Reisverhaal «Iberá PN, Portal San Nicolás »

Argentinië | 0 Reacties 06 Augustus 2022 - Laatste Aanpassing 11 September 2022

6 – 13 augustus 2022     

Traject: San Miguel – Iberá PN, Portal San Nicolás – San Miguel     

Op weg naar Iberá PN, Portal San Nicolás     
Na een verstoorde nachtrust, door het geluid van de busterminal vlakbij, bereiden we ons voor op ons tweede verblijf in het mooie nationale park Iberá. Het heeft vannacht zachtjes geregend, dat was niet voorspeld, vóór ons vertrek krijgen we opnieuw een buitje. Omdat het niet al te hard regent, zullen we het park toch inrijden.

Eerst halen we nog de beloofde documentatie op, in het informatiekantoor. We krijgen een overzichtskaart van het park Iberá, waarop alle portals (ingangen) zijn aangeduid. Ook geeft men ons een landkaart van Argentinië, met alle nationale parken daarop vermeld. Dit is pas interessant!

Vanuit San Miguel vertrekt een 28 km lange onverharde weg naar het park. Deze gaat over meerdere privé gronden.
Eenmaal we het dorp verlaten, komen we op een soort gravelweg, ‘ripio’ genoemd in Argentinië. Die is niet heel goed onderhouden, maar ondanks de putten goed te rijden, we zijn al blij dat deze niet te veel dwarsribbels heeft. We passeren nog een kapelletje en wat huisjes, alsook een hotel aan een meer.

9 km verder komen we op een zandweg uit, vanaf hier raadt men voertuigen zonder 4x4 af om nog verder te rijden, een hoge ophanging is echt noodzakelijk. Hier begint het echte werk voor onze Manga.
Eerst volgen we een bosweg met los wit zand, kwestie van in 2 bandensporen te rijden. Dit valt goed mee, doch waar deze ontdubbeld zijn, moeten we opletten de juiste sporen te kiezen. Machines hebben het zand hier en daar tot 50 cm diep losgewoeld, met gevaar op vastrijden.
Dit is opnieuw een naaldbomen bos, met inkervingen in de stammen. Daaruit vloeit de hars, die in bakjes wordt opgevangen. Op weg naar de vorige ingang van het Iberá PN, zagen we dit ook.

Eenmaal voorbij het bos, moeten we door een houten poort, zo komen we op het terrein van andere eigenaren. Ook de weg verandert hierbij, wellicht omdat elk zijn stuk onderhoudt, de ene al wat beter dan de andere. Hier is het iets vlotter rijden in de zandsporen, het zand ligt wat vaster.
Vanaf hier wordt het mooi, we rijden tussen moerassen door, er staat vrij veel water. Vaak ligt het pad op een smalle zanddijk tussen het water.

Bij de 2de poort verandert de toestand van de weg opnieuw. Ditmaal ligt de weg zeer schuin, als dit te erg wordt, is het met onze zware Manga akelig om rijden. We moeten regelmatig met 2 wielen op de grasberm rijden, om minder over te hellen. Ook rijden we hier door zeer diepe putten en waterplassen op zachte moddergrond.

Poort 3 brengt ons in het park en opnieuw op een betere zandweg. Hier kunnen we wat vlotter rijden. We stoppen regelmatig om mooie vogels en andere dieren te bewonderen, zoals een vos en enkele waterzwijnen (capybara’s) met jongen. Ze zijn helemaal niet bang wanneer we vrij dichtbij komen. Jammer dat het zo’n donker weer is, ondertussen regent het ook zachtjes, met onweer in de verte.

Verwelkoming door de ranger
Bij aankomst zien we opnieuw een stenen boog, de ingang van het recreatiedomein. Weerom kunnen we er niet onderdoor passeren. Terwijl we staan te kijken of het toch niet zou lukken, deze lijkt wel iets hoger dan de vorige … komt een ranger aangelopen. Hij zegt ons dat het niet kan, we mogen over het grasveld rijden, waar een stuk van de omheining werd weggenomen om dergelijke hoge voertuigen doorgang te verlenen.

Hij toont ons een geschikt plekje in het gras om te parkeren, hier mogen we blijven zo lang we wensen. We praten nog een poosje met hem, hij legt ons uit wat we hier kunnen doen en zien … tot de regen ons naar binnen jaagt. Volgens hem wordt het morgen zonnig weer, doch zeer koud.

De rest van de namiddag brengen we in Manga door. Vogels komen op ons dak zitten, een vos en enkele waterzwijnen wandelen voorbij. Wat is het hier zalig rustig … we zijn hier helemaal alleen, met de 2 rangers die momenteel in het huis verblijven. In totaal zijn ze hier met 10 rangers, maar ze lossen elkaar af ter plaatse.

Wandeling
Aan de ingangspoort vertrekt een wandeling van 7,3 km (retour). Vol verwachting volgen we het verzorgd pad door de graslanden, waarvoor het gras kort is afgereden. De omgeving is mooi, ook hier zien we dat het heeft gebrand op vele plaatsen en dat de natuur zich herstelt. Zwartgeblakerde bomen met jong groen dat uit de takken opschiet, zijn hiervoor kenmerkend. Overal brengen bloemen kleur, we komen langs vele meertjes.

Doch, tot onze teleurstelling zien we geen dieren, amper enkele vogels. Nochtans, gisteren onderweg en op de kampeerplek, hebben we wel wat dieren gezien en vooral veel mooie vogels.

Het pad ligt op een aantal plaatsen onder water, meestal kunnen we er wel langs. Doch bij terugkeer nemen we het alternatieve pad op het einde en dat betekent ‘natte voeten’. De ranger verwittigde ons reeds dat het vele water momenteel een probleem is bij deze wandeling.

In de late namiddag vragen we de ranger om de generator aan te zetten, zodat we een warme douche kunnen nemen, zoals ons werd aangeboden bij aankomst gisteren.

Puerto Carambola
De parkweg bestaat uit een zanddijk tussen de moerassen, deze kan tot Puerto Carambola worden gereden met een voertuig. Door hun geluid en de snellere beweging, jagen die de dieren op. Wij kiezen er dus voor om daar niet naartoe te rijden met Manga, maar te fietsen.

Doch, de nieuwe binnenband van één van onze fietsjes houdt geen lucht. In plaats van te gaan fietsen, wordt het dus opnieuw een wandeldag. Het is 7 km naar Puerto Carambola, aan het einde van de parkweg. Niets onoverkomelijks dus, vooral omdat het nu niet meer zo heel warm is. Het kleine extra wandelingetje door een bos, kan er nog gemakkelijk bij, dat wordt dan 14,5 km heen en terug.

Het is een koude bewolkte dag, ideaal weer om te wandelen. En ditmaal worden we beloond voor onze inspanningen … er gaat geen ogenblik voorbij zonder dat we vogels of andere dieren zien.

Puerta Carambola is niet meer dan een afdak, aan de rivier waarop men kan varen. Zelfs bankjes om te verpozen of te picknicken staan er niet. Ofwel kiest men voor een klein bootje dat door een bootsman met een lange stok wordt verder geduwd, ofwel kan men er kajakken. Wanneer er mensen verwacht worden, rijden 1 tot 3 bootsmannen daarnaartoe. De kajaks liggen onder het afdak, kwestie van peddels mee te brengen om deze te kunnen gebruiken.

Eenmaal aan de rivier, beslissen we om toch maar niet te gaan varen. Het is enorm koud en we hebben niet de indruk dat er meer wild te zien is langs de rivieroevers, dan in de moerassen waar we langs wandelden. We veronderstellen dat zo’n boottochtje meer te bieden heeft aan de mensen die tot hier komen op daguitstap, met een organisatie of met hun eigen voertuig.

Op terugweg zien we inderdaad iets minder wild dan deze ochtend, ondertussen zijn er enkele voertuigen gepasseerd.

We volgen nog het korte zijpad dat ons door een bosje brengt. Hier zien we nestplaatsen van capybara’s.

Relaxt verblijf
Omdat het hier zo rustig is, blijven we nog enkele dagen langer. We maken wandelingetjes in de buurt van het ranger station en onze kampeerplek. Hier zien we vooral veel vogels, maar ook wel eens een vos of capybara’s. De miereneters die in deze regio werden geherintroduceerd, krijgen we jammer genoeg niet te zien. Er komen de volgende dagen geen bezoekers het park in, het is nochtans zeer zonnig. Dit blijkt een weinig bezocht park te zijn, wellicht omwille van de moeilijke toegangsweg.

Na ons parkbezoek keren we terug naar San Miguel, waar we boodschappen zullen doen voor we naar het volgende nationale park verder reizen.

In tegenstelling tot de vorige keer, vinden we hier vrij snel een oplossing voor het vullen van onze propaanfles. In San Miguel zorgt de uitbater van een fruitwinkel hiervoor. Omdat hij geen wisselgeld heeft, krijgen we een ananas. Wel grappig hoe steeds een oplossing te vinden is.

OVERNACHTINGEN:
PN IBERÁ – PORTAL SAN NICOLAS
Coördinaten: -28.128543, -57.434884
Gelegen op 65 meter hoogte.
PRIJS: Gratis.
Registratie bij de ranger.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
San Nicolas heeft een recreatieplaats, met enkele picknicktafels en -banken onder luifels, alsook BBQ’s die kunnen gebruikt worden door bezoekers. Hier kan men ook kamperen, met tent of met camper. Warme douches (op vraag aan een ranger, wordt de generator aangezet zodat er warm water is) en toiletten.
Aangezien onze camper niet onder de toegangsboog van de parking door kan, mogen we over het grasveld rijden, zo kunnen we passeren op een plaats waar men de omheining heeft weggenomen met dat doel. Uiterst rustig.
Minpunten: Moeilijkere toegangsweg, niet voor alle voertuigen mogelijk. Geen bereik voor telefoon of internet voor provider Claro, zou wel werken voor provider Personal.

GEREDEN TRAJECT:
San Miguel – Iberá PN, Portal San Nicolas, 28 km
Onverharde weg, 28 km in totaal.
Deel 1: 9 km ripio. Niet heel goed onderhouden, met putten, maar niet veel dwarsribbels.
Deel 2: 19 km zandweg, te rijden in bandensporen.
Het eerste stuk gaat door een bos en bestaat uit zeer los zand, opletten de juiste sporen te kiezen waar deze splitsen. De rechtse sporen zijn op een bepaald moment 30 – 50 cm diep los zand, met gevaar op vastrijden.
Vanaf de eerste poort ligt de weg wat beter, het zand is vaster en wat natter. Dit rijdt vrij goed.
Aan de 2de poort wordt het opnieuw wat moeilijker, door zeer schuine sporen. Vaak moet met 2 wielen in de graskant worden gereden. Zeer diepe putten en plassen op zachte modderige bodem.
Vanaf poort 3 volgt een prima onderhouden stuk weg, de sporen liggen voldoende hard.
Iberá PN, Portal San Nicolas – San Miguel, 28 km
Terugweg idem heenweg.

EXCURSIES:
IBERÁ PN, PORTAL SAN NICOLAS – NATIONAAL PARK

Mooi natuurpark met moerassen, graslanden en wat bossen. Zeer veel water.
Zeer veel vogels, zeer veel waterzwijnen, vossen, kaaimannen (we zien er maar 1), pampa herten, …
We vinden dit een mooi natuurgebied, uiterst rustig.
Wandelpad dat vertrekt bij de ingang:
Lengte: 7,3 km retour.
Mooie omgeving. Graspad.
We zien jammer genoeg geen dieren en amper enkele vogels.
Stukken van het pad liggen onder water, enkel op het einde kunnen we ‘natte voeten’ niet vermijden.
Puerto Carambola:
Lengte: 7 km enkel.
Zeer mooie omgeving.
Rivier aan het einde van de zandweg door het park, op een zanddijk tussen de moerassen, er kan naartoe gereden worden, gefietst, gewandeld. Wij wandelen en zien massa’s vogels en dieren.
Op de rivier kan men varen met een bootje of met kajaks.
Voor het einde van de weg is er nog een kort wandelpad door een bos, waarin zich nestplaatsen van capybara’s bevinden.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Picknickplaatsen onder luifels, met BBQ.
Camping mogelijk, op het gras met tentjes of met voertuigen.
Registreren bij de ranger.
PARKING:
Er is een parking voorzien bij de recreatiezone.
Coördinaten: -28.128543, -57.434884
Parking aan Puerto Carambola:
Coördinaten: -28.184623, -57.442836
Parking wandeling zijpad vlakbij Puerto Carambola:
Coördinaten: -28.178803, -57.445473

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «San Miguel (1)»

Iberá PN, Portal San Nicolás (84)

06 Augustus 2022 | Argentinië | Laatste Aanpassing 11 September 2022

  • Iberá PN, Portal San Nicolás, wandeling naar Puert
  • Iberá PN, Portal San Nicolás, wandeling
  • Iberá PN, Portal San Nicolás, terugkeer van Puerto
  • Iberá PN, Portal San Nicolás, terugkeer van Puerto
  • Iberá PN, Portal San Nicolás, wandeling naar Puert

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking