Reisverhaal «Wanda naar Misión Santa María la Mayor »

Zuid Amerika 3 | Argentinië | 0 Reacties 08 Juli 2022 - Laatste Aanpassing 31 Juli 2022

8 – 12 juli 2022     

Traject: Wanda – Dos de Mayo – Salto Encantado – Oberá     

Compañia Minera Wanda     
In het plaatsje Wanda bevindt zich een kleine mineralen mijnsite, die is ontdekt in 1976. In deze mijn wordt nog steeds actief gewerkt.

We brengen een begeleid bezoek aan de mijn met een Engelstalige gids. De minerale stenen bevinden zich in de rotsen en zitten in een soort bubbels. Men vindt deze door de kalk-aders in de rotsen te volgen, met dynamiet worden hiervoor kleine stukken rots verwijderd. Eenmaal een bubbel is ontdekt, wordt deze manueel uitgekapt en verwijderd. Soms boort men een kleine opening in de bubbel en kijkt daarin met een minuscuul cameraatje, om te zien of deze het uitkappen waard is. Later wordt de bubbel open gesplitst en ziet men volop de schoonheid van de stenen.

De meeste van deze mineralen hebben een kleurenpalet in schakeringen van wit over roze tot paars. Hoe donkerder paars, hoe beter de kwaliteit en navenant de prijs. Sommige bubbels bevatten tussen de gekleurde stenen ook een grotere witte of glasheldere steen. Er worden ook goudkleurige stenen gevonden.

Na onze rondwandeling door enkele gangen van de mijn, brengt de gids ons naar de werkplaats, waar we even door een raam kunnen binnen kijken. En dan volgt de winkel … met een enorm aanbod, waaronder ook stenen van andere mijnen in Argentinië. Tot onze verbazing valt de prijs van zo’n bubbel met stenen nog vrij goed mee.

Eenmaal dit bezoek afgerond, wandelen we nog door het themapark, waar kort enkele mythes van de Guaraní bevolking worden verteld. Dit stel niet heel veel voor, maar aangezien we hier toch zijn is het een leuk wandelingetje.

Nog voor de middag is ons bezoek afgerond. We beslissen om toch nog een nachtje op de parking hier te blijven, het is er zeer stil en rustig om te overnachten. Morgen volgt een rijdag.

Dos de Mayo
Na een 2de rustige overnachting op de parking van de mineralen mijn te Wanda, rijden we verder richting Salto Encantado. Omdat we op die locatie niet kunnen overnachten, stoppen we in een groot recreatiepark van de gemeente Dos de Mayo. Velen brengen hier hun zaterdagnamiddag door, op het voetbalterrein, bij de fitness toestellen, aan of op de vijver, maken een wandeling, … groepjes picknicken of barbecueën op het gras of onder de zonneluifels. Ook wij genieten van een rondwandeling in het park.

De weg hiernaartoe is niet bijzonder, we rijden vooral door bossen.

Salto Encantado
Een korte rit brengt ons bij het Salto Encantado Parque Provincial. De smalle 60 meter hoge waterval, die van een verticale rotswand neervalt, is vanop meerdere plaatsen in het park te bewonderen. Jammer dat hij nooit volledig in het zicht komt, door de dichte begroeiing. We wandelen alle paden in het park, ook deze naar kleinere watervallen. Al zijn die niet bijzonder, het wandelen op zich is aangenaam. Overal in het dichte bos zien we kleurrijke vlinders. Vooral de felblauwe, iets grotere exemplaren, zijn schitterend.

Eenmaal we het park hebben gezien, rijden we nog een stukje verder, naar een geschikte overnachtingsplek aan de rand van een parkje in Aristóbulo del Valle. In de late namiddag begint het te regenen, met onweer en veel wind. Dat is een poosje geleden, het lijkt hier wat droger dan in Paraguay.

Parque las Naciones
Oberá is onze volgende stopplaats. Hier bevindt zich Parque las Naciones, een park met huizen in de stijl van verschillende landen. Deze zijn gelinkt aan de vele immigranten, afkomstig uit verre oorden, die zich hier ooit kwamen vestigen. De gebouwen zijn vrij groot en leeg. Ze worden als restaurant ingericht tijdens de jaarlijkse feesten in september, waarbij ze gerechten uit hun thuisland serveren.

Eerst nemen we een kijkje in het museum. Veel voorwerpen uit lang vervlogen tijden zijn leuk om zien. Daarna wandelen we tussen de huizen, waarvan de stijl vrij herkenbaar is. Japan, de noordelijke Europese landen, Arabische landen, Rusland, een aantal verschillende Zuid-, West- en Oost-Europese landen … zijn vertegenwoordigd.

We worden door 2 mannen uitgenodigd om eens binnen te kijken in het Spaanse huis. Niet dat er iets te zien is in de lege ruimte, maar hun uitleg over dit park is interessant. Tijdens de festiviteiten worden de huizen al restaurant met typische gerechten uit de lokale keuken ingericht. Dan komen migranten uit gans Zuid-Amerika hier naartoe. Belgen die zich hier kwamen vestigen zijn er amper.

Daarna praten ze over de problematiek in Argentinië, die hun grote zorgen baart. De neerwaartse evolutie van een rijk land, dat ooit op het niveau stond van Noord-Amerika, is moeilijk te aanvaarden. Nu heerst er grote armoede, de inflatie is hoog, de lonen zijn laag. Als voorbeeld tonen ze een 1.000 ARS biljet, de grootste waarde die ze hebben. Dat is slechts 4 USD waard. Ooit was 1 ARS gelijk aan 1 USD.

Na ons bezoek aan dit park, rijden we verder naar onze volgende bestemming, opnieuw een oude missiepost. Hier kunnen we op de parking overnachten om er morgen een bezoek te brengen.

OVERNACHTINGEN:
DOS DE MAYO – GEMEENTELIJK RECREATIEPARK
Coördinaten: -27.040700, -54.697660
Gelegen op 472 meter hoogte.
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Parking in het recreatiepark. Fitness toestellen, vijver, voetbalterrein, wandelpad, …
Toiletten, primitieve koude douche.
Minpunten: /

ARISTÓBULO DEL VALLE – STRAATKANT NAAST PARKJE
Coördinaten: -27.098975, -54.897288
Gelegen op 489 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Brede parkeerstrook langs het parkje in het centrum. Vrij rustig. Geen voorzieningen.
Minpunten: Zichtbaar. Wat passage op straat.

GEREDEN TRAJECT:
Wanda – Colonia Victoria Misiones – El Alcázar – Dos de Mayo, 144 km
Weg op de mijnsite: smalle zandweg, veel putten.
Wanda, zijstraat van de mijn naar de RN12: vrij brede straat geplaveid met zeer ruwe stenen.
RN12: Asfaltweg, in goede staat. Steeds op en neer, vaak steil. Rustig rijden.
RP11: mooie goede weg, bochtig en glooiend, vooral door bossen.
Straten in Dos de Mayo: rustig, breed, asfalt.
TOL: RN12, Colonia Victoria Misiones: 160 ARS voor voertuigen > 2,3 meter hoog (auto’s < 2,3 meter hoog: 100 ARS).

Dos de Mayo – Salto Encantado – Aristóbulo del Valle, 34 km
RN14: asfaltweg in goede staat, niet druk.
RP220: asfaltweg in goede staat, rustig.
Parkweg: smallere asfaltweg weg tot aan de onverharde parking.
RP220: terug via dezelfde asfaltweg in goede staat, rustig.
RN14: stukje verder op deze asfaltweg in goede staat, niet druk. Glooiend.
Straten Aristóbulo del Valle: vrij breed, meestal asfalt. Opletten voor enkele richtingsstraten, die niet steeds duidelijk zijn aangeduid, Maps.me neemt soms de verkeerde richting.

Aristóbulo del Valle – Campo Grande – Oberá – Leonardo N. Alem – Misión Santa Mariá la Mayor, 132 km
Straten Aristóbulo del Valle: terug naar de RN14 hoofdweg.
RN14: asfaltweg in goede staat, niet druk, glooiend.
RP4: Provinciale weg, asfaltweg in goede staat, rustig rijden, glooiend.
RP2: Provinciale weg, asfaltweg in goede staat, in landbouwgebied.

EXCURSIES:
COMPAÑIA MINERA WANDA – MINERALEN MIJN

Kleine minerale stenen mijn, die nog actief is. We vonden dit bezoek interessant en leuk, doch zouden er geen hele grote omweg voor maken.
Te bezoeken met een gids.
Er wordt uitleg gegeven over deze stenen en hoe ze worden ontgonnen.
Wandeling door enkele mijngangen, niets spectaculairs, maar interessant om de bijzondere stenen te zien.
Een kijkje in de werkplaats, door het raam.
Bezoek aan de winkel met zeer groot aanbod, ook van andere Argentijnse mijnen.
Themapark, waar mythes van de Guaraní worden gebracht, stelt niet heel veel voor. Toch leuk om even in te wandelen.
Men adviseerde ons bij aankomst om de volgende ochtend vroeg de mijn te bezoeken, vanaf 9 u komen er veel bussen met massa’s toeristen. Doch, om 7.15 u waren de eerste bussen er al. Dit verminderde vanaf de middag, kort na de middag kwamen enkel nog personenauto’s en een enkel minibusje aan. Geen idee of dit altijd zo is, het was een vrijdag.
SCORE: 4/5
INKOM: 500 ARS pp, cash te betalen.
Gids is inbegrepen, keuze uit meerdere talen.
Wie deze mijn privé bezoekt, krijgt een eigen gids mee. Mensen die met een toeristische tour komen (met een grote bus, minibusje of taxi), krijgen 1 gids voor de ganse groep.
PARKING:
Op de site.
Coördinaten: -25.958241, -54.598703

SALTO ENCANTADO – PROVINCIAAL PARK
Hoge smalle waterval, mooi om zien. Deze bevindt zich in een park met mooie boswandelingen naar uitkijkpunten op deze waterval en op kleinere watervallen. Sommige daarvan stellen echt niets voor.SCORE: 4/5
INKOM: 800 ARS pp, cash te betalen.
Korting voor gepensioneerde Argentijnen, alsook voor deze uit de provincie Misiones.
De dame rekent onze tickets aan de prijs voor gepensioneerde Argentijnen: 200 ARS pp.
PARKING:
Aan de site.
Coördinaten: -27.060126, -54.825926

OBERÁ – PARQUE LAS NACIONES
Park met huizen uit verschillende landen, waarvan migranten hiernaartoe kwamen. Museum met oude voorwerpen, meegebracht door migranten.
Mooi om even rond te kijken. Wellicht leuk om tijdens de jaarlijkse feesten te bezoeken.SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:

Straatkant, voor de parkingang.
Coördinaten: -27.499716, -55.110410

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Wanda»

Wanda naar Misión Santa María la Mayor (34)

08 Juli 2022 | Zuid Amerika 3 | Argentinië | Laatste Aanpassing 31 Juli 2022

  • Oberá, Parque Las Naciones, museum
  • Wanda, Compañia Minera Wanda, mineralen mijn
  • Oberá, Parque Las Naciones, huizen uit de ganse we
  • Salto Encantado Provincial Park
  • Salto Encantado Provincial Park

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking