waar we een dergelijke situatie zijn tegengekomen. Volgens ons is het geen vergissing van de bezoekers, doch misleiding door deze organisatie.

Wanneer we het prijskaartje van deze parken bekijken, dat ook nog eens dubbel zo duur is als de echte Nationale Parken, hebben we het gehad. Dit voelt aan als puur bedrog. Allebei zijn we overtuigd, Gaspésie bezoeken we niet.

We keren een stukje terug en maken nieuwe plannen op de Parking Municipal van Pointe à la Garde, waar we zullen overnachten.

Op weg naar de USA
Door het bezoek aan Gaspésie over te laten, halen we onze vooropgezette datum om de USA in te reizen. We doorkruisen New Brunswick naar Grand Falls, daarbij komen we langs bossen en door landbouwgebied. Onderweg werken we aan onze voorbereiding voor de grensovergang met de USA.

OVERNACHTINGEN:
JOGGINS – KIEZELVELD AAN KLIF
Coördinaten: 45.703645 – 64.441561
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Groot kiezel / grasveld langs een onverharde weg, bovenop een klif aan het strand. Uiterst rustig. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

AMHERST – WALMART PARKING
Coördinaten: 45.816342 – 64.201064
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote, rustige winkelparking, we parkeren in een uithoek naast een grasveld. Geen voorzieningen. WIFI in de winkel.
Minpunten: /

RICHIBUCTO – PARKING VISITOR CENTER
Coördinaten: 46.671749 – 64.869090
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Kleine parking, omringd door groen. Het verwondert ons dat de dame ons toestaat hier te overnachten, gezien de beperkte parkeerplaatsen. Manga moet met de wielen op het gras om te passen in een parkeerstrook. Haar enige zorg is echter dat onze camper autonoom is. Toilet in het Visitor Center tijdens de openingsuren. WIFI op de parking.
Minpunten: Geluiden van de doorgaande weg.

MIRAMICHI – WALMART PARKING
Coördinaten: 47.037811 – 65.492125
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote, vrij rustige winkelparking. We staan hier samen met nog een aantal RV’s, enkele laten hun generator draaien, wat minder aangenaam is. Toilet in de winkel, WIFI op de parking.
Minpunten: Geluiden van de parking en de straat.

CAMPBELLTON – WALMART PARKING
Coördinaten: 47.991646 – 66.704177
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote, vrij rustige winkelparking. Aan de zijkant van het gebouw bevindt zich de Drive-Inn van McDonalds, daarnaast ligt een rustig stukje parking. We staan hier samen met nog een aantal RV’s. Toilet in de winkel, WIFI op de parking.
Minpunten: /

POINTE A LA GARDE – HALTE MUNICIPAL
Coördinaten: 48.077038 – 66.546573
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Parking met picknicktafels en –banken, toiletten en speeltuin. Vrij rustig. Nergens hangt een verbod op overnachten.
Minpunten: Zichtbaar van de weg. Geluiden van de doorgaande weg. Treinspoor in de buurt, waar af en toe toeterende treinen passeren.

SAINT LEONARD – OPEN PLEK AAN GRAANVELDEN
Coördinaten: 47.991646 – 66.704177
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Met onkruid begroeid zandplein. Gelegen aan een smalle veldweg. Zeer rustig, uitzicht op de glooiende graanvelden. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

GRAND FALLS – WALMART PARKING
Coördinaten: 47.059264 – 67.752028
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote, vrij rustige winkelparking. We staan hier samen met nog een aantal RV’s. Toilet in de winkel, WIFI op de parking.
Minpunten: Vrij veel geluiden van de weg.

SANI DUMP:
Bouctouche, toerismekantoor: Dump met water wat verder op de parking van het Visitor Center.
Prijs: 5 CAD. Te betalen in het Visitor Center, waarbij je de sleutel krijgt.
TIP: we hebben enkel drinkwater nodig om onze tank te vullen, dat mogen we nemen aan de gevel van het gebouw, gratis.
Coördinaten: 46.469430 – 64.713240

Kouchibouguac – Camping South Kouchibouguac: Verzorgde dump net voor de uitgang, drinkbaar water beschikbaar. Al kamperen we hier niet, we vragen of we van de dump gebruik mogen maken, wat geen probleem is.
Prijs: Gratis.
Wel moet er inkom worden betaald voor het Nationale Park waarin de camping is gelegen.
Coördinaten: 46.822340 – 64.936716

GEREDEN TRAJECT:
Joggin – Amherst, 35 km
Rustige wegen, soms nogal beschadigd.

Amherst – Provinciegrens Nova Scotia/New Brunswick – Moncton – Bouctouche – Richibucto, 156 km
Vrij goede, rustige wegen, met wat oneffenheden.

Richibucto – Kouchibouguac NP – Miramichi, 129 km
Mix van goede, vrij recente wegen en oudere wegen met veel putten en oneffenheden. Niet druk.

Miramichi – Bathurst – Campbellton, 188 km
Smalle Highway, zijn naam niet waardig, met stukken beschadigd wegdek. Niet druk.

Campbellton – provinciegrens New Brunswick / Quebec – Miguasha – Pointe à la Garde, 60 km
Vrij goede weg, niet druk.

Pointe à la Garde – provinciegrens Quebec / New Brunswick – Campbellton, 21 km
Vrij goede weg, niet druk.

Campbellton – Kedgwick – Saint Leonard, 146 km
Vrij goede weg, niet druk. Enkel het laatste stukje weg, naar Saint Leonard, ligt er zeer hobbelig bij.

Saint Leonard – Grand Falls, 25 km
Grotendeels hobbelige weg, door vele beschadigingen.

EXCURSIES:
FORT BEAUSÉJOUR-FORT CUMBERLAND – NATIONAL HISTORIC SITE
Stervormig fort met aarden graswal. De gebouwtjes in het fort zijn nog zichtbaar als ruïnes. Enkele tunnels in de omwalling zijn behouden en open voor publiek. Klein fort op een grasheuvel, waarbij een aantal oude kanonnen liggen. Dit fort boeit ons minder, misschien omdat we er al meerdere hebben bezocht de laatste weken.
SCORE: 3/5
INKOM: 3,9 CAD per persoon per dag, gratis voor jongeren tot 17 jaar.
Gratis voor wie over een Nationale Parkenpas beschikt, 67,70 CAD pp (in 2016). Vanaf de derde persoon is een familiepas goedkoper.
INFORMATIE:
In een oud gebouw op de parking bevindt zich een Visitor Center en het loket. Een folder is hier te verkrijgen, met grondplan en een woordje uitleg.
Website: www.parcscanada.gc.ca/beausejour
E-mail: [email protected]
Tel.: (506) 364-5080
PARKING:
Aan het Visitor Center, beperkte kleine parking. Ervoor is nog meer parking beschikbaar.
Coördinaten: 45.863794 – 64.291839

JOGGINS FOSSIL CLIFFS
Door Unesco erkend. Boeiend museum met vele ter plaatse gevonden fossielen en een woordje uitleg hierover. Strandwandeling met een gids, de beste manier om de fossielen te zien die zich in de klifwanden en op het strand bevinden. Mocht voor ons part wat langer duren. Nadien vrij rondwandelen op het strand, dankzij de uitleg vinden we zelf toch ook wat eenvoudige fossielen terug.
Tip: Het is belangrijk hier te zijn met (vrij) lage tij. Bij hoogtij is het strand niet toegankelijk, het water staat dan tot tegen de kliffen.
SCORE: 4/5
INKOM: 10,5 CAD per persoon. Hierin is begrepen: het museum bezoeken en een begeleide wandeling.
Wie het museum niet wenst te zien en zelf wat op het strand wil rondwandelen, kan dit zonder te betalen.
INFORMATIE:
Website: www.jogginsfossilcliffs.net
E-mail: [email protected]
Tel.: (902) 251-2727 (ext. 222)
PARKING:
Aan het museumgebouw.
Coördinaten: 45.694896 – 64.449442

KOUCHIBOUGUAC – NATIONAL PARK
Nationaal park aan zee. Zeer gevarieerd bebost gebied, met een stukje moeras en een zoutmoeras. Druk bezocht strand met redders en warme douches.
Wandel-, fiets- en mountainbikepaden.
1. CLAIRE FONTAINE:
Gevarieerd bos, met hier en daar uitzichten op de monding van de Black River.
Lengte: 3,3 km rondwandeling.
Score: 3/5
Coördinaten: 46.836385 – 64.991545
2. OSPREY:
Wandelpad door gevarieerd bos, dat eindigt op het strand aan de Kouchibouguac Lagoon.
Lengte: 5,1 km retour.
Score: 3/5
Coördinaten: 46.835715 – 64.939535
3. MIGMAG CEDARS:
Mooi, zeer gevarieerd bos. Wat muggen.
Lengte: 1,3 km rondwandeling.
Score: 3/5
Coördinaten: 46.808220 – 64.908420
4. SALT MARSH:
Zoutmoerasgebied. Wat muggen.
Lengte: 0,7 km rondwandeling over plankenpad.
Score: 2/5
Coördinaten: 46.815450 – 64.915959
5. KELLYS BEACH:
Wandeling over plankenpad naar smalle lange zandbank net voor de kust in zee. Mooie uitzichten, kleine grasduinen, vogels. Aan de overkant van de zandbank is een drukbezocht strandje, met redders. Warme douches in een gebouw.
Lengte: 1,2 km retour.
Score: 3/5
Coördinaten parking: 46.827597 – 64.914893
6. DUNE MOONLIGHT WALK:
Begeleide wandeling op het strand van Kellys Beach, om 21 u. De bedoeling is om onder de donkere sterrenhemel te wandelen en onderweg enkele vrouwen uit de geschiedenis van het plaatsje Kouchibouguac te ontmoeten, die hun verhaal vertellen.
Lengte: 1 km wandeling.
Score: 2/5 (eenmalige alternatieve opvoering in de theaterzaal van het Visitor Center, om 13 u).
SCORE: 3/5
INKOM: 7,8 CAD per persoon per dag (incl. tax), gratis voor jongeren tot 17 jaar.
Gratis voor wie over een Nationale Parkenpas beschikt, 67,70 CAD pp (in 2016). Vanaf de derde persoon is een familiepas goedkoper.
ACCOMMODATIE:
South Kouchibouguac, camping in het park met een 300-tal plaatsen, verschillende vormen van comfort.
Enkele tentencampings.
INFORMATIE:
Brochure van het park met wandel- , fiets- en andere informatie te verkrijgen in de Visitor Information Centers in het park en in de regio.
Coördinaten NP Visitor Center: 46.772970 – 65.005733
Website: www.parcscanada.gc.ca/kouchibouguac
E-mail: [email protected]
Tel.: (506) 876-2443 of 1-877-852-3100
PARKING:
Bij het Visitor Center, aan stranden, wandelpaden, picknickplaatsen, campings, uitzichtpunten. Alles is duidelijk aangeduid op de overzichtskaart van het NP in de brochure. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Joggins»

New Brunswick (23)

14 Augustus 2018 | Noord Amerika 4 | Canada | Laatste Aanpassing 16 Oktober 2018

  • waarschuwing voor overstekende elanden
  • Amherst, Atlantic Superstore
  • Fort Beauséjour - Fort Cumberland
  • Joggins Fossil Cliffs, versteende boomstam
  • Kouchibouguac National Park

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking