Reisverhaal «Solar de Che »

Zuid Amerika 3 | Argentinië | 0 Reacties 05 Juli 2022 - Laatste Aanpassing 31 Juli 2022

5 juli 2022      

Traject: Misión de Nuestra Señora de Loreto – Solar de Che     

Solar de Che     
Een rode kleiweg brengt ons naar de geboorteplaats van Che Guevara, diep in het bos. Op het einde van de weg moet Marc uitstappen om enkele dikke laaghangende boomtakken opzij te duwen, zodat Manga kan passeren zonder krassen. We bezochten de plaats waar Che geëxecuteerd en initieel begraven werd in Bolivië, nu zijn we op de locatie waar hij zijn eerste levensjaren doorbracht.

Een enthousiaste parkranger gidst ons. Eerst leidt hij ons rond in het museum, waar hij uitgebreid over de eerste levensjaren van Che vertelt, alsook over zijn jeugd.

De ouders van Che woonden hier al toen zijn moeder zwanger werd. Omdat hier geen medische voorzieningen waren, reisden ze vóór de geboorte met hun bootje naar Buenos Aires. Wegen waren er nog niet in dit bosrijke gebied.

Omdat Che astma had, was deze vochtige woonplaast niet ideaal. Ze legden een waterbekken aan, waarin ze hem konden baden. Nadien brachten ze hem naar een zonnige plek op de rotsen om te drogen. Dit hielp bij zijn astma.

Al op jonge leeftijd werd Che enorm geboeid door het verschil tussen rijk en arm. Hij vond bvb. de extreem lage lonen van plukkers van de Mate blaadjes onrechtvaardig. Wellicht was dit de aanzet tot zijn latere levensmissie.

Net als in Bolivië, wordt ook in Argentinië alle informatie over Che Guevara uit de geschiedenislessen op school geweerd. Politiek wil men hier niet over praten. Buitenlandse toeristen weten hier meer over dan het eigen volk, vertelt de ranger met spijt. Ook hij leerde deze geschiedenis pas kennen als volwassene, toen hij startte met deze job.

Nadat we het museum hebben gezien, maken we samen met de ranger een wandeling door het bos. We komen langs de restanten van het oude woonhuis, met uitzicht op de 800 meter brede Rio Paraná en Paraguay aan de overkant. Daarna volgen we een smal zijriviertje, naar een mooie waterval. Bovenaan de waterval bevindt zich de betonnen vergaarbak die als baadplaats werd gebruikt.

Overal in het bos zien we orchideeën planten, tot zeer hoog in de bomen. Jammer genoeg bloeien die in september en niet nu ... dan is het hier een waar kleurenfestijn. Als troost legt de ranger uit dat het dan snikheet is en dat er dan ook veel meer insecten zijn dan nu. We zien ook veel bromelia’s, de Caraguata is een wilde ananas plant, eetbaar maar vrij zuur van smaak.

We blijven hier overnachten en genieten van de stilte, op de geluiden van de dieren na. Weerom een zalige slaapplaats!

OVERNACHTINGEN:
SOLAR DE CHE – PARKING
Coördinaten: -26.614603, -54.779720
Gelegen op 138 meter hoogte.
PRIJS: gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine parkeerplaats aan de poort. Ook binnen de poort is parkeergelegenheid, doch laaghangende takken van de bomen doen ons kiezen om buiten de poort te blijven staan. Zeer rustig, omringd door dichte bossen.
Toiletten in de site tijdens.
Minpunten: Veel insecten.

GEREDEN TRAJECT:
Misión Nuestra Señora de Loreto – San Ignacio – Jardin América – Capiovi – Solar de Che, 132 km
Ruta Provincial 216: mooie asfaltweg van missiepost Misión Nuestra Señora de Loreto naar RN12.
RN12: Asfaltweg met veel slijtageplekken. Steeds op en neer. In dorpen aggressieve verkeersdrempels. Rustig rijden.
Zijweg naar Solar de Che: Rode kleiweg, vrij breed tot smal. Hier en daar vochtig / modderig. Op het einde enkele dikke laaghangende boomtakken, wat het moeilijk passeren maakt voor brede en hoge voertuigen. Te vermijden bij regen, de klei kan zeer glad worden.

EXCURSIES:
SOLAR DE CHE – GEBOORTEPLAATS VAN CHE

De plaats waar Che zijn eerste 3 jaren doorbracht. Museum over de jeugd en het leven van Che. Daarna wandeling door het bos met de ranger, die veel vertelt over het leven van Che. Langs de restanten van het woonhuis, uitzicht op Paraguay over de Paraná rivier, een kleine mooie waterval, het waterbekken waar Che werd gebaad.
SCORE: 4/5
INKOM: 100 ARS, cash te betalen.
PARKING:
Voor de ingang.
Coördinaten: -26.614603, -54.779720
Ook parkeergelegenheid op het domein zelf.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Loreto»

Solar de Che (19)

05 Juli 2022 | Zuid Amerika 3 | Argentinië | Laatste Aanpassing 29 Juli 2022

  • Solar de Che, uitzicht op de Rio Paraná
  • Solar de Che, hier stond het geboortehuis van Che
  • Solar de Che
  • Solar de Che, geboorteplaats van Che Guevara
  • Solar de Che, afscheidsbrief Che Guevara aan zijn

Misión San Ignacio Miní (28)

04 Juli 2022 | Zuid Amerika 3 | Argentinië | Laatste Aanpassing 29 Juli 2022

  • Misión San Ignacio Miní, zijgevel kerk
  • Misión San Ignacio Miní
  • Misión San Ignacio Miní, voorgevel van de kerk
  • Misión San Ignacio Miní, grote cactus
  • Misión San Ignacio Miní

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking