Reisverhaal «Grensovergang Los Libertarodes, Chili – Argentinië»
Zuid Amerika 5
|
Argentinië
|
0 Reacties
10 Juni 2025
-
Laatste Aanpassing 25 Juni 2025
10 juni 2025
Traject: Los Andes, Chili – Paso los Libertadores – Uspallata, Argentinië
Grensovergang via een hoge pas over het Andes gebergte
We keren terug naar Argentinië via dezelfde grenspost als onze heenweg 10 dagen geleden.
In Los Andes vertrekt route E61, gevolgd door Ruta60CH, naar de Paso los Libertadores grenspost met Argentinië. Dit is de enige grenspost naar de provincie Mendoza die gans het jaar door open blijft, dankzij een lange tunnel onder de top van de pas door. Alle andere grensposten naar de provincie Mendoza worden gesloten tijdens het winterseizoen, vanaf het moment dat er teveel sneeuw ligt in het Andesgebergte, dat de grens vormt tussen beide landen. Alhoewel dit niet helemaal juist is, ook Paso Los Libertadores wordt regelmatig enkele dagen gesloten, omwille van sneeuwval en/of gure weersomstandigheden.
Los Andes, van waaruit we Chili verlaten
Vanuit Los Andes, ditmaal onze enige halte in Chili, klimt de bochtige weg het gebergte in. Onderweg moeten we 2.200 CLP tol betalen. Het is een mooie rit, jammer genoeg met zeer veel vrachtverkeer, wat het rijden danig vertraagt.
Deze grensovergang bestaat uit 2 grenskantoren, één per land. Aan de Chileense kant bevindt dat kantoor zich niet ver voor de grenstunnel, opzij van de weg. Hier worden alle formaliteiten gedaan voor de mensen die vanuit Argentinië Chili inreizen. We stopten hier tijdens onze heenrit, nu we in omgekeerde richting reizen moeten we dus niet stoppen.
Rit door de tunnel
De tunnel is gelegen op 3.300 meter hoogte, heeft 1 vrij smal rijvak per richting, is 3,1 km lang en helemaal donker. Het is een krappe halfronde tunnel koker, waar hoog op de gebogen zijwand veel diepe horizontale lijnen te zien zijn van grote voertuigen die door te ver uit te wijken voor anderen, er tegenaan rijden. Hoge, brede voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens, moeten elkaar de ganse tijd kruisen zonder veel tussenruimte, dit maakt het geen gemakkelijke rit. Ook onze camper heeft dezelfde breedte als een vrachtwagen en is hoog, die past dus maar juist in het rijvak.
Argentijns grenskantoor
Voorbij de tunnel gaat de weg over in RN7, het is nog een eindje rijden naar het grenskantoor. We komen eerst een politiecontrole tegen, waar we een afgestempeld papiertje krijgen, met erop vermeld ‘het aantal mensen in het voertuig’. Het grenskantoor is 15 km verderop gelegen, opzij van de weg.
Vóór we daar aankomen, stoppen we om een wandeling te maken in het PP Aconcagua (zie volgend verhaal).
Niet veel verder komen we bij de afslag naar het grenskantoor.
Alle handelingen qua uitreis Chili / inreis Argentinië gebeuren hier. De voertuigen worden in 1 grote hangaar geleid, waar ze de voorziene doorgangen moeten inrijden, om te parkeren bij de loketten voor de administratieve afhandeling van de documenten. De uiterst linkse ruimte is hoger, bestemd voor autobussen, die reeds buiten voor het gebouw in een aparte rij moeten aanschuiven. Omdat onze camper te hoog is voor de ‘auto’ lijnen waar we normaal zouden moeten inrijden (2,80 m hoog), moeten we tot helemaal achteraan voorbij de auto-doorgangen (rechts t.o.v. de auto’s) rijden, daar is de doorgang hoger en kunnen we de camper parkeren, terwijl we naar de loketten van migratie en adouana gaan om onze documenten te regelen.
Het is vandaag zeer rustig aan de grens, net als op onze heenreis. Er zijn nergens wachtrijen. We kunnen onmiddellijk naar binnen en worden geholpen.
Eenmaal geparkeerd, begeven we ons naar het loket van ‘Migraciones Argentinië’. Hier geven we eerst Herlindes paspoort, omdat we verwachten dat er vragen zullen gesteld worden i.v.m. het niet afgesloten visum. Maar we zeggen zelf niets hierover. De dame neemt het printje met de Chileense visumgegevens uit het paspoort, doet wat handelingen op haar computer en geeft het paspoort terug. Ook dat van Marc wordt op deze manier behandeld. Geen woord … Op onze vraag hoe lang ons visum geldig is, eerder ter confirmatie dat alles in orde is, zegt ze verwonderd ‘we stempelen niet in Argentinië’. Ze stelt de vraag aan haar collega ‘90 dagen'.
Aan een 2de loket wordt onze TIP van Chili geannuleerd, door een Chileense douanier. We mogen een foto nemen van het afgestempelde document ter bewijs.
Een Argentijnse douanier vraagt ons de documenten van het voertuig en het paspoort van Marc, op wiens naam het voertuig steeds tijdelijk wordt ingevoerd. Hij zal een TIP (tijdelijke invoer permit) gaan printen.
Ondertussen komt een andere douanier het voertuig controleren op verboden producten. Ze vraagt aan Marc wat we bij ons hebben. Een citroen moeten we afgeven, sinaasappelsap mag mee en de eieren zijn ook geen probleem omdat ze gekookt zijn (wat we wisten, vandaar). De dame gaat zelf niet naar binnen, Marc haalt de citroen. Het kan maar zo eenvoudig zijn …
Eenmaal dit is afgerond, keert de man terug met onze TIP, goed voor 240 dagen.
We mogen al vertrekken en waren hier net geen 20 minuten binnen ... dat is echt wel snel.
Eenmaal uit het gebouw, parkeren we aan de kant, verwisselen onze Chileense SIM-kaart met deze van Argentinië en kijken op de Argentijnse overheid website of onze visa werden geregistreerd.
Alles blijkt in orde deze keer … een opluchting!
Uspallata, waar we in Argentinië naartoe reizen
We dalen af via de bochtige weg RN7 en genieten van het zonnige landschap onderweg.
Beneden komen we aan in Uspallata, waar we naar een geschikte overnachtingsplek rijden, ons reeds bekend.
GRENSPROCEDURE:
Zo’n 15 km voor de grenskantoren bevindt zich een politiepost. Daar krijg je een papiertje met vermelding van het aantal personen in het voertuig + een stempel.
Grenskantoor: parkeren in de daarvoor voorziene vakken, binnen in de hangaar (indien het voertuig hoger is dan 2,8 meter, uitzonderlijk toegestaan op het einde, voorbij de auto-vakken).
MIGRATIE ARGENTINIË:
- gezamenlijk loket
1) paspoort, Chileense visumprint, controlepapiertje van de politiepost onderweg afgeven
2) het politie controlepapiertje krijgt een stempel bij
3) het visum voor Chili zal worden stopgezet, hiervoor plaatst men geen stempels
4) het visum voor Argentinië zal worden gestart voor 90 dagen, men plaatst hiervoor geen stempel in het paspoort, nadien te checken via volgende link: https://www.migraciones.gov.ar/transitos/index.php
DOUANE CHILI:
- originele TIP + controlepapiertje politie afgeven bij de Chileense douane
1) het politie controlepapiertje krijgt een stempel bij
2) het TIP document krijgt een stempel
3) hiervan een foto of scan nemen als bewijs van stopzetting
DOUANE ARGENTINIË:
- douane beambte maakt TIP op
1) het inschrijvingsbewijs van het voertuig + paspoort van de eigenaar op wiens naam het voertuig tijdelijk wordt ingevoerd + het politie controlepapiertje aan de douanier geven
2) politie controlepapiertje wordt afgestempeld
3) de TIP wordt opgesteld en geprint, goed voor een periode van 240 dagen
CONROLE VOERTUIG:
Eenmaal de documenten klaar zijn, volgt de controle van het voertuig.
1) douane controle op verboden producten, o.a. verse etenswaren / melkproducten / fruit / groenten / vlees …
2) de douanier vraagt welke producten men bij zich heeft en beslist wat al dan niet mee het land in mag, wat verboden is moet haar worden overhandigd
3) er wordt ditmaal geen controle gedaan in de camper, noch in het voertuig
PRAKTISCH:
Officiële koers:
1 EUR = 1.070 CLP (Chileense Pesos)
ATM:
Bij geldopname aan een automaat worden kosten aangerekend.
Er zouden kostenloze automaten zijn bij de Scotiabank, Banco del Estado.
Bij onze eerste transactie aan een ATM van Scotiabank, moeten we 8.000 CLP extra betalen.
Betalen:
In Chili kan men bijna overal betalen met Debet- of Creditkaart.
Internet:We kopen een Movistar SIM-kaart bij een Movistar winkel. Sinds kort is er een anti-corruptiewet, waardoor het voor buitenlanders moeilijk wordt om nog een SIM-kaart aan te schaffen. De Movistar verkoper heeft daarvoor een oplossing, hij registreert de kaart op zijn ID.
SIM-kaart, inclusief 40 GB, geldig voor 30 dagen (andere opties zijn ook mogelijk).
Herlaad beurt: meerdere keuzemogelijkheden.
Herladen:
1. een bedrag op het telefoon nummer storten, dit kan via de website dmv een betaalkaart, ofwel in een winkel met een ‘Caja Vecina’ label
2. opstarten van een pakket naar keuze, op de website (of App) van Movistar, daarvoor gebruik je het bedrag (of een deel daarvan) dat op je telefoonnummer staat
3. om het nummer actief te houden, moet minstens elke 6 maanden een bedrag op het nummer worden bijgeplaatst, dat kan vanaf 100 CLP, een pakket activeren hoeft niet onmiddellijk, het bedrag blijft onbeperkt geldig voor het later activeren van een pakket
Tolwegen:
Tol in Chili wordt geheven langs de nationale routes en op bruggen.
Rond en in de hoofdstad Santiago geldt een automatisch tol-systeem, door middel van een TAG in het voertuig. Het is een vrij complex systeem, waarbij de tolwegen in privé beheer vrij duur kunnen zijn. Hier kan niet aan een loket worden betaald. De rekening ontvang je later, deze moet betaald worden met een Chileense Creditkaart of cash in een Caja Vecina in Chili.