Reisverhaal «Alaska highway - deel 2: Yukon»

Noord Amerika 1 | Canada | 0 Reacties 09 Juni 2015 - Laatste Aanpassing 25 Juni 2015

Traject: 9 – 15 juni 2015     

Watson Lake – Rancheria Falls – Teslin – Johnson’s Crossing – Whitehorse          

We volgen de Alaska Highway verder, hebben ondertussen de provincie British Columbia verlaten om Yukon binnen te rijden. Een provincie in Canada, kan worden vergeleken met een land in Europa. Zowel qua grootte als wat betreft reglementen en gebruiken.

Er zijn onmiddellijk wat verschillen merkbaar. Hier ligt de weg er wat minder goed bij, er zijn wat minder aanduidingen. De parkings zijn dan weer voorzien van propere toiletten, die dagelijks worden gepoetst. Vaker botsen we op een bordje ‘no camping’.

Yukon heeft een oppervlakte van 478.970 m², met slechts 36.483 inwoners. Hiervan wonen er 27.415 in de hoofdstad, Whitehorse. Het overgrote deel van deze provincie bestaat uit ongeschonden wildernis, dit is het land van de kariboe (250.000), elanden (70.000), bergschapen (22.000), grizzly beren (6.000), … De maand juni telt een gemiddelde van 20 uren daglicht, tijdens de donkere winters danst hier het kleurrijke noorderlicht. Tijdens de 19de eeuw bloeide de streek onder de goudkoorts.

De Grizzly met het kleintje die we onderweg zien maakt van deze dag weerom een succes. Bij de Rancheria Falls stoppen we om te overnachten. Een mooi bospad, deels met planken voorzien, brengt ons naar de wilde waterval, gelegen in de gelijknamige rivier.

Op weg naar Teslin rijden we opnieuw door dicht bebost gebied, doorsneden met rivieren en meertjes, op de achtergrond besneeuwde bergen. Een mooie oude ijzeren brug brengt ons naar de overkant van de brede Natasin rivier, waar het dorpje met zijn 450 inwoners is gelegen. Niet veel meer dan wat huizen, enkele winkeltjes, benzinepompen, museums en een camping.

We vervolgen de Alaska Highway, langs de rand van het lange Teslin meer. Aan Johnson’s crossing, waar een onverharde weg richting noorden afslaat, vinden we een leuk slaapplaatsje. We parkeren onze Manga bij enkele fotogenieke overblijfselen van oude trucks, in het begin van de onverharde weg. Gezien de Canol road enkel berijdbaar is door 4x4 voertuigen met hoge ophanging, is het hier zeer rustig.

Aan het einde van Marsh Lake, rijden we over een onverharde weg naar Swans Haven. Het interpretatiecentrum is jammer genoeg gesloten. Op een bank langs de waterkant genieten we een poosje van de stilte, bekijken nadien de informatieborden. Zwanen en eenden nemen hier in de maand april een pauze op weg naar het noorden om er te gaan broeden. Ze wachten tot het ijs op het vervolg van hun route is gesmolten.

Miles Canyon is een deel van de Yukon rivier, waar het heldergroene water tussen de rotsen doorstroomt. Hier maken we een prachtige wandeling, genietend van de intense kleuren en uitzichten op de canyon en het gebergte op de achtergrond. We rijden verder langs de Yukon rivier en komen langs een watervliegtuig luchthaventje, waar we de kleurrijke piepkleine vliegtuigjes bewonderen.

Whitehorse is opnieuw een wat grotere plaats langs de Alaska Highway. Gelegen in de wildernis, langs de prachtige Yukon rivier en omringd door vele meren, met zijn goed bewaarde oude huizen, musea over zijn rijke verleden, kunst, cultuur en natuur, … heeft het provinciehoofdstadje veel te bieden.

We maken een rondwandeling in het centrum en zoeken de vele kleurrijke muurschilderingen. De typische gebouwen zijn niet steeds authentiek, maar vaak nieuw achter een houten gevel. Musea zijn niet aan ons besteed, als het gaat om opgezette dieren en wat oude rommel. Zo kwamen we er reeds enkele tegen, genoeg is genoeg.

Aan de oever van de Yukon rivier bezoeken we de enorme S.S. Klondike, een rivierraderboot die werd gebouwd in 1929. Hij deed dienst als postboot, maar ook passagiers en privégoederen werden meegenomen. In 1936 zonk het oorspronkelijke schip, men kon een groot deel ervan recupereren om het opnieuw te bouwen. Het vaarde tussen Whitehorse en Dawson City heen en weer tot 1955. Nadien werd het gerestaureerd tot museum. Met onze rondwandeling op de boot en nadien het bekijken van de film, nemen we een duik in een ver verleden dat we levendig kunnen voorstellen.

Aan de oever van de Yukon rivier bezoeken we de Fish Ladder, een interessant systeem om de vissen op een veilige manier voorbij een stuwdam en waterkrachtcentrale te leiden. In het bijhorende onderzoekscentrum worden statistieken bijgehouden van de zalmen die passeren, men is vooral geïnteresseerd in hun grootte, geslacht, afkomst (kweek of natuur) en conditie van de vis.

We krijgen een uitgebreide toelichting over de visladder en de bijhorende werkzaamheden. Men volgt hier vooral de zalmen, die in april vertrekken vanuit de Yukon delta aan de Beringzee in Alaska, om een eindje stroomopwaarts van Whitehorse te komen broeden, zo’n 3.200 km verderop. Een zalm kan tot 8 jaar leven. De meeste zalmen die hier voorbijkomen zijn echter maar 6 jaar oud, de vrouwtjes leggen hun eitjes in de kiezeltjes op de bodem van de rivier, waarbij ze de wacht houden. Een mannetje kan meerdere nesten na elkaar bevruchten. Zowel het mannetje als het vrouwtje sterven nadien. De jonge vissen blijven gedurende één winter in deze zoetwater omgeving, om in de lente koers te zetten naar de Beringzee. Daar leven ze een aantal jaren in het zoute water, tot ze klaar zijn om terug te keren naar hun plaats van oorsprong, waar ze op hun beurt eitjes leggen / bevruchten. Tijdens de lange tocht stroomopwaarts eten de vissen niet, ze halen energie uit het vet dat in hun lichaam is opgeslagen. Wanneer ze in Whitehorse passeren, hebben ze nog de helft van hun gewicht over en zijn ze uitgeput.

Om het zalmbestand te behouden, wordt hier ook aan hatching gedaan. Eitjes worden verzameld en in speciale tanks uitgebroed. Wanneer de kleine visjes 3 gram wegen, worden ze hogerop in de rivier uitgezet, van waar ze op hun beurt de tocht naar de Beringzee aanvatten.

De visladder leidt de vissen trapsgewijs door een smal waterkanaal 15 meter omhoog, tot voorbij de dam. Halfweg staat het gebouwtje naast de visladder, het kanaaltje wordt er onderbroken door een grote rechthoekige glazen bak. Deze vormt tevens de glazen wand van het onderzoekscentrum, waardoor men de vissen ziet passeren. Zalmen zien we niet, deze worden pas in juli verwacht. Wel komen er een aantal andere, kleinere vissoorten voorbij.

We nemen een kijkje bij het oude DC-3 vliegtuig (lengte 20 m, vleugelbreedte 29 m, hoogte 5,2 m), dat volgens de informatie van het toerismekantoor een erkenning zou hebben gekregen in het Guinness Book of World Records. Een mooi bewaard toestel, dat gedurende zijn eerste 3 jaren door de Amerikaanse luchtmacht werd ingezet in India en China,tijdens de oorlogsjaren was het geschilderd in camouflagekleuren. Nadien werd het vooral gebruikt in Canada. Bij zijn laatste vlucht in 1970 verloor het een motor, een avontuur dat goed is afgelopen. Het kleine vliegtuig kon 21 tot 32 passagiers meenemen en heeft 31.481 vlieguren op de teller.

OVERNACHTINGEN:
RANCHERIA FALLS
Coördinaten: 60.079688 – 130.819318
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Rustige parkeerplaats, een beetje verwijderd van de weg, in het groen. Aan de start van de wandeling naar de watervallen. Er is een toilet en een overdekte picknickplaats.
Minpunten: /

JOHNSON’S CROSSING
Coördinaten: 60.490681 – 133.294703
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Ruime parking met toiletten, in het begin van de onverharde weg Canol road of Yukon Highway n°6. Zeer rustig gelegen.
Minpunten: /

WHITEHORSE - WALMART
Coördinaten: 60.734186 – 135.070692
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Ruime parking, waar vele campers hun slaapplaats vinden. WC’s toegankelijk in de winkel, tijdens de openingsuren.
Minpunten: Vrij veel beweging.

SANI DUMP:
Teslin: Verzorgd dumpstation, met drinkwatervoorziening.
Prijs: gratis.
Locatie: gelegen aan de linkerkant van de camping, juist over de brug bij het binnenrijden van Teslin vanuit het zuiden.

Whitehorse: Verzorgd dumpstation, met drinkwatervoorziening.
Prijs: gratis.
Ligging: Bij het onbemande benzinestation op de Walmart parking.

GEREDEN TRAJECT:
Watson Lake – Rancheria Falls, 142 km.
Alaska Highway, 97
Mooie route, op en neergaande weg doorheen dichtbebost berglandschap, met rivieren en meertjes, op de achtergrond besneeuwde bergtoppen.

Rancheria Falls – Teslin – Johnson’s Crossing, 184 km.
Alaska Highway, 97
Zeer mooie rustige route doorheen dichtbebost gebied, langs meren, met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond.

Johnson’s Crossing – Swan Haven – Miles Canyon – Whitehorse, 136 km.
Alaska Highway, 97
Mooie rustige route door bossen en langs meren. Op het einde prachtige zichten op de Yukon rivier.

EXCURSIES:
RANCHERIA FALLS
Korte wandeling door mooi bos, deels over plankenpad, naar de waterval.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het begin van het wandelpad.
Coördinaten: 60.079688 – 130.819318
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs de Alaska Highway, +/- 132 km voorbij Watson Lake.

SWAN HAVEN INTERPRETATION CENTRE
Rustige plaats aan het Marsh meer, waar vogels in april komen pauzeren tijdens hun trek naar het noorden. Informatiecentrum over trekvogels en hun gewoonten (jammer genoeg gesloten). Rustige plaats om even te vertoeven.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
Informatiecentrum gesloten.
PARKING:
Aan het informatiecentrum.
Coördinaten: 60.546803 – 134.510243
ERNAARTOE EN TERUG:
Alaska Highway, afslag aan km 1.381,8.

MILES CANYON
Prachtig uitzicht op de Yukon rivier, van op de parking. Mooie wandelingen langs de rand van de canyon, alsook door het bos. Na onze wandeling nemen we op terugweg de afslag naar rechts (Miles Canyon road) en komen nog langs een uitzichtpunt vanuit de hoogte.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het einde van de weg, waar de wandelingen starten.
Coördinaten: 60.660354 – 135.029041
ERNAARTOE EN TERUG:
Alaska Highway, afslag aan km 1.416,2.

S.S. KLONDIKE
Indrukwekkende oude rivierraderboot, die kan bezocht worden. In een tentje wordt doorlopend een informatieve film getoond, over de postboot en zijn traject.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis, brochure met informatie bij individueel bezoek, 2 CAD.
PARKING:
Bij het toerismekantoor.
ERNAARTOE EN TERUG:
Aan de oever van de Yukon rivier, aan de rechterkant van de 2nd avenue, voor de brug.

FISH LADDER
Trapsysteem om de vissen om te leiden voorbij een stuwdam. Hier worden metingen gedaan over het zalmbestand. We maken in deze omgeving nog een prachtige wandeling met uitzichtpunten op de rivier, enkele meertjes in de omgeving en het omringende berglandschap.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis, 3 CAD donatie wordt gesuggereerd.
PARKING:
Aan fish ladder.
ERNAARTOE EN TERUG:
Aan het toerismekantoor naar rechts de rivier volgen, deze oversteken, aan een rond punt rechtsaf, op het einde van de weg is de fish ladder gelegen.

DC-3 VLIEGTUIG – TRANSPORTMUSEUM
Op de parking van het transportmuseum prijkt een bijzonder oud vliegtuig, er zijn nog enkele andere transportmiddelen te zien. Binnen is wellicht meer te zien voor de liefhebber.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis, 10 CAD voor het transportmuseum.
PARKING:
Transportmuseum.
ERNAARTOE EN TERUG:
Gelegen aan de Alaska Hwy, die hoog boven de stad langs de luchthaven loopt.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Watson Lake»

Alaska Highway – deel 2: Yukon (34)

09 Juni 2015 | Noord Amerika 1 | Canada | Laatste Aanpassing 17 Juni 2015

  • straatbeeld in Whitehorse, Alaska Hwy
  • Teslin, Alaska Hwy
  • Alaska Hwy, op weg naar Teslin
  • Rancheria falls, Alaska Hwy
  • aan de fish ladder, Whitehorse, Alaska Hwy

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking