Reisverhaal «Alberta – Banff»

Noord Amerika 2 | Canada | 0 Reacties 08 November 2016 - Laatste Aanpassing 27 Februari 2017

8 – 10 november 2016      

Traject: Lake Louise – Bow Valley Parkway – Banff – Calgary     

Banff NP – Lake Louise      
Het is niet gewoon dat er zich dorpen of commerciële zaken bevinden in Nationale Parken. Doch in Jasper en Banff zijn deze wel degelijk aanwezig, vooral gegroepeerd in de drie dorpen, Jasper, Lake Louise en Banff.

Het dorp Lake Louise is zeer toeristisch en trekt ons niet echt aan. Rondom deze locatie zijn een aantal mooie wandelingen te maken, door de hoge locatie (1.543 m.h.) zijn een aantal echter niet meer bereikbaar vanwege sneeuw en ijs, het is dan ook november. Tijdens de dag is het nog vrij warm, doch ’s nachts vriest het reeds op deze hoogte. Toch ligt er nog lang niet genoeg sneeuw om het bijhorende skigebied te openen …

Wat hogerop dan het dorp, is het eigenlijke Lake Louise gelegen, een schitterend meer. Hier gaan we ’s ochtends vroeg naartoe, al ligt de weg er nog ijzig bij tot de zon hiermee korte metten maakt. De omgeving is rustig op dit tijdstip, met schitterende kleuren door de lage zon. Achter het meer zien we immense, wit besneeuwde rotsbergen oprijzen, met enkele gletsjers. We maken een wandeling langs de rand van het meer, in afwachting dat de zon boven de bergen uitkomt, zodat de grote donkere schaduwen verminderen. Ondertussen wordt het ook zeer druk aan het meer, dit is duidelijk één van de meest bezochte plaatsen in de omgeving.

Bow Valley Parkway
Vanuit Lake Louise volgen we de mooie Bow Valley Parkway naar Banff. Deze route gaat door een bosrijke omgeving, al vlug zien we voor ons op de weg een hertje staan. Net als in Lake Louise, hangen hier overal verwittigingen over de vele wolven die momenteel in deze omgeving aanwezig zijn.

Gans de weg genieten we van prachtige uitzichten op de rotsbergen rondom, als schaakpionnen torenen ze hoog boven het landschap uit. Hier zouden we graag wat langere wandelingen maken, doch vandaag zijn we daar te laat voor. Ze worden genoteerd voor een volgend bezoek aan deze regio, wanneer de campings langs de weg open zijn en we deze als uitvalsbasis kunnen gebruiken.

Eén korte wandeling kan nog wel, het worden de Silverton Falls. Het mooie bospad brengt ons hogerop langs de berghelling, waar we plots voor een verrassing staan. Niet de meest indrukwekkende, doch een mooie hoge waterval, die in twee verdiepingen neerstort.

Banff Dorp
Het dorp Banff is het grootste van de drie parkdorpen, waarschijnlijk ook het meest toeristische. We zijn blij dit te kunnen bezoeken buiten het seizoen. Ook hier heerst de sfeer van een ietwat mondain bergdorp, met skioord.

We rijden naar het mooie Lake Minnewanka en wandelen een stukje op zijn oever, tot aan de Stewart Canyon. Deze stelt niet zoveel voor, maar we genieten van het wandelen in de frisse berglucht.

Van op het smalle baantje langs de Vermilion Lakes, hebben we opnieuw mooie uitzichten op het besneeuwde gebergte. Bij windstil weer, worden deze hier perfect in weerspiegeld, doch dit is niet voor vandaag.

De Cave and Basin National Historic Site is een soort bezoekerscentrum, op de plaats waar ooit de warmwaterbronnen werden ontdekt. Niet veel later kwamen de eerste toeristen hierop af, de oorspronkelijke baden werden opgericht. In dit historische gebouw bevindt zich een grot met thermaal water. Tevens wordt de ganse geschiedenis van de warmwaterbaden en het ontstaan van het toeristische Banff in kaart gebracht. Achter het gebouw loopt een plankenpad de helling op, tussen de oorspronkelijke bronnen. Baden kan hier niet meer, in de waterpoelen worden nu de kleine Banff slakjes beschermd, een bedreigde diersoort. Ze zijn niet groter dan appelpitjes.

De Banff Upper Hotsprings, de huidige thermale baden, bevinden zich op een andere locatie. Wat graag gaan we ons hierin een poosje onderdompelen, vooral tijdens dit minder warme seizoen is dat bijzonder aangenaam. Al zou het water voor ons wel wat warmer mogen zijn dan de 39° C.

Nabeschouwingen
We zijn tevreden over ons bezoek aan de nationale parken Jasper en Banff. Onze eerste indruk was een beetje teleurstellend, we hadden meer verwacht. Doch al vlug werd dat goed gemaakt, toen we uitstappen begonnen te maken vanuit Jasper, nog meer tijdens onze rit over de Icefield Parkway.

Er zijn tijdens de winterperiode slechts 3 campings open in gans het gebied Jasper – Lake Louise – Banff, waar we dan ook gebruik van maken (in Nationale Parken mag niet vrij worden overnacht). Persoonlijk vinden we het jammer dat er niet meer kampeermogelijkheden zijn, waardoor we een aantal langere wandelingen hebben overgelaten. Vooral de afstand tussen Jasper en Lake Louise is groot, met heel veel te zien onderweg. De tijd ontbreekt om tijdens die rit nog veel te wandelen.

OVERNACHTINGEN:
BANFF NP – LAKE LOUISE CAMPGROUND
Coördinaten: 51.413430 – 116.172837
PRIJS: 27,30 CAD (geen elektriciteit), 32,30 CAD (met elektriciteit)
Warme douches inbegrepen.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Grote camping van het park, doch in de winter slechts zeer beperkt open. We maken geen reservering, er is voldoende plaats in deze periode (begin november). Ruime doorrijdplaatsen met elektriciteit in het bos, telkens voor twee campers naast elkaar. Picknicktafels en –banken, vuurplaatsen (permit vereist, om vuur te mogen maken). Verwarmde (winter) ruimte met warme douches. Oud, doch zeer proper sanitair (misschien anders tijdens het drukke zomerseizoen).
Minpunten: Nabij het spoor, er passeren vrij veel treinen.

BANFF NP – TUNNEL MT. CAMPGROUND
Coördinaten: 51.188718 – 115.537675
Gelegen naast het dorp Banff.
PRIJS: 27,30 CAD (geen elektriciteit), 32,30 CAD (met elektriciteit)
Warme douches inbegrepen.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Grote camping van het park, doch in de winter slechts zeer beperkt open. We maken geen reservering, er is voldoende plaats in deze periode (begin november). Ruime doorrijdplaatsen met elektriciteit, gelegen in het bos. Picknicktafels en –banken, vuurplaatsen. Verwarmde (winter) ruimte met warme douches. Oud, doch zeer proper sanitair (misschien anders tijdens het drukke zomerseizoen).
Minpunten: /

SANI DUMP:
Lake Louise campground: dumpstation, drinkwatervoorziening aan het sanitair gebouw.
Prijs: inbegrepen in campingprijs.
Ligging: op de camping.

GEREDEN TRAJECT:
Lake Louise Campground – Lake Louise (het meer) – Bow Valley Parkway – Banff, 77 km.
Lake Louise Drive – Bow Valley Parkway – Trans Canada Highway, n° 1 – Mount Norquay Road – Buffalo – Tunnel Mountain Drive
Zeer mooie route door een bosrijke omgeving, met vele uitzichten op de omringende rotsbergen. Weg in goede staat.

Banff – Calgary, 150 km.
Trans Canada Highway, n° 1
Vrij rustige hoofdweg, door een mooie bergomgeving. Zeer goede wegconditie.

EXCURSIES:
BANFF NP
Banff NP zou samen met Jasper NP het meest bezochte en mooiste gebied van Canada zijn.
Dit park is vrij hoog gelegen, Lake Louise dorp ligt op 1.542 meter, Banff dorp op 1.476 meter.
WAT IS ER TE ZIEN:
Prachtige rotsbergen, meren, rivieren, valleien en bossen.
Wilde dieren, zoals grizzly beren, meerdere hertensoorten, coyotes, wolven, meerdere soorten eekhoorntjes, marmotten.
WAT IS ER TE DOEN:
Dit gebied is een wandelparadijs, een netwerk van korte en lange wandelpaden leidt naar meren, watervallen, gletsjers, en rotsbergen.
In de winter worden skigebieden geopend te Lake Louise en Banff. Er zijn ook een aantal langlaufgebieden. Wandelingen met sneeuwraketten zijn aangeduid.
SCORE: 5/5
INKOM:
Dagticket: 9,8 CAD per persoon
Dagticket groep: 19,60 CAD voor 1 – 7 personen in 1 voertuig
Gratis voor wie een jaarpas heeft voor de nationale parken en sites ‘Discovery Pass’ (67,70 CAD pp. per jaar incl. voertuig – 136,40 CAD voor een groepspas – max. 7 mensen in 1 voertuig).
ACCOMMODATIE:
Een aantal (zeer grote) campings liggen verspreid in het park, al dan niet met voorzieningen. Enkele hiervan kunnen geboekt worden via het internet, voor de anderen geldt: wie eerst komt heeft een plaats (zeer moeilijk in het zomerseizoen).
Op meerdere plaatsen zijn hotels en lodges te vinden. Ook hier geldt: vooraf reserveren tijdens het zomerseizoen, zelfs buiten het seizoen best ruim op voorhand informeren.
INFORMATIE:
Bij het visitor information center te Banff dorp is uitgebreide informatie te bekomen, alsook een plannetje. Ranger programma’s worden aangeboden in het park tijdens het zomerseizoen, steeds boeiend.
ROUTES:
Een doorgaande weg loopt dwars door dit Nationale Park. De Bow Valley Parkway verbindt Lake Louise met Banff. Deze is een soort (minder spectaculair) vervolg van de Icefield Parkway, Highway n° 93 die Jasper dorp met Lake Louise verbindt. De weg gaat door een mooie bosrijke natuur met rivieren, meren en immense rotsbergen.
WANNEER TE BEZOEKEN:
Het ganse jaar door mogelijk. Het zomerseizoen is te vermijden door de enorme drukte, al is het in de maanden juni en september ook zeer druk. Mei en oktober zijn reeds in winter stemming, met een aantal wandelmogelijkheden en zijwegen die gesloten zijn. Toch is deze rustige periode te overwegen.
Wij bezoeken het park eind oktober / begin november. Het sneeuwt reeds in de bergen, waardoor de weg er zeer glad kan bij liggen.
WEBSITE:
Informatie: pc.gc.ca/banff
Weerbericht: weather.gc.ca
Wegeninformatie: alberta511.ca
Reserveren campings: reservation.pc.gc.ca
TEL: +1 403-762-1550

BANFF – LAKE LOUISE
Lake Louise is een zeer toeristisch – ietwat mondain – dorp, gelegen aan het Banff NP.
Er zijn vele wandelmogelijkheden rondom het dorp, alsook een skigebied.
Boven het dorp is het gelijknamige meer gelegen, een pareltje, omringd door bergen met gletsjers. Aan de rand van het meer bevindt zich een duur hotel, maar ook veel mooie wandelmogelijkheden. Dit is een uiterst drukke locatie, die best bezocht wordt ’s ochtends vroeg of ’s avonds.
SCORE: 5/5
INKOM: Inbegrepen in de prijs van het Nationale Parkengebied (zie hoger, Banff NP).
PARKING:
Meerdere mogelijkheden in en rond het dorp.
Coördinaten parking Lake Louise (het meer): 51.616230 – 116.212796
LOCATIE:
Aan het einde van Lake Louise Drive, 4 km van het dorp.

BANFF – BOW VALLEY PARKWAY
Rustige weg met vele mooie uitzichten op immense rotsbergen, doorheen een bosrijke omgeving.
Veel wandelmogelijkheden langs deze route. In deze periode van het jaar zijn er geen kampeermogelijkheden langs de route, we nemen dan ook geen tijd om langere wandelingen te maken. Dit zullen we zeker doen wanneer we opnieuw hiernaartoe komen, in het begin van het seizoen, wanneer het nog niet al te druk is (eind mei – begin juni).
We wandelen naar de Silverton Falls, mooi bospad, 700 meter enkel, klimt 60 meter. Verrassende waterval.
SCORE: 5/5
INKOM: Inbegrepen in de prijs van het Nationale Parkengebied (zie hoger, Banff NP).
PARKING:
Overal langs de weg zijn mogelijkheden, vaak aan de start van wandelpaden.
Coördinaten parking Silverton Falls: 51.268750 – 115.915971
LOCATIE:
Deze weg verbindt Lake Louise met Banff dorp.

BANFF – LAKE MINNEWANKA
Mooie groot meer, omringd door bergen. Overal zijn picknicktafels en banken voorzien. Rustige locatie om te relaxen.
We wandelen naar de Stewart Canyon, een brede waterstrook die uitmondt in het meer. Goed bospad, 1,5 km enkel. Niet zeer bijzonder.
SCORE: 4/5 (Stewart Canyon: 3/5)
INKOM: Inbegrepen in de prijs van het Nationale Parkengebied (zie hoger, Banff NP).
PARKING:
Aan het meer.
Coördinaten: 51.248594 – 115.500383
LOCATIE:
10 km van Banff dorp.

BANFF – VERMILION LAKES
Fotogenieke meertjes tussen graslanden, waarin de bergen worden weerspiegeld bij helder weer.
Ideaal om te fietsen, joggen, … hier en daar zijn picknicktafels en banken voorzien.
SCORE: 4/5
INKOM: Inbegrepen in de prijs van het Nationale Parkengebied (zie hoger, Banff NP).
PARKING:
Op meerdere plaatsen langs het doodlopende weggetje dat evenwijdig aan Highway N° 1 loopt.
Ook van op de Highway zijn de meertjes te zien, doch stoppen is er moeilijk.
Coördinaten: 51.177925 – 115.611636
LOCATIE:
Voor het binnenrijden van Banff dorp.

BANFF – CAVE AND BASIN NATIONAL HISTORIC SITE
Mooie site, mix van museum, historisch gebouw en natuur. Film toont hoe ooit de bronnen werden ontdekt, men al vlug trachtte deze te commercialiseren. Hoe Banff tot het toeristische oord werd dat het op vandaag nog steeds is. Een bezoekje waard, vooral voor wie de NP jaarpass heeft.
SCORE: 4/5
INKOM:
3,90 CAD pp.
Gratis met een Canadese Nationale Parken Jaarpass (zie hoger, Banff NP).
PARKING:
Aan het gebouw van de oorspronkelijke thermale baden.
Coördinaten: 51.170420 – 115.587623
LOCATIE:
10 km van Banff dorp.

BANFF – UPPER HOT SPRINGS
Aangename warmwaterbaden, de temperatuur is 39° C, niet echt zeer warm voor thermale baden. Er is slechts 1 bad (max. 250 personen – al lijkt dit dan propvol te zullen zijn !), we kunnen ons voorstellen dat het in de zomer niet zo aangenaam baden is, door de grote drukte. Er zijn nu een 25-tal mensen in het bad, wat reeds voldoende is om relax te blijven. Douches waarvan de warmte kan geregeld worden.
SCORE: 4/5
INKOM: 7,30 CAD pp.
PARKING:
In de bocht voor men het gebouw van de Hot Springs bereikt.
Coördinaten: 51.150877 – 115.560773
LOCATIE:
4,5 km van Banff dorp.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Lake Louise - Banff national park»

Alberta – Banff (9)

08 November 2016 | Noord Amerika 2 | Canada | Laatste Aanpassing 20 December 2016

  • Banff NP - Bow Valley Parkway - Silverton Falls
  • Banff NP - Lake Louise
  • Banff NP - Bow Valley Parkway
  • Banff NP - Cave & Basin National Historic site
  • Banff NP - Bow Valley Parkway

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking